Help:Subpàgines

This page is a translated version of the page Help:Subpages and the translation is 48% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

Les subpàgines introdueixen una organització jeràrquica en les pàgines wiki, amb els nivells de la jerarquia separats per una barra (/).

On funciona

Per defecte, la característica de subpágina de MediaWiki està desactivada en l'espai de noms principal, però es pot utilitzar en les pàgines de discussió i en les pàgines d'usuari. Mireu Ajuda:Espais de noms per a la descripció dels espais de noms i $wgNamespacesWithSubpages per aprendre a modificar aquest comportament predeterminat. En els espais de noms en què la funció està desactivada, les barres obliqües (/) dins del nom de la pàgina són simplement part del nom de la pàgina i no fan res especial.

Quan les subpàgines estan habilitades en un espai de noms, una barra inclinada cap endavant al títol d'una pàgina sempre fa que la pàgina sigui una subpàgina. Si no ho desitgeu, podeu #Ignora les subpàgines mitjançant caràcters alternatius.

Com funciona

Les barres obliqües (/) dins del nom de la pàgina trenquen la pàgina en els pares i subpàgines, recursivament, per exemple:

Page relationships
Help:Subpages /sub /sub/subi /sub/sub1/sub /sub/sub1/sub/sub
CURRENT PAGE child grandchild great grandchild great great grandchild
parent CURRENT PAGE child 1 grandchild great grandchild
child 2 grandchild great grandchild
grandparent parent CURRENT PAGE child grandchild
great grandparent grandparent parent CURRENT PAGE child
great great grandparent great grandparent grand-parent parent CURRENT PAGE

Podeu anar directament a la subpàgina de qualsevol pàgina utilitzant el suports de la notació habitual del doble claudàtor, en proporcionar el nom complet - incloent la barra/-es obliqua/--ües i el nom/s de la subpágina. També podeu vincular una pàgina a un de les seves pròpies subpàgines utilitzant certes dreceres, com està explicat en Ajuda:Enllaços.

Hi ha paraules màgiques per dividir el nom d'una subpàgina, com {{BASEPAGENAME}} i {{SUBPAGENAME}}, i la funció de l'analitzador {{#titleparts:}} per a un control més precís.

Tingueu en compte que la part dels noms de pàgina després d'una barra obliqua és sensible a majúscules i minúscules incloent la primera lletra.

Els enllaços de la ruta de navegació apareixeran automàticament a la part superior de la subpàgina, amb enllaços a cada pàgina dels pares que existeixi. No apareixen aquests enllaços, però, si les pàgines dels pares encara no han estat creades o si la funció de subpàgina està desactivada.

Com aquests enllaços de la ruta de navegació generats automàticament no estan en el contingut de la pàgina, els enllaços de la ruta no es col·loquen pàgines dels pares en el Què enllaça aquí i en les llistes dels Canvis relacionats.

If you move (rename) a parent page, you will be shown a list of the subpages, and users with the move-subpages user right will have the option to automatically move subpages (up to 100).

Ús de subpàgines

Hi ha diversos usos per a la selecció de subpàgina. Alguns dels usos típics de subpàgines són:

  • per crear arxius de velles discussions sota una pàgina de discussió,
  • per crear espais d'edició de notes sota una pàgina d'usuari,
  • per crear versions en altres idiomes d'un document en wikis multilingües.
  • per crear les subpàgines d'una plantilla per a la documentació, per a la pàgina de proves de codi, per a casos de prova i per a qualsevol codi de subplantilla

Les subpàgines són útils per organitzar la informació de forma jeràrquica. D'altra banda, les subpàgines tendeixen a tenir un nom llarg que és difícil de recordar, pel que pot ser millor usar-los el menys possible. També podeu organitzar les pàgines amb la característica de les categories, el que és més adequat per a la creació d'una xarxa jeràrquica d'informació.

Mostrant subpàgines

Les subpàgines es poden enumerar molt clarament per transclusió Special:PrefixIndex, així:

{{Special:PrefixIndex/Help:Subpages/}}

Què produeix això:

Com que la paraula màgica {{FULLPAGENAME}} retorna la pàgina actual, el codi wiki general per mostrar totes les subpàgines de la pàgina actual és {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/}}. Podeu passar-hi paràmetres, com ara {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/ |hideredirects=1 |stripprefix=1}}

Les extensions de subpàgines, com Extension:SubPageList , us permeten personalitzar la visualització de les subpàgines.

Bypass subpages using alternative characters

Com a conseqüència de que la barra obliqua sigui un caràcter reservat quan les subpàgines estan habilitats, podria ser necessari un caràcter alternatiu. Les barres inverses (\) es tracten com a caràcters normals en els noms de les subpàgines i es poden utilitzar en lloc de les barres obliqües. A més, com a truc, es pot utilitzar en el seu lloc un caràcter similar a la barra obliqua, tal com la "big solidus" (U+29F8), el que es tradueix en la barra de Foo⧸bar (mentre la barra obliqua és així: Foo/bar), o el solidus (U+2044), el que resulta en Foo⁄bar. D'aquest truc sorgeixen tres possibles inconvenients tècnics (a part de la diferència visual respecte a una barra real):

  1. Les persones sense les fonts necessàries no seran capaces de veure el caràcter correctament;
  2. S'hauran de crear redireccions ​​a partir del títol amb barra perquè l'enllaçat i la cerca funcionin correctament.
  3. Tant la versió de tema com la de discussió d'una pàgina (i de les seves corresponents subpàgines, per exemple els arxius de discussions) necessiten utilitzar el truc, de manera que el canvi de nom d'una pàgina duria totes les pàgines connectades cap a la nova denominació (si se selecciona aquesta configuració durant el canvi de nom). Per exemple, les subpàgines estan desactivades en l'espai de noms principal en la Wikipèdia, així que mentre que la pàgina de discussió no funcionarà llevat que s'utilitzi el caràcter de la barra obliqua per evitar que es marquin com a subpàgines, la pàgina corresponent en l'espai de noms principal podria mantenir accidentalment una barra real. El perill que hi ha és que la semblança visual pugui fer que els editors humans no se n'adonin.

Vegeu també