Help:Subpagina's

This page is a translated version of the page Help:Subpages and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Subpagina's introduceren een hiërarchische organisatie in wiki-pagina's, met niveaus van de hiërarchie gescheiden door schuine strepen (/).

Waar het werkt

Standaard is de subpagina-functie van MediaWiki uitgeschakeld in de hoofdnamespace, maar het kan worden gebruikt op overlegpagina's en gebruikerspagina's. Zie Help:Namespaces/nl voor de beschrijving van namespaces en $wgNamespacesWithSubpages om te leren hoe dit standaardgedrag te wijzigen. In namespaces waar de functie uitgeschakeld is, zijn alle voorwaartse schuine streepjes (/) binnen een pagina-naam gewoon onderdeel van de pagina-naam en doen ze niets speciaals.

Wanneer subpagina's zijn ingeschakeld in een namespace, zorgt een schuine streep in de titel van een pagina er altijd voor dat de pagina een subpagina is. Als dit niet gewenst is, kunt u subpagina's met alternatieve tekens aangeven.

Hoe het werkt

Slashes (/) binnen een paginanaam splitsen de pagina recursief op in bovenliggende en subpagina's, bijvoorbeeld:

Pagina relaties
Help:Subpages /sub /sub/subi /sub/sub1/sub /sub/sub1/sub/sub
HUIDIGE PAGINA onderliggende pagina onderliggende pagina, 2 niveaus onderliggende pagina, 3 niveaus onderliggende pagina, 4 niveaus
bovenliggende pagina HUIDIGE PAGINA onderliggend A onderliggend 2 onderliggend 3
onderliggend B onderliggend 2 onderliggend 3
bovenliggend 2 bovenliggend HUIDIGE PAGINA onderliggend onderliggend 2
bovenliggend 3 bovenliggend 2 bovenliggend HUIDIGE PAGINA onderliggend
bovenliggend 4 bovenliggend 3 bovenliggend 2 bovenliggend HUIDIGE PAGINA

U kunt rechtstreeks naar de subpagina van elke pagina linken met behulp van de normale notatie dubbele vierkante haken, door de volledige naam op te geven - inclusief de schuine streep(jes) en de individuele subpaginanaam. In de vertaling is gekozen om niet in termen te praten van kleinkind, kind, huidig, ouder, grootouder, maar van onderliggend 2, onderliggend, huidig, bovenliggend en bovenliggend 2. U kunt ook van een pagina naar een van de eigen subpagina's linken met behulp van bepaalde snelkoppelingen, die worden genoemd in Help:Links.

Er zijn magische woorden om de naam van een subpagina te splitsen, zoals {{BASEPAGENAME}} en {{SUBPAGENAME}}, en de parserfunctie {{#titleparts:}} voor fijnere controle.

Merk op dat het deel van de paginanamen na een schuine streep hoofdlettergevoelig is, inclusief de eerste letter.

Breadcrumb links (broodkruimels) verschijnen automatisch bovenaan de subpagina, met een link naar elke bovenliggende pagina die bestaat. Deze links worden echter niet weergegeven als de bovenliggende pagina's nog niet zijn gemaakt of als de subpaginafunctie uitgeschakeld is.

Aangezien deze automatische links niet in de pagina-inhoud staan, plaatsen ze geen bovenliggende pagina's in de Wat linkt hier (Verwijzingen naar deze pagina) en Gerelateerde wijzigingen lijsten.

Als u een bovenliggende pagina verplaatst (hernoemd), krijgt u een lijst met de subpagina's te zien, en gebruikers met het gebruikersrecht verplaatsen subpagina's hebben de mogelijkheid om subpagina's automatisch te verplaatsen (tot 100).

Subpagina's gebruiken

Er zijn verschillende toepassingen voor de subpagina-functie. Enkele van de typische toepassingen zijn:

  • om archieven van oude discussies aan te maken onder een overlegpagina
  • om kladblokbewerkingsruimtes te maken onder een gebruikerspagina
  • om taalversies van een document te maken in meertalige wiki's
  • om subpagina's van een sjabloon te maken voor de documentatie, de code zandbak, de testcases en alle subsjabloon code

De subpagina's zijn nuttig voor het hiërarchisch organiseren van informatie. Aan de andere kant hebben subpagina's vaak een lange naam die moeilijk te onthouden is, dus het is misschien gebruiksvriendelijker om ze zo weinig mogelijk te gebruiken. U kunt pagina's ook ordenen met een categorie, die meer geschikt is voor het maken van een hiërarchisch informatienetwerk.

Subpagina's weergeven

Subpagina's kunnen heel duidelijk worden weergegeven door Special:PrefixIndex te transcluderen, zoals dit:

{{Special:PrefixIndex/Help:Subpages/}}

Dat geeft dit:

Aangezien het magische woord {{FULLPAGENAME}} de huidige pagina is, is de algemene wiki-opmaak om alle subpagina's van de huidige pagina weer te geven {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/}}. U kunt parameters meegeven, bijvoorbeeld {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/ |hideredirects=1 |stripprefix=1}}

Met de subpagina extensies, zoals Extension:SubPageList of Extension:SubpageNavigation , kunt u de weergave van subpagina's aanpassen.

Omzeil subpagina's met alternatieve tekens

Als gevolg van het feit dat de slash ('/') een gereserveerd karakter is wanneer subpagina's zijn ingeschakeld, kan er een alternatief karakter nodig zijn. Een backslash ($backlash) wordt behandeld als een normaal teken in de subpagina-benaming en kan worden gebruikt in plaats van de slash. Ook kan in plaats daarvan een teken worden gebruikt dat lijkt op de slash, zoals de "grote solidus" (U+29F8), wat resulteert in Foo⧸bar (vergelijk met een slash: Foo/bar), of de solidus (U+2044), wat resulteert in Foo⁄bar. Er zijn drie mogelijke technische nadelen (afgezien van het visuele verschil met een echte slash) die voortvloeien uit deze hack:

  1. Mensen zonder de nodige lettertypen zullen het teken niet goed kunnen zien.
  2. Er moeten van een paginatitel met een slash doorverwijzingen worden gemaakt, zodat het linken en zoeken correct werken.
  3. Zowel de onderwerp- als overlegversies van een pagina (en de bijbehorende subpagina's, bijv. discussiearchieven) moeten de hack gebruiken, zodat het verplaatsen van een pagina alle verbonden pagina's naar de nieuwe titel zou brengen (als die instelling is geselecteerd tijdens het verplaatsen). Bijvoorbeeld, subpagina's zijn uitgeschakeld in de hoofdnamespace in Wikipedia, dus terwijl de discussiepagina niet zal werken tenzij het solidus-karakter wordt gebruikt om te voorkomen dat ze worden gemarkeerd als subpagina', kan de overeenkomstige pagina in de hoofdnamespace per ongeluk een daadwerkelijke slash behouden. Het risico is dat door de visuele gelijkenis dit redacteuren niet opvalt.

Zie ook