Globaalit mallineet/Ehdotus määrittelyksi, lyhyt versio

This page is a translated version of the page Global templates/Proposed specification, short version and the translation is 100% complete.

Wikimedia-projekteilla on ongelma. Niiden ohjelmisto on sekoitus kahdesta lähteestä tulevaa koodia:

 1. Käytössä oleva ohjelmisto: MediaWikin ydin ja sen laajennokset, joita kehitetään, otetaan käyttöön ja lokalisoidaan keskitetysti Gerrit issä, translatewiki ssä ja niihin liittyvillä työkaluilla.
 2. Paikalliset kustomoinnit: Suuri osa wikien työkaluista on kehitetty kullekin wikille erikseen, kuten mallineet , Lua-moduulit ja pienoisohjelmat .

Muokkaajille ja käyttäjille eri teknologiat nivoutuvat yhteen ja näyttäytyvät yhtenäisenä tuotteena, mutta eri ohjelmistojen kehitysprosessit tuovat myös haasteita:

 • Paikalliset kustomoinnit voivat olla hyödyllisiä monissa kielissä, mutta niiden vieminen toisiin wikeihin ja toisille kielialueille on erityisen vaikeata ja aikaavievää.
 • Ohjelmiston osat kuten Visuaalinen muokkain tai Content Translation eivät tunne kaikkia paikallisia kustomointeja. Esimerkiksi tietolaatikot ovat tärkeä ominaisuus monessa wikissä, mutta ne on on luotu kuhunkin wikiin erikseen. Siksi Visuaalisessa muokkaimessa ei voi olla "Lisää tietolaatikko" -nappia, vaan pelkästään "Lisää → Malline" -nappi, ja kunkin muokkaajan on osattava tietää tarvittavan mallineen nimi ja kirjoittaa se.
 • Pienten yhteisöjen wikit ovat huonommassa asemassa, koska niillä ei ole asiantuntemusta kehittää mallineita ja pienoisohjelmia, eikä niitä voi tuoda muualta helposti. Varsinkin uudet wikit aloittavat riisutulla MediaWikin ja laajennosten asennuksella, kun taas monien vanhempien ja suurempien wikien toiminnallisuus perustuu itse asiassa mallineisiin ja moduuleihin, joita ei voi nopeasti asentaa, vaan ne täytyy tuoda käsin.
 • Epäyhteensopivuudet asennetun ohjelmiston ja paikallisten kustomointien välillä tuottavat bugeja, joita on vaikea ennakoida ja huomata. Ne täytyy korjata jokaisessa wikissä erikseen. Tämä voi jopa johtaa joidenkin toiminnallisuuksien vastustamiseen muokkaajayhteisössä, kehittäjäresurssien tuhlailuun ja kitkaan muokkaajien ja ohjelmistokehittäjien välillä. Kaikki tämä olisi vältettävissä.
 • Erot paikallisten kustomointien välillä tekevät artikkeleista vaikeasti käännettäviä. Näiden ongelmien ratkaiseminen nopeuttaisi dramaattisesti sisällön kääntämistä ja saattamista suuremmalle osalle ihmiskuntaa luettavaksi.

Vaikka nämä ongelmat ovat isoja, niihin ei suurimmaksi osaksi kiinnitetä huomiota. Eri ryhmien tuottamat ohjelmat sekoittuvat saumattomasti yhteen käyttöliittymässä. Ihmiset, jotka pääasiassa muokkaavat yhtä projektia, eivät aavista, että tietty ominaisuus on saatavana vain kyseisessä projektissa, vaan luulevat sen olevan käytössä kaikkialla. Jopa kokeneemmat ohjelmistosuunnittelijat ja -kehittäjät tekevät tämän virheen.

Ehdotettu ratkaisu:

 1. Mahdollistetaan joidenkin mallineiden ja moduulien tekeminen globaaleiksi, vastaavalla tavalla kuin Commonsin kuvat, globaalit henkilökohtaiset JS ja CSS-sivut jne. (Pienoisohjelmien tulisi myös olla globaaleja, mutta tämä on käytännössä jo mahdollista käyttämällä esimerkiksi HotCatin käyttämiä hack-ratkaisuja. Se ei ole täydellinen, mutta ongelma on pienempi kuin mallineissa. Pienoisohjelmat eivät siten ole tämän ehdotuksen piirissä.)
 2. Kukin muokkaajayhteisö saa edelleen ylläpitää paikallisia mallineita ja tehdä muutoksia globaalien mallineiden toiminnallisuuteen ja tietoon, jota ne esittävät lukijoille.
 3. Käyttöliittymän merkkijonojen tulee olla käännettävissä TranslateWikin tapaisessa käyttöliittymässä, samoin kuin laajennosten.
 4. Mallineet ja moduulit ovat edelleen muokattavissa wikisivuina ja välittömästi julkaisemisen jälkeen.
 5. Ylläpidon, jakamisen, suojaamisen ja poistamisen käytännöt kehittää muokkaajayhteisö.

Infrastruktuurin rakentaminen globaaleille mallineille on haastavaa, mutta ydinalustan kehittäjät ovat useasti sanoneet sen olevan mahdollista, ja se vaatii erityisesti tuotehallintaa ja omistautumista. Se on tehtävä, koska globaalien mallineiden puute on suurin käytettävyyshaaste kaikille osapuolille: kehittäjille, uusille muokkaajille, veteraanimuokkaajille ja kaikkien kielten ja wikiprojektien kääntäjille.

Jos tämä kuulostaa sinusta kiiinnostavalta ja haluat tietää lisää, lue ystävällisesti koko yksityiskohtainen Ehdotus globaaleille mallineille .

Tästä ehdotuksesta voi keskustella sivulla Global templates/Discuss and täydellisen ehdotuksen keskustelusivulla. {{🌎🌍🌏}}