Plantilles globals/Especificació proposada, versió curta

This page is a translated version of the page Global templates/Proposed specification, short version and the translation is 100% complete.

Els projectes Wikimedia tenen un problema. El programari al seu darrere és una barreja de codi que prové de dues fonts:

 1. Programari desplegat: el nucli MediaWiki i les seves extensions, que es desenvolupen, despleguen i internacionalitzen a través de Gerrit , translatewiki i eines relacionades.
 2. Personalitzacions locals: una gran ventall d'eines dins del wiki que es desenvolupen localment a cada lloc wiki: plantilles , mòduls de Lua , i gadgets .

Pels editors i els lectors de les pàgines, les diferents tecnologies es combinen i apareixen com un sol producte, però el procés de desenvolupament de programari també presenta alguns reptes:

 • Les personalitzacions locals sovint poden ser útils en diverses llengues, però compartir-les entre wikis i llengües és extremadament difícil i demana temps.
 • Algunes eines com l'editor visual o el traductor de contingut no poden estar al corrent d'aquestes personalitzacions locals. Per exemple, les Ajuda:Infotaules|infotaules són una característica notable de molts wikis, però s'implementen separadament, així que l'editor visual no pot tenir un botó "Insereix → Plantilla", sinó que només té un botó "Inseriu plantilla", i cada editor ha de conèixer el nom de la plantilla i escriure'l.
 • Els wikis amb comunitats més petites estan en desavantatge perquè no tenen l'experiència per desenvolupar plantilles i gadgets, i no hi ha manera fàcil de passar-los-hi. Els nous wikis, en particular, comencen amb l'esquelet mínim de MediaWiki i extensions, tot i que bona part de la funcionalitat dels llocs més grans i antics prové de plantilles i mòduls, que no es poden instal·lar ràpidament i s'han d'importar manualment.
 • Les incompatibilitats entre el programari desplegat i les personalitzacions locals són difícils d'anticipar i detectar. La tasca d'arreglar-les s'ha de fer separadament a cada lloc wiki. Això pot arribar a portar al rebuig d'algunes eines per part de les comunitats, a malgastar recursos de desenvolupament i a causar friccions entre els desenvolupadors i els editors. Tot això es podria evitar.
 • Les diferències entre les personalitzacions locals fa més complicat traduir articles. Solucionar aquest problema incrementarà notablement la velocitat en què es tradueix contingut i es fa accessible a parts més grans de la humanitat.

Malgrat ser molt grans, aquests problemes sovint es passen per alt. El programari dels diferents grups sovint es barreja sense cap problema a la interfície de l'usuari. La gent que edita principalment en un idioma o projecte pot no adonar-se que una certa característica només és present en aquell projecte, i creure que és disponible arreu. Fins i tot dissenyadors i desenvolupadors de programari amb experiència cometen aquest error sovint.

La solució proposada

 1. Permetre fer globals algunes plantilles i mòduls, de manera similar a les imatges de Commons, a les pàgines personals globals de JavaScript i CSS, pàgines globals d'usuari, etc. (Els gadgets també haurien de ser globals, però això ja és possible a la pràctica emprant trucs com els del HotCat. No és perfecte, però és molt menys problemàtic que en el cas de les plantilles. Així doncs, els gadgets no formen part de l'abast d'aquesta proposta.)
 2. Cada comunitat d'editors mantindrà la seva independència per mantenir plantilles locals i fer canvis locals a la funcionalitat global de plantilles, i la informació que presenten als lectors.
 3. Les cadenes de la interfície d'usuari de plantilles globals ha de ser traduïble des d'una interfície com la de Translatewiki, de forma similar a les extensions.
 4. Les plantilles i els mòduls seguiran podent ser editables com a pàgines wiki i emprables immediatament als tots viquis després de ser publicades.
 5. Les polítiques sobre manteniment, compartició, protecció i esborrament de plantilles i mòduls es desenvoluparan a cada comunitat d'editors.

Construir la infraestructura per plantilles i mòduls globals és un repte, però els desenvolupadors del nucli de la plataforma han dit diversos cops que és possible, i que principalment demana gestió del producte i dedicació. S'ha de fer, perquè la falta de plantilles globals és el repte d'usabilitat més gran per tots els agents: desenvolupadors, nous editors, editors veterans, i traductors, en tots els idiomes i projectes wiki.

Si això us sembla interessant i en vols saber més, si us plau llegiu la proposta de plantilles globals totalment detallada.

Per discutir sobre aquesta proposta, vegeu la pàgina Global templates/Discuss i la discussió de la pàgina de la proposta totalment detallada. {{🌎🌍🌏}}