Help:VisualEditor/Gebruikershandleiding/sjablonen voor citeren

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide/Citation templates and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Deze pagina is een handleiding voor het toevoegen van voetnoten, ook wel "citaten" of "referenties" genoemd, als er daarvoor lokale sjablonen zijn ingesteld op uw wiki, maar de service citoid nog niet op uw wiki is ingesteld.

Werkbalk

 
De werkbalk verschijnt bovenaan uw scherm zodra u met deze tekstverwerker aan de slag gaat.
 
Referentie menu: Het menu of knop "Referentie" wordt gebruikt om een voetnoot toe te voegen. Alle projecten hebben toegang tot de "Eenvoudige" referentie opmaak en de mogelijkheid om hier "Hergebruiken" citaten te zetten. Dit menu geeft ook toegang tot de lokale sjablonen voor het citeren.

(Instructies voor het toevoegen van lokale citeersjablonen aan het menu Referentie zijn te vinden op VisualEditor/Citeren .)

 
Invoegen: Het menu "Invoegen" kan per project verschillen. Er zijn twee bruikbare opties voor het citeren:
  • Het icoon "Sjabloon" (het puzzelstukje) staat het toe om sjablonen toe te voegen en te bewerken. U kunt dit gebruiken bij de aanmaak van een citaat met een standaardsjabloon, als u een citaat wil dat geen voetnoot wordt.
  • Het icoon "Referentielijst" (drie boeken) is om aan te geven waar de lezer de lijst met voetnoten vindt. Meestal hoeft dat maar een keer per pagina gedaan te worden. (Als de pagina al voetnoten toont, dan wilt u niet op dit icoontje klikken.) U kunt in de dialoog ook de referentiegroep op weergeven zetten.


Een bestaande voetnoot bewerken

 
Om een bestaande voetnoot te bewerken klikt u op de voetnoot in de tekst (vaak een getal tussen haakjes). U ziet dan een icoon "Eenvoudige" (bladwijzer) of een ander icoon met de naam van het sjabloon dat gebruikt werd om deze voetnoot aan te maken. Door op de knop "Bewerken" te klikken opent u een dialoogvenster waarin u de voetnoot kunt bewerken.

 
Als u een "Eenvoudige" voetnoot bewerkt, dan zal er bij het klikken op "Bewerken" de referentie-dialoog worden geopend, waarin u de tekst in de voetnoot kunt aanpassen. Dit gaat gelijk zoals het aanpassen van een tekst in het hoofdscherm, u kunt tekst formatteren, een link toevoegen en speciale karakters gebruiken.

Behalve als u echt weet wat u doet, gebruik Cite niet binnen de referentie-dialoog en voeg daarin ook geen menu's toe.


 
Als u niet klikt op het icoon "Eenvoudige" (bladwijzer) maar op het icoon wat een standaardsjabloon is voor citeren, dan wordt er bij het klikken op "Bewerken" direct naar de sjablooneditor gesprongen.

 
In deze kleine sjablooneditor worden velden (de sjabloonparameters) die al een waarde hebben initieel getoond. While some recommended parameters will also be shown, not all of them are required. You can remove them from the main dialog by unchecking the checkbox in the sidebar. If a parameter’s checkbox is greyed out and not clickable, that field is required and can't be removed.

Om een veld toe te voegen, dient u de sneltoetsen Ctrl+⇧ Shift+D te gebruiken en dan te klikken op "Voeg ongedocumenteerde parameter toe" aan de onderkant in deze dialoog.


 
Klik op "Wijzigingen toepassen" als u klaar bent.

Bestaande voetnoot hergebruiken

 
Ideaal zou zijn als alles wat een voetnoot nodig zou hebben een voetnoot zou hebben. Een voetnoot, dus een referentie dient om de tekst te ondersteunen en dient te verwijzen naar een bron, die de tekst in Wikipedia niet als een eigen mening laat zien maar als ergens op gebaseerd. Een dergelijk citaat mag best op meerdere pagina's gebruikt worden, als het maar past bij de tekst in het artikel zelf.

Om een bestaande referentie te hergebruiken plaatst u de cursor daar waar u de referentie wilt toevoegen. Klik dan in het menu "Referentie" op de keuze voor hergebruik.

Kijk naar de lijst voor de referentie die u opnieuw wilt gebruiken en selecteer deze. Als er veel verwijzingen zijn, kunt u het zoekvak (met het label "Zoeken in huidige referenties") gebruiken om alleen die verwijzingen weer te geven die een bepaalde tekst bevatten.Voetnoot toevoegen

Standaardsjabloon citeren gebruiken voor toevoegen van een voetnoot

 
De knop "Referentie" dient om een voetnoot toe te voegen. Plaats de cursor in de tekst waar u de voetnoot wilt toevoegen. Klik dan op de tab "Handmatig". Kies dan in dit menu een standaardtype citaat. U kunt met het item "Eenvoudige" een type toevoegen. (De instructie om meer sjablonen voor citeren op uw wiki toe te voegen: VisualEditor/Citeren .)

 
Door op een icoon als "Boek" (een standaardsjabloon voor citeren) te klikken wordt er een kleine sjablooneditor gestart voor dat sjabloon. De meest gebruikelijke velden (sjabloonparameters) worden getoond, ook de optionele velden. Belangrijke velden worden gemarkeerd met een ster en een grijze checkbox in de linker zijbalk. Optional fields (blue checkbox) can be added and removed from the template by checking and unchecking them in the sidebar.

Het toevoegen van een nieuw veld gaat met de sneltoetsen Ctrl+⇧ Shift+D, klik daarna op "Add undocumented parameter" onderaan in de sjablooneditor.

Klik op "Invoegen" als u klaar bent.

De Eenvoudige citatie gebruiken voor en nieuwe voetnoot

 
U kunt ook de keuze "Eenvoudige" kiezen in het menu "Referentie".

Het item "Eenvoudige" dient voor het aanmaken van een referentie. U kunt dit gebruiken als uw hiervoor geen sjabloon gebruikt en ook als het sjabloon niet in de lijst "Referentie" staat.


 
In dit voorbeeld van het selecteren van een "Eenvoudige" item wordt daarna in de 'Reference editor' al dan niet opgemaakte tekst toegevoegd, dat wordt gedaan zonder gebruik te maken van een sjabloon.

U kunt ook een voetnoot in een groep aanmaken, als het geen algemene referentie is. Dit wordt waarschijnlijk niet veel gedaan. Als u groepen gebruikt dan moet het hulpmiddel "Referentielijst" de groepen wel tonen.


 
In de 'Reference dialog' kunt u een sjabloon voor citeren krijgen dat nog niet in "Referentie" staat. Klik dan in de werkbalk "Invoegen" op het icoontje Sjabloon (het puzzelstukje).

 
Vul dan (een deel van) de naam in van het sjabloon dat u wilt gebruiken, selecteer het, klik op "Sjabloon toevoegen". (Meer informatie over sjablonen bewerken, het staat hieronder)

Als u klaar bent klikt u op "Invoegen" om terug te keren naar het referentiedialoogvenster. Klik nogmaals op "Invoegen" om terug te keren naar de pagina die u aan het bewerken bent.


Citaat toevoegen buiten een voetnoot

Hoe een ==Leeslijst== aan te maken met Invoegen > Sjabloon > Citeer boek (enz.)

 
U kunt een sjabloon direct aan het artikel toevoegen, zonder ze in de voetnoot te zetten of de Basis referentie-editor te gebruiken. Kies in het menu Invoegen op het icoon "Sjabloon" (het puzzelstukje)

 
Vul dan (een deel van) de naam in van het sjabloon dat u wilt gebruiken, selecteer het, klik op "Sjabloon toevoegen". (Meer informatie over sjablonen bewerken, het staat hieronder)

Als u klaar bent klikt u op "Invoegen" om terug te keren naar het referentiedialoogvenster. Klik nogmaals op "Invoegen" om terug te keren naar de pagina die u aan het bewerken bent.