Wikipedia för KaiOS

This page is a translated version of the page Wikipedia for KaiOS and the translation is 100% complete.

I linje med uppdraget att göra summan av all kunskap fri för alla, bygger Inuka team en Wikipediaapp för KaiOS-användare. KaiOS är ett mobiloperativsystem baserat på Linux. Det ger smart-liknande möjligheter till traditionella telefoner genom att låta en använda appar. Dessa telefoner kommer en begränsad datorkapacitet, tangenter och en en liten skärm. Den tar populära appar som YouTube, Twitter och WhatsApp till användare som inte skulle ha råd med en smartphone.

A video introducing the KaiOS app
Användarundersökning för KaiOS i Indien

KaiOS används av 160 miljoner enheter runt om i världen, med runt 100 miljoner aktiva användare varav de flesta Jiophoner i Indien. Inuka-teamet utförde en kvalitetsundersökning i Indien för att förstå varför och hur telefonerna används. Vi har lärt oss att användare valde att köpa telefonerna för att de är ekonomiska och ger tillgång till appar som smartphones gör. Vi lärde oss också utmaningarna de utstår med att försöka läsa Wikipedia med den inbyggda mobilwebbläsaren. Bland utmaningarna finns möjligheten att skrolla genom innehåll, textstorlek på skärmen, söka efter innehåll och ett ovetande om att Wikipedias innehåll finns tillgängligt på flera språk.

Designutmaning

KaiOS-telefoner har en liten icke-touch-skärm på 2.8 inch. I utformandet av appen övervägde vi hur vi skulle presentera information från Wikipedia på den lille skärmen på ett sätt som skulle erbjuda en bra läsning för målgruppen.

För den första versionen ville teamet se till att användare skulle kunna läsa och söka efter Wikipediaartiklar på deras valda språk. I designen och det tekniska övervägde vi hur användare skulle introduceras till Wikipedia, hur de skulle upptäcka artiklar, och hur de enkelt skulle navigera mellan artiklar.

Funktionens höjdpunkter

Introducering

Efterforskning visade att i Indien och andra delar av utvecklande marknader, finns dålig kunskap om Wikipedia. Vi ville fokusera introduktionsupplevelsen på vad Wikipedia är med ett enkelt språkbruk till användare som kanske inte har använt Wikipedia tidigare.

 
Välkommen till Wikipedia-skärm på KaiOS

Skrolla sida för sida

Wikipediaartiklar, åtminstone de bra, är ganska långa. I vår efterforskning angav användare att de tyckte det var frustrerande att skrolla när med knapparna så det krävde så många knapptryck. Vi behöver introducera ett skrollande sida för sida som låter användare läsa artikeln som om de läste en bok, och inte skrolla pixel för pixel.

 
Bil som visar navigering sida för sida på Wikipedias app för KaiOS

Språkval

Efterforskningar visade också att det inte är lätt att upptäcka språken som Wikipedia är tillgängligt på, särskilt i utvecklande marknader. Vi har placerat alternativet att ändra språk där användaren alltid kan se det.

 
På den här skärmen kan KaiOS-användare byta språk

Innehållsförteckning

I likhet med Wikipedias Android- och iOS-appar ville vi ge användarna funktionaliteten att snabbt kunna byta mellan relevanta avsnitt inom en artikel

Snabblänkar i artiklar

I början på en artikel erbjuder vi snabblänkar för där användaren kan välja hur de skulle vilja navigera - de kan välja att:

 • se avsnitten i artikeln,
 • läsa snabbfakta (vilket är innehållet i faktarutan).
 • Se ett galleri över bilder i en artikel
 • Byta artikelns språk
 • Gå direkt till att läsa artikelsammanfattningen
 
Snabblänkar på Wikipedia för KaiOS

Apptillgänglighet

Den första versionen av appen släpptes den 9 september 2020 i Indien. Appen släpptes för KaiOS-användare den 7 december 2020. Läsare hittar Wikipediaappen i JioStore i Indien och i KaiStore i alla delar av världen där KaiOS-telefoner finns tillgängliga.

Redigeringsfunktionalitet

Den första versionen hade inte stöd för redigering. Det vore invecklat och tidsödande och skulle sannolikt leda till strul att redigera artiklar i formfaktorn på KaiOS-telefonerna. Vi följer upp på arbetet med andra team på WMF, som arbetar på att tillåta mikrobidrag via telefoner, och planerar att erbjuda redigeringskapacitet i framtida uppdateringar. Det går fortfarande att redigera Wikipedia med den inbyggda webbläsaren.

Förbättrad sökfunktion

KaiOS sökfunktion låter nu alla ord i en användares sökfråga visa sökresultat.

Wikipedia för KaiOS version 1.6.0

Version 1.6.0 offentliggjordes tidigt 2021 med:

 • Ett innehållsuppmanade experiment: hälften av användarna i Nigeria, Uganda, Pakistan and Tanzania kommer få se en funktion som visar en dagsaktuell lista över trendande artiklar i sitt land
 • Förmågan att dela en artikel-URL
 • Ingen QuickFacts-knapp från artikelåtgärder
 • Förbättrad lokalisering


Räckvidd

Växande användning av appen

Som en del av Wikimedia Foundations partnerskap med KaiOS började vi i januari 2021 göra reklam för att öka synligheten och nedladdningarna av Wikipediaappen på KaiOS plattform. Då den flesta av KaiOS användare använder internet för första gången, är det osannolikt att den ens vet att Wikipedia finns, än mindre att de använder det regelbundet.

KaiOS visar regelbundet en liten reklambanner till sina användare medan de använder internet, och vi använder deras standardprocess för att placera vår reklam. Alla vår reklam består av två delar:

 • Ett kort meddelande om Wikipedia
 • En knapp som för användare till Wikipedias lista i KaiOS appstore där de har möjligheten att ladda ner appen

Reklamen visas globalt på engelska, spanska, franska och arabiska, språk som täcker ungefär 90% av KaiOS nuvarande användarbas. Ingen reklam visas eller kommer att visas i Wikipedias KaiOS-app.

Vanliga frågor

Besök våra Vanliga frågor.

Hur kan man bidra

Du kan bidra med översättning till ditt språk på translatewiki.net,

Vårt kodförvar finns på https://github.com/wikimedia/wikipedia-kaios

Bevaka sidan

Status Updates

Q1 2022/2023

 • On 26th September, Wikipedia app v1.8.1.0 was published on JioStore for all the JioPhone models (JioPhone1,2 and JPV users).

Q4 2020/2021

 • Content engagement experience based on showing readers top read content in their country increased engagement with content by 15% overall.

Q3 2020/2021

 • Release version 1.6.0 to the KaiStore that introduced the ability to share an article URL, migration to our new analytics service and improved localization.
 • Launched a content engagement experience in Nigeria, Tanzania, Uganda and Pakistan, showing readers top read Wikipedia content in their country on the app homepage.

Q2 2020/2021

 • Release the Wikipedia app for KaiOS on the KaiStore, to users around the world where KaiOS phones are available
 • Run a usability study in India where we learned of the challenges users were facing within the app. The main areas for improvement were in the search experience, and simplifying the onboarding process and allowing easier use of the feature that allows changing text size
 • Had 1.6 million app downloads at the end of Q2

Q1 2020/2021

 • Released the first version of the Wikipedia app to KaiOS users in India who use JioPhones.
 • Introduced support for RTL languages
 • Updated copy for onboarding
 • Improved image gallery
 • Performance and security optimizations

Q4 2019/2020

 • Introduced a feature where when KaiOS users in India want to select their preferred language, regional languages are shown first on the list https://phabricator.wikimedia.org/T247255
 • Fixes to support how the app works on Jiophone 2 which has a qwerty keyboard rather than a candybar keyboard https://phabricator.wikimedia.org/T248285 https://phabricator.wikimedia.org/T248443 https://phabricator.wikimedia.org/T250642
 • Allow users to provide feedback from within the app https://phabricator.wikimedia.org/T236317