Bantuan:Sambungan:TemplateWizard

This page is a translated version of the page Help:Extension:TemplateWizard and the translation is 100% complete.

Apa itu TemplateWizard?

TemplateWizard ialah MediaWiki extension yang menyediakan tetingkap popup untuk WikiEditor bar alat untuk menyenyapkan templat ke dalam wikitext .

Bagaimana saya menggunakan TemplateWizard

Untuk menggunakan TemplateWizard, buka halaman wiki untuk mengedit menggunakan editor Wikitext (bukan editor Wikitext 2017)

 • Letakkan kursor di lokasi yang anda mahu templat dimasukkan. Kemudian klik pada ikon teka-teki   dalam bar alat -  
 • Tetingkap dialog akan muncul

Bagaimana saya mencari templat?

 • Mula menaip nama templat, dan anda akan dibentangkan dengan senarai templat untuk dipilih.

 

 • Nota: Hanya templat yang mempunyai TemplateData akan mempunyai penerangan. Anda digalakkan untuk menambah TemplateData untuk template.
 • Apabila anda menemui templat yang anda cari, klik padanya (atau navigasi dengan kekunci anak panah anda) dan tekan butang Template:Key. Ini akan membawa anda ke borang kemasukan data.

Bagaimana saya boleh menambah data untuk templat pilihan saya?

 • Bar teratas yang anda lihat sekarang mengandungi tajuk templat, perihalan, pautan   ke halaman wiki template, dan butang tutup   untuk menutup borang templat dan kembali untuk mencari.
 • Senarai parameter sebelah kiri, dibahagikan kepada tiga bahagian untuk parameter yang diperlukan, dicadangkan, dan pilihan. Kawasan ini juga mempunyai butang di bahagian bawah untuk menambah atau mengalih keluar semua medan yang tidak diperlukan sekaligus. Perhatikan bahawa sesetengah templat tidak mempunyai parameter, dan dalam kes ini tiada apa-apa yang akan disenaraikan di sini. Apabila anda mengklik pada parameter templat, ia akan ditambah ke sebelah kanan.
 • Borang sebelah kanan yang mengandungi medan kemasukan data sebenar di mana anda meletakkan nilai-nilai yang akan ditambah ke wikitext. Hanya parameter yang disenaraikan di sini akan dimasukkan ke dalam kawasan penyuntingan (termasuk yang tidak mengandungi nilai, kerana templat boleh merawat ini berbeza dari parameter yang tidak hadir sama sekali).
 • Anda boleh klik pada ikon maklumat di atas medan templat untuk membaca lebih banyak maklumat mengenainya.

 

 • TemplateWizard berfungsi dengan paling berkesan dengan templat yang telah TemplateData ditakrifkan: iaitu parameter mereka telah didokumenkan dengan cara yang terperinci dan tersusun, termasuk nilai lalai dan lain-lain (maklumat tentang bagaimana untuk melakukannya dalam TemplateData membantu halaman). Ia juga berfungsi tanpa definisi TemplateData, walaupun dengan beberapa fungsi yang dikurangkan. Kedua-dua mod ini diterangkan dalam dua bahagian seterusnya.
 •  
  Hanya medan yang diperlukan ditambah secara lalai
 •  
  Popup untuk maklumat medan
 •  
  Lengkapkan secara automatik untuk nama halaman di wiki
 •  
  Lengkapkan secara automatik untuk fail dari Commons
 •  
  Input medan tersuai untuk tarikh, medan teks bentuk panjang, nombor dan lain-lain.

Menggunakan TemplateWizard dengan TemplateData

Terdapat tujuh jenis medan yang digunakan dalam TemplateWizard, berdasarkan jenis parameter yang ditakrifkan dalam TemplateData.

Nama[fn 1] Taip[fn 2] Medan Digunakan Nota
1. Nombor number NumberInputWidget
2. TARIKH date DateInputWidget
3. Pengguna wiki-user-name UserInputWidget
4. Halaman wiki-page-name TitleInputWidget Untuk sebarang nama halaman (termasuk fail).
5. Fail wiki-file-name TitleInputWidget Terhad kepada tajuk dalam ruang nama Fail, dan dipaparkan dengan imej kecil.
6. Template wiki-template-name TitleInputWidget Terhad kepada tajuk dalam ruang nama Templat.
7. Ada Apa-apa lagi TextInputWidget Semua jenis lain akan dipaparkan sebagai input kemasukan teks standard, dan akan menerima sebarang teks.
 1. Nama seperti yang digunakan dalam borang TemplateData.
 2. Masalah jenis seperti yang digunakan dalam templateData JSON.

TemplateData sendiri menyokong lebih banyak jenis medan daripada disenaraikan di atas. Sesetengah daripadanya mungkin ditambah dalam task T200664.

Menggunakan TemplateWizard tanpa TemplateData

Jika template tidak mempunyai sebarang TemplateData, maka percubaan akan dibuat untuk meneka nama parameternya, dan ini akan dibentangkan sebagai medan bentuk teks kemasukan standard dengan label kerana ia diteka.

Perhatikan bahawa kemungkinan akan ada parameter pendua, susut nilai, atau hilang dalam senarai ini, kerana penulis templat akan melakukan perkara-perkara seperti berikut untuk membolehkan bentuk nama parameter yang berbeza: {{nama penuh|{ {{Nama Penuh}}}}} (perhatikan perbezaan dalam kes surat). Adalah perkara biasa untuk ada bentuk pilihan untuk parameter, dan ini hanya boleh didapati dengan melihat dokumentasi template (dan, semasa anda berada di sana, mungkin menambah TemplateData, jadi orang lain tidak keliru pada masa akan datang!).

Bagaimana saya hendak memasukkan templat?

Apabila anda telah menambah semua parameter yang dikehendaki pada bentuk templat dan memberikan mereka nilai mereka (termasuk tiada nilai sama sekali jika anda memerlukan parameter kosong), klik butang 'Serah' di bahagian atas kanan tetingkap dialog dan wikitext templat akan dimasukkan ke lokasi semasa kursor di halaman utama kotak penyuntingan.

Teks template akan dimasukkan mengikut format yang ditakrifkan dalam TemplateData; jika tiada yang diberikan maka format 'sebaris' akan digunakan. Ia tidak mungkin untuk mempunyai format tersuai yang berbeza untuk satu template (tetapi sudah tentu wikitext templat sentiasa boleh diedit selepas penyisipan).

Lihat juga