Global templates/Proposed specification, short version/nl

This page is a translated version of the page Global templates/Proposed specification, short version and the translation is 100% complete.

Wikimedia-projecten hebben een probleem. De software is een mix van code die afkomstig is uit twee bronnen:

 1. Deployed software: MediaWiki core en zijn extensies, die centraal worden ontwikkeld, ingezet en geïnternationaliseerd via Gerrit , translatewiki en gerelateerde hulpmiddelen.
 2. Lokale aanpassingen: Een grote collectie van on-wiki hulpmiddelen die lokaal worden ontwikkeld op elke wiki-site: sjablonen , Lua modules , en gadgets .

Voor de redacteuren en de lezers van de sites passen de verschillende technologieën in elkaar en verschijnen ze als één product, maar het verschillende softwareontwikkelingsproces brengt ook enkele uitdagingen met zich mee:

 • De lokale aanpassingen kunnen vaak nuttig zijn in veel talen, maar het porten tussen wiki's en talen is uiterst moeilijk en tijdrovend.
 • Softwarefuncties zoals Visual Editor en Content Translation kunnen niet op de hoogte zijn van dergelijke lokale aanpassingen. Zo zijn bijvoorbeeld infoboxen een opmerkelijk kenmerk van veel wiki's, maar ze worden in elk van hen apart geïmplementeerd, dus Visual Editor kent geen knop "Infobox toevoegen", alleen maar een knop "Invoegen → Sjabloon", en elke editor moet de naam van het sjabloon kennen en het typen.
 • Wiki's met kleinere gemeenschappen zijn in het nadeel omdat ze mogelijk minder de expertise hebben om sjablonen en gadgets te ontwikkelen, en er is geen manier om ze gemakkelijk te porteren. Nieuwe wiki's beginnen met een heel onopgeloste installatie van MediaWiki en extensies, terwijl veel van de functionaliteit van de oudere en grotere sites eigenlijk wordt aangeboden door sjablonen en modules, die niet snel kunnen worden geïnstalleerd en handmatig moeten worden ingevoerd.
 • Onverenigbaarheid tussen de geïnstalleerde software en lokale aanpassingen veroorzaken bugs die moeilijk te anticiperen en te detecteren zijn. De correctie moet op elke wiki-site apart worden gedaan. Dit kan zelfs leiden tot de afwijzing van sommige functies door de gemeenschap, verspilling van ontwikkelingsmiddelen en wrijving tussen de softwareontwikkelaars en de redacteuren. Dit alles kan worden vermeden.
 • De verschillen tussen de lokale aanpassingen maken het moeilijker om artikelen te vertalen. Het oplossen van dit probleem zal de snelheid waarmee inhoud wordt vertaald en toegankelijk wordt gemaakt voor grotere delen van de mogelijke lezers aanzienlijk verhogen.

Ondanks de grote omvang van deze problemen wordt het merendeel van de tijd over het hoofd gezien. Software van de verschillende groepen wordt vaak naadloos in de gebruikersinterface van de site gemengd. Mensen die vooral in één taal of project bewerken, beseffen misschien niet dat een bepaalde functie alleen op dat project beschikbaar is, en denken dat het overal beschikbaar is. Zelfs ervaren softwareontwerpers en ontwikkelaars maken vaak deze fout.

De voorgestelde oplossing:

 1. Toelaten om enkele sjablonen en modules globaal te maken (als bij afbeeldingen op Commons, globale persoonlijke JS en CSS, de globale gebruikerspagina, enz.) (Gadgets moeten ook globaal zijn, maar dit is in de praktijk al mogelijk met behulp van hacks zoals die van HotCat. Het is niet perfect, maar het is veel minder problematisch dan het probleem met sjablonen. Gadgets vallen daarom niet onder dit voorstel.)
 2. Elke redactie zal zijn onafhankelijkheid behouden om lokale sjablonen te onderhouden en lokale wijzigingen aan te brengen in de functionaliteit van de sjablonen en de informatie die ze aan lezers presenteren.
 3. De gebruikersinterface-teksten van de globale sjablonen moeten vertaalbaar zijn in een translatewiki-achtige interface, net als bij de extensies.
 4. De sjablonen en modules kunnen nog steeds worden bewerkt als wikipagina's en onmiddellijk in alle wiki's worden gebruikt na het publiceren.
 5. Het beleid inzake het onderhoud, delen, beschermen en verwijderen van sjablonen en modules zal door de gemeenschap van redacteuren worden ontwikkeld.

Het bouwen van de infrastructuur voor globale sjablonen en modules is een uitdaging, maar de kernplatformontwikkelaars hebben meerdere malen gezegd dat het mogelijk is, en meestal vereist het productmanagement en toewijding. Het moet gebeuren, omdat het gebrek aan sjablonen de grootste bruikbaarheidsuitdaging voor alle belanghebbenden is: ontwikkelaars, nieuwe redacteurs, ervaren redacteurs en vertalers, in alle talen en in alle wiki-projecten.

Als dit interessant klinkt en u meer wilt weten, kunt u het volledige gedetailleerde voorstel voor globale sjablonen lezen.

Voor discussie over dit voorstel, zie deze pagina en de overlegpagina van het volledige voorstel. {{🌎🌍🌏}}