Felület:MonoBook

This page is a translated version of the page Skin:MonoBook and the translation is 88% complete.
Ezt a felületet a MediaWiki 1.3 és afölötti verziói már tartalmazzák, így nem kell újra letöltened. Az útmutató egyéb utasításait azonban továbbra is követned kell.
MediaWiki-felületek kézikönyve - kategória
MonoBook
Kiadási állapot: stabil
Compatibility policy Snapshots releases along with MediaWiki. Master is not backwards compatible.
MediaWiki 1.29+
Licenc GNU General Public License 2.0 or later
Letöltés
Példa English Wikipedia, Wikimedia Skins Lab
Quarterly downloads 142 (Ranked 4th)
Public wikis using 13,681 (Ranked 1st)
Public wikis using as default skin 1,860
Fordítsd le a(z) MonoBook felületet, ha elérhető a translatewiki.net oldalon
Vagrant role monobook
Problémák : Nyitott feladatok · Hibajelentés

A MonoBook a Wikimédia Alapítvány weboldalainak alapértelmezett felülete volt a MediaWiki 1.3-tól (2004) a MediaWiki 1.16-ig (2010). Elődje a Standard, utódja pedig a Vector felület.

A mobilkijelzőkhöz később elérhetővé vált a reszponzív felület támogatása, a kompatibilitás biztosítása érdekében pedig a „progressive enhancement” elvét követte. Ha a JavaScript ki van kapcsolva a mobilnézetben, akkor például a személyes eszközök, az oldalműveletek és az oldalsáv az oldal alján helyezkednek el, amikre a felső gombok – amelyek szöveg helyett clip-art-ikonokként jelennek meg – oldalon belüli linkkel hivatkoznak. A mobilnézetben az oldal alján rögzített lap tetejére hivatkozás érhető el.

Telepítés

A felület szerepel a letölthető MediaWiki-csomagban. Csak akkor szükséges külön telepítened, ha a MediaWikit eltérő módszerrel installáltad.

  • Vagrant használata esetén a vagrant roles enable monobook -p használatos telepítésre

Kézi telepítés

  • Download and place the file(s) in a directory called MonoBook in your skins/ folder.
  • Add the following code at the bottom of your LocalSettings.php file:
    wfLoadSkin( 'MonoBook' );
    
  •   Kész - Navigate to Special:Version on your wiki to verify that the skin is successfully installed.

Felhasználói beállítások

A MonoBook reszponzív felülete a beállítások között engedélyezhető vagy tiltható (monobook-responsive); alapértelmezésben engedélyezve van.

Megjegyzések

Korábban a MonoBook volt a MediaWiki legnépszerűbb felülete. A Wikipedia Usability Initiative munkájának köszönhetően 2010. május 13-ától (MediaWiki 1.16 , git #2833b07a) az alapértelmezett felület a Felület:Vector lett, melynek célja a használhatóság javítása és új szerkesztők bevonzása. A felület régebbi MediaWiki-verziót használó weboldalakon továbbra is alapértelmezés.

It was created in 2004 and is partly based on the skin of the open source CMS Plone. Initial development was largely driven by the volunteer User:Gwicke. A MonoBook fejlesztésével kapcsolatos információkért lásd az elrendezési leírást és a MediaWiki 1.3-mal kapcsolatos visszajelzéseket és hibajelentéseket.

A legkorábbi felülethez (Nostalgia) hasonlóan a navigációs elemek eredetileg nem csak a tartalom felett helyezkedtek el, hanem alul is meg voltak ismételve.[1]

Jelenlegi állapot

A MonoBookot 2013-tól nem a Wikimédia Alapítvány, hanem önkéntes fejlesztők támogatják. A 2019-es állapot szerint négy, önkéntesek által támogatott felület használható: MonoBook, Felület:Kölni kék , Felület:Modern és Felület:Modern .

References