Növekedés/Közösségek/Hozzáférés a növekedési kísérletekhez a wikidben

This page is a translated version of the page Growth/Communities/Get the Growth experiments on your wiki and the translation is 86% complete.

A funkciók megszerezése

A növekedési csapat funkcióinak telepítése hamarosan megvalósul a wikiden? Vagy a wiki beleegyezett az eszközök beszerzésébe?

Íme néhány forrás, ami segíthet ebben a telepítésben.

Segítséget kérhetsz a vitalapon.

Az eszközöket ki is próbálhatod.

How the deployment process works

 1. The Growth team deploys the features in "dark mode". The features are available to anyone who enables the features in their preferences.
 2. The Growth contacts the wiki, because this wikis is eligible for the deployment.
 3. The community is in charge of testing the features and improving the default settings provided:
  • A felületet le kell fordítani, vagy a fordításokat át kell nézni. This is done both on translatewiki and at the local configuration page (Special:EditGrowthConfig). Ez az útmutató oldal segíthet megérteni ezt a fordítási munkát.
  • Help links are checked on the local configuration page
  • Maintenance templates are checked on the local configuration page
 4. The test period runs on two weeks.
 5. If no major blocker is identified by the Growth team, then the features are deployed to all new accounts.

If the wiki contacts the Growth team, then the Growth team checks of the deployment is possible following the defined conditions. If so, the Growth team processes the same way for the deployment.

A mentorok és a kezdők számára is nyújtunk néhány hasznos információt, és ezeket az oldalakat is érdemes lefordítani.

Fordítások

Kötelező fordítások

Egyéb fordítások

Configuration

A Növekedési funkciók konfigurációja a wikidben elérhető lesz a(z) Special:EditGrowthConfig oldalon.

Itt vannak a Wikidata oldalak, ahol megtaláljuk a sablonokat és a súgóoldalakat, hogy kitöltsük Special:EditGrowthConfig a wikidben. Ezt a speciális oldalt helyben szerkesztheted, és módosíthatod a linkeket és sablonokat, amennyiben azok illeszkednek az egyes feladatok leírásához.

Segítségpanel

Segítség oldalak

Feladat Címke Hivatkozás
Stílus kézikönyv Hogyan lehet írni jó szócikket Q4994848
Segítség:Szerkesztés Hogyan lehet szerkeszteni egy lapot Q151637 vagy https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:VisualEditor/User_guide
Képek beszúrása (a vizuális szerkesztő használatával) Hogyan lehet képeket beilleszteni Q27919584 vagy https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:VisualEditor/User_guide#Images
Hivatkozások beszúrása (a vizuális szerkesztő használatával) Hogyan lehet hivatkozásokat beilleszteni Q24238629 vagy https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:VisualEditor/User_guide#Editing_references
Szócikk varázsló Hogyan lehet szócikket létrehozni[1] Q10968373 vagy Q4966605

Mentori modul (opcionális)

 • Aláírási lista: Q14339834
 • A mentorok kézi listája (új közösségeknél ritkán használják, de mindenképpen érdemes a szkriptben szerepeltetni): Q100973200

Javasolt szerkesztések

Feladat Feladat leírása Nehézségi szint Karbantartási sablonok További információ link
Copyedit szócikk szerkesztése Helyesírási és nyelvhelyességi hibák, stílus javítása Könnyű szerkesztés Q6292692, Q6706206, Q6931087, Q7656698, Q6931386 Q10953805
Linkek hozzáadása Szócikkek közötti hivatkozások hozzáadása könnyű szerkesztés Q13107723, Q5849007, Q5621858 Q27919580 vagy Q75275496, vagy https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:VisualEditor/User_guide#Editing_links
Szócikk frissítése Meglévő szócikkek aktualizálása Közepes szerkesztés Q5617874, Q14337093 Q4664141
Hivatkozások hozzáadása Források keresése meglévő szócikkekhez közepes szerkesztés Q5962027, Q6192879 Q79951 vagy Q642335
Szócikk bővítése Csonkok bővítése forrással rendelkező szócikkekké Nehéz szerkesztés Q5529697, Q5623589, Q5866533 Q10973854 vagy Q4663261
Új szócikk létrehozása Új lap hozzáadása a Wikipédiához Nehéz szerkesztés N/A[1]

Mentorálás (nem kötelező)

Hogyan működik

A mentorok fontosak: segítenek a kezdőknek, hogy biztonságosan tegyék meg első lépéseiket a wikin.

Minden kezdőhöz automatikusan hozzá van rendelve egy véletlenszerűen kiválasztott mentor. A kezdőknek nem kötelező felvenniük a kapcsolatot a mentorukkal.


Javasoljuk, hogy havonta minden 500 új fiókra jusson egy mentor, azaz ha a wikidnek havonta 5000 új fiókja van, akkor 10 mentort kell felvenned, hogy kezelni tudd a beérkező kérdések mennyiségét. Azt tanácsoljuk, hogy legalább 3 mentor legyen. Ha a szükségesnél több mentor van, az csökkenti az erőfeszítést.

Beállítás

Mentors can join using special page, Special:MentorDashboard . Management of the whole list is possible at Special:ManageMentors. See details on creating mentors list.

Conditions to get the features

A növekedési csapat az összes Wikipédiára bevezette a funkciókat. De bármelyik wiki kérheti ezeket a funkciókat, a következő feltételekkel.

Középpontban az alábbi wikikkel fogunk dolgozni fontossági sorrendben:

 1. Kísérleti wikipédiáink - minden visszajelzéssel foglalkozunk, amit tőlük kapunk.
 2. Wikipédiák - a funkciókat úgy kapják meg, ahogy vannak, de figyelembe vehetjük a Wikipédiák fejlesztési javaslatait.
 3. Minden más Wikimédia projekt - megkapják a funkciókat úgy, ahogy vannak, és a csapatnak nem lesz ideje arra, hogy prioritásként kezelje az ezekre a wikikre jellemző fejlesztéseket.

A hibabejelentéseket a Növekedési csapat fogja rangsorolni.

A funkciók megszerzésének előfeltételei a fentiekben vannak felsorolva.

Más, nem a Wikimédia által üzemeltetett MediaWiki wikik a funkciók eléréséhez a(z) Kiterjesztés:GrowthExperiments -os címen ellenőrizhetik.

Notes

 1. 1.0 1.1 A "Szócikk létrehozása" nem feladat. A Javasolt szerkesztések között van egy helykitöltő erre a feladatra, de a gomb szürke, inaktív. A szócikk létrehozása egy igen bonyolult feladat. Valójában az összes többi javasolt karbantartási feladat összessége. Ezért kell bátorítani a szerkesztőket, hogy dolgozzanak más feladatokon, mielőtt megpróbálnának szócikkeket létrehozni. Ugyanakkor nem szeretnénk megakadályozni a kezdőket abban, hogy létrehozzanak egy szócikket. Emiatt egy új szócikk létrehozásához egy súgóoldalra mutató linket adunk meg.

Before June 2021, this process was different. Please see the archived version for comparison. The creation of the new process is documented on Phabricator.