Reading/Web/Desktop Improvements/Updates/nl

This page is a translated version of the page Reading/Web/Desktop Improvements/Updates and the translation is 100% complete.

Meest recente updates

november 2023: Visuele veranderingen, meer implementaties en verschuivende focus

 
Voor (?vectorzebradesign=0)
 
Na (?vectorzebradesign=1)

Nieuwe styling geïnspireerd op Zebra-prototype

Als onderdeel van Zebra #9 prototype, waarover we schreven in de laatste twee updates, introduceerden we twee soorten visuele veranderingen: op kleur gebaseerde gebiedsscheiding en andere aanpassingen in de CSS. Zoals we eerder melden, bewees de A/B-test niet dat de op kleur gebaseerde scheiding een verbetering was. We hebben ons in plaats daarvan gericht op de andere wijzigingen en we zijn deze wijzigingen nu aan het doorvoeren. Om een voorbeeld van het verschil te bekijken, kunt u URL-parameters gebruiken: ?vectorzebradesign=0 (zonder de wijzigingen) en ?vectorzebradesign=1 (met de wijzigingen). De wijzigingen zijn:

 • De dropdownmenu's (de zijbalk, de inhoudstabel, het gebruikersmenu en het menu hulpmiddelen wanneer niet gepinned) hebben een Lichtere omtrek en een schaduw.
 • De knoppen "naar zijbalk verplaatsen"/ "verbergen" in de dropdownmenu's hebben een grijze achtergrond in plaats van de vierkante haakjes.
 • Het hoofdmenu heeft geen grijze achtergrond meer wanneer het in de zijkolom wordt geplaatst (als het gepind is). In plaats daarvan hebben alle menu's hetzelfde uiterlijk wanneer ze in de zijkolom worden geplaatst.
 • De linker- en rechterkolom hebben dezelfde breedte.
 • Door de bovenstaande wijziging wordt de inhoud breedte iets kleiner wanneer in beide kolommen menu's worden geplaatst.
 • Het gat tussen de inhoudsopgave en het inhoudsgebied is kleiner.

Medio november hebben we deze wijzigingen verzonden naar de volgende Wikipedia's: Frans, Catalaans, Hebreeuws en Pools. We zijn van plan om deze wijzigingen binnen 2-3 weken op alle wiki's door te voeren. Deze zullen toekomstige wijzigingen mogelijk maken, zoals het menu Toegankelijkheid om te lezen.

Voortdurende implementaties van de Vector 2022-skin

Een video over Vector 2022

Sinds onze laatste update hebben we de standaard skin op een paar Wikipedia's gewijzigd: Nederlands, Hindi, Hongaars, Noors (bokmål) en Zweeds. We hebben ook een korte video over de skin uitgebracht. Bovendien waren we, na ontvangst van alle logo's van ons ontwerpteam, ook klaar om de grootschalige implementaties op zusterprojecten voort te zetten.

 • De skin Vector 2022 is nu standaard op alle niet-Engelse Wikibooks, Wikinews, Wikiquotes, Wikiversity, evenals op Meta-Wiki.
 • We zijn bezig met gesprekken en plannen implementatie voor de overige zusterprojecten, te beginnen met niet-Engelse Wikisource, Wiktionary en Wikivoyage.

Sommige van deze projecten moeten mogelijk worden aangepast, zoals standaardinstellingen voor beperkte/volledige breedte in namespaces die uniek zijn voor Wikisource. Gadgets of gebruikersscripts moeten mogelijk ook worden bijgewerkt. We maken graag fixes of helpen bij het maken ervan, afhankelijk van of er wijzigingen moeten worden aangebracht in de skin zelf of in een door de gemeenschap gecontroleerde code. Neem contact met ons op via deze overlegpagina of schrijf rechtstreeks naar SGrabarczuk (WMF) als u vragen of verzoeken heeft voor verdere wijzigingen.

Focussen op verdere verbeteringen van de leesbaarheid op desktops en mobiele apparaten

Het team heeft de focus verlegd naar het project Toegankelijkheid voor lezen. We zullen werken aan verbeteringen in de typografie en de donkere modus introduceren in de Vector 2022- en Minerva-skins. Bezoek de projectpagina voor meer details en informatie over hoe u kunt meedoen.

Andere wijzigingen

september 2023: Resultaten van de Scheiding van de inhoud (Zebra #9) A/B test

In juni 2023 deden we een experiment dat verschillende lay-outs voor inhoudsscheiding van de interface vergeleek. Dit prototype toont het geteste ontwerp; we noemen het "Zebra". Het doel was om de leesbaarheid te verbeteren en zich te concentreren op de inhoud van de pagina. Het experiment testte het prototypeontwerp en vergeleek het met het huidige volledig witte Vector 2022-ontwerp. De resultaten van het experiment tonen aan:

 1. Een toename van 3% in het de paginabezoek per sessie in de behandelingsgroep toegeschreven aan Zebra
 2. Een afname van 3,4% in bewerkingen per sessie in de behandelingsgroep die aan Zebra wordt toegeschreven
 3. Een afname van 17% in de klikpercentage op de inhoudslijst
 4. Een toename van 87% van de pins van het hulpmiddel per sessie

Na het beoordelen van de instellingen van onze test, vonden we geen problemen die zouden leiden tot inconsistenties van gegevens. Vervolgens hebben wij andere factoren bestudeerd die de resultaten van de test kunnen beïnvloeden. We merkten dat een aanzienlijke afname in bewerkingen en paginabezoek kwam van schermgroottes kleiner dan 1200 pixels. We hebben deze resultaten gecombineerd met de resultaten van onze gebruikerstests. Deze hebben geen significante verschillen in leesbaarheid tussen de test- en controlemodellen aangetoond.

Onze conclusie was dat het prototype in zijn geteste vorm de leesbaarheid niet verbeterde en de bewerkingen negatief zou kunnen beïnvloeden. Wij hebben besloten niet verder te gaan met dit prototype in zijn geteste vorm. In plaats daarvan willen we de leesbaarheid verbeteren en ons richten op de inhoud door middel van het volgende:

 1. Het doen van wijzigingen in de typografie, gericht op het verbeteren van de leesbaarheid en het begrip van de inhoud. Dit is het doel van het nieuwe project, Toegankelijkheid voor het lezen
 2. Het introduceren van verbeteringen in Zebra, het optimaliseren voor smalle schermen en het herhalen van de tests.

mei 2023: Doorgaan met werken aan Vector 2022 en plannen maken voor het nieuwe fiscale jaar

We hebben ons gefocust op het voortzetten van implementaties over de overgebleven wiki's en het uitvoeren van experimenten voor verdere verbeteringen. Wij hebben ook wat werk gedaan aan de plannen voor toekomstige projecten.

 • Uitrol. Vector 2022 is nu de standaard skin op de Poolse en Spaanse Wikipedia's en het Franse Wikinews. We zijn ook aan het praten met de Chinese Wikipedia gemeenschap. Speciale dank aan iedereen die ons en redacteuren helpt om de discussies beter te begrijpen, bugs te vinden en op te lossen en beslissingen uit te leggen. Als de community van uw wiki graag wil dat onze skin de standaard wordt, neem dan contact met ons op!
 • Experiment: schakelindicator (toggle). We hebben een experiment gelanceerd dat een indicator introduceert dat wijst op de vaste breedte-schuiver. Dit is om ervoor te zorgen dat de lezers zich bewust zijn van de locatie van de schakelaar en in staat zijn om te wisselen tussen volledige en vaste breedte. (T335307)
 •  
  Scheiding inhoud (Zebra #9) A/B test. We zullen een experiment uitvoeren dat verschillende scheiding van inhoud voor de interface vergelijkt (gebaseerd op dit prototype). Het experiment zal in mei worden uitgevoerd op een reeks van 10 grote tot middelgrote Wikipedia's. Zodra het experiment is voltooid, zullen we de gegevens analyseren en het selecteren van de beste pagina-layout voortzetten. Meer informatie over deze test. Nog meer informatie, het vorige experiment met gebruikerstesten Iedereen die op onze projectgesprekspagina, op andere wiki's of bij onze online vergaderingen op dit onderwerp heeft gereageerd, dank u wel voor uw inbreng! (T333180, T335972)
 • Plannen. In het volgende fiscale jaar van de Foundation werken we aan nieuwe projecten. We nodigen u uit om het ontwerp van het jaarplan van de Wikimedia Foundation te lezen, sectie Infrastructuur, Wiki-ervaringen. Lees ook de meer gedetailleerde beschrijving "WE2: Lees- en media-ervaring". Dit is het deel waar ons team zich op zal concentreren. Onder andere worden de donkere modus en leeslijsten genoemd als voorbeelden van mogelijke projecten. Wij lezen uw feedback graag in de overlegpagina's van de hiermee gekoppelde pagina's. U kunt in elke taal reageren! De deadline is .
  • Voor meer informatie over de donkere modus, zie de update waar ze dit meest populaire wensenlijstje aan ons hebben overhandigd. In de update hebben zij ook enkele details gedeeld over hoe wij aan dit project zullen gaan werken.

maart 2023: Vector 2022 op meer wiki's en andere updates

In de afgelopen maanden heeft het team de skin op de grootste Wikipedia's voorbereid en veranderd. Vector 2022 is de standaard voor alle ingelogde en uitgelogde gebruikers op Tsjechische en Engelse Wikipedia's.

Sindsdien hebben we met de gemeenschappen over verdere verbeteringen van de skin gesproken. Als gevolg van deze discussies en het werken aan de vorige plannen hebben we veel veranderingen geïmplementeerd. Dit omvat:

 •  
  De duurzaamheid en beschikbaarheid van de volledige breedte-schuiver. De volledige breedte-schuif (beschikbaar aan de onderkant van de pagina) is nu blijvend voor zowel uit- als inloggebruikers. Dit betekent dat zij de breedte van hun keuze zien, ondanks dat zij de pagina vernieuwen of een nieuwe openen. De schuif is ook beschikbaar op smallere schermen.
 •  
  Nieuw menu pagina-hulpmiddelen.
  • Het is mogelijk om een scheiding te maken tussen navigatie met betrekking tot de hele wiki en hulpmiddelen met betrekking tot een specifieke pagina. In de eerste groep zijn er bijvoorbeeld hoofdpagina's en willekeurige pagina's. In de tweede groep zijn er bijvoorbeeld 'Verwijzingen naar deze pagina', 'Gerelateerde wijzigingen' en 'Deze pagina citeren'. Het nieuwe menu verzamelt ook de pagina-specifieke hulpmiddelen in één menu. Vroeger waren sommige van deze links in het hoofdmenu (zijbalk) of in het menu Meer (naast de geschiedenis). Ons doel is het voor nieuwe lezers en redacteuren makkelijker te maken om te begrijpen wat deze links doen. Gebruikers kunnen het nieuwe menu ook wel/niet pinnen (vastzetten) Meer informatie.
  • Deze wijziging heeft ook het voordeel dat de inhoudsopgave eerder op de pagina wordt weergegeven. Mensen moeten minder vaak naar beneden scrollen om de inhoudsopgave te zien. Dit is een van de zorgen die we de afgelopen dagen hebben gehoord en hopelijk lost dit het wat op.
 • Verwijder de link voor inloggen uit het dropdown menu voor gebruikers die zijn ingelogd. Deze wijziging maakt het sneller om de inloglink te bereiken, zonder dat gebruikers die zijn uitgelogd het dropdown menu moeten openen.
 • Diverse kleine verbeteringen in de Inhoudsopgave (ToC):
  • De hoogte van de inhoudsopgave verhoogd. Hierdoor kan de inhoudsopgave met meer regels worden weergegeven en zijn er meer secties zichtbaar (T319315).
  • Waar de pagina terechtkomt als u op een link in de inhoudsopgave klikt (T314419). We hebben gehoord dat de inhoudsopgave te dicht bij het begin van een sectie opent, zonder ruimte te geven voor de titel en het vorige gedeelte. Deze wijziging zal deze ruimte vergroten en het navigeren makkelijker maken.
  • Drempelwaarde voor wanneer een sectie als actief wordt beschouwd en wordt gemarkeerd in de inhoudsopgave (T317661). We hebben ook gehoord dat een sectie pas als actief wordt beschouwd nadat de gebruiker het vorige gedeelte uit het zicht heeft geschoven. Dit heeft geleid tot een zekere verwarring over de actieve status. Deze wijziging zal het mogelijk maken om secties eerder als actief te laten zien, wanneer het merendeel van het gedeelte op het scherm wordt weergegeven.
  • Rechtstreeks navigeren naar subsecties en vouw de bovenliggende sectie uit als deze is samengevouwen (T325086). Een deel van de feedback heeft betrekking op de manier waarop de secties op de pagina verschijnen. We hebben gehoord dat secties consequent moeten verschijnen wanneer nodig. Deze wijziging zorgt ervoor dat de subsecties worden geopend wanneer de gebruiker een directe link naar die subsectie opent.

Aankomende veranderingen en verkenningen

 

We werken nu aan de volgende wijzigingen:

 • Pagina lay-out. We wilden een van de belangrijkste problemen die tot nu toe is ontstaan uit de feedback rond de skin aanpakken. Het gaat om de scheiding van de inhoud en de helderheid van de interface. We hebben een prototype ontwikkeld waarop we graag uw feedback willen krijgen. Hoe moeten we de mogelijke veranderingen meten ten opzichte van de huidige lay-out? We hebben meer details en specifieke vragen op de overlegpagina geplaatst. Er zijn een paar secties voor discussies in verschillende talen. Voeg daar ook uw opmerkingen en vragen toe!
 • Configuratie van de inhoudsopgave. We willen dat de inhoudsopgave meer in te stellen is. Vervolgens kunnen redacteuren bepalen wanneer de inhoudsopgave standaard moet worden ingevouwen of uitgevouwen en hoeveel delen van de inhoudsgave standaard kunnen worden weergegeven. Dit zal de functionaliteit van enkele van de "magische woorden" in de inhoudsopgeave herhalen. Het zal vooral handig zijn op pagina's zoals de Kroeg of coördinatiepagina's in de Wikipedia namespace (T317818).

december 2022: Meer implementaties, schuiven over de volledige breedte, pagina hulpmiddelen en andere updates

De afgelopen maanden hebben we ons gefocust op het bespreken van implementaties op verschillende grote wiki's. Dit omvat ook de Engelse Wikipedia. De gemeenschap heeft ermee ingestemd om Vector 2022 onder bepaalde voorwaarden de standaard te maken. Die voorwaarden hebben we aangepakt. We bespreken nu de volgende stappen met de Engelse Wikipedia-gemeenschap.

We hebben de skin ook in de meeste Wikipedia's ingeschakeld. Er zijn nu circa 300 Wikipedia's met Vector 2022 als standaard skin. Vorige week werd de skin standaard op de Arabische en Griekse Wikipedia's. We hopen dat we tegen eind februari 2023 het op alle Wikipedia's hebben als standaard skin.

Als gevolg van de feedback die we hebben ontvangen, hebben we meer veranderingen aangebracht aan de skin:

Beperkte breedte

 • We hebben voor ingelogde gebruikers een voorkeur toegevoegd die het mogelijk maakt om de breedte in te stellen voor paginaweergaven en wiki's. De voorkeur is beschikbaar in het gedeelte uiterlijk van de pagina voorkeuren ("Inschakelen modus beperkte breedte"). Het kan ook worden ingesteld als een globale voorkeur.
 • We hebben een schuif gebouwd voor ingelogde en uitgelogde gebruikers. Deze is beschikbaar op elke pagina als de monitor 1600 pixels of groter is. Door het kiezen de breedte van de pagina groter.

Pagina-hulpmiddelen

 
 • De pagina-hulpmiddelen naar de rechterkant van de pagina verplaatsen. Deze verandering gaat over het groeperen van de pagina-hulpmiddelen en het creëren van een scheiding van de wiki-brede hulpmiddelen. Deze wijziging houdt ook rekening met de bezorgdheid over de plaats van de inhoudsopgave. Het maakt de zijbalk (menu links) korter en verplaatst dus de inhoudsopgave verder naar boven op de pagina.
 • We hopen dat het bijgewerkte menu eind december 2022 beschikbaar zal zijn. Als u de ontwikkeling wilt volgen door te zien hoe de functie werkt, voeg dan ?vectorpagetools=1 toe aan de URL (als u Vector 2022 al gebruikt) of ?useskin=vector-2022&vectorpagetools=1 (als u vector 2022 niet gebruikt).

Toegankelijkheid

We hebben onze beoordeling van de toegankelijkheid van de nieuwe skin afgerond met de Amerikaanse Stichting voor Blinden (AFB). Er zijn geen grote problemen ontdekt. Wij volgen de suggesties voor verdere verbeteringen. We gaan ook kijken naar mogelijke toekomstige verbeteringen. De details staan in T323634.

Sticky header

 

We hebben een bewerkknop toegevoegd aan de sticky header om de toegang tot het bewerken van de volledige pagina gemakkelijker te maken (zonder dat u naar de bovenkant van de pagina hoeft te scrollen). Na testen op een aantal wiki's kwamen we tot de volgende conclusie:

 • Mensen waren meer geneigd om de bewerkingen die ze beginnen met de sticky header te voltooien in vergelijking met de bewerkingsprogramma's die worden gestart met andere bewerkingsknoppen op de pagina.
 • De bewerkingen die mensen begonnen met het klikken op de bewerkingsknop in de 'sticky header', en uiteindelijk gepubliceerden, werden minder vaak teruggedraaid dan degene die werden begonnen met andere bewerkingsknoppen op de pagina.

september 2022: Plannen en gesprekken over de implementatie op de Wikimedia-wiki's

 • Hoog gebruik op de wiki's die wijzigingen snel overnemen. Volgens de recente studie van het team Product Analytics, gebruikt 87% van de bijdragers die actief zijn op de "early adopter wiki's" Vector 2022. Met actieve bijdragers worden hier bedoeld gebruikers die tussen 1 november 2021 en 31 augustus 2022 ten minste 5 bewerkingen hebben gedaan. Hartelijk dank!
 • Visuele verfijning. We hebben de lijst met visuele verfijningen voltooid. We hadden gepland deze te voltooien voor de implementaties op meer wiki's. Deze veranderingen omvatten werk aan link kleuren, pictogrammen en de algemene 'look and feel' van Vector 2022. Wij verwelkomen feedback en vragen over deze wijzigingen. projectoverlegpagina.
 • Beslissing van de Engelstalige Wikipedia-gemeenschap door middel van het verzoek om commentaar. De afgelopen twee maanden hebben we discussie gevoerd met de Engelstalige Wikipedia-gemeenschap. Engelse Wikipedianen hebben problemen geïdentificeerd die de implementatie van Vector 2022 op hun wiki blokkeren. Zij hebben ook verzocht dat het besluit over de implementatie wordt genomen via het verzoek om commentaarproces. Ons concept is nu beschikbaar. We zijn van plan de RfC op woensdag 21 september uit te brengen. Als u een bewerker bent van de Engelse Wikipedia, raden wij u aan om deel te nemen!
 • De implementatieplannen voor andere projecten. We plannen gesprekken over de implementatie op alle andere Wikimedia-projecten. We beginnen eerst met de kleinste wiki's. Met het kleinste bedoelen we kleiner dan de 30 grootste actieve gemeenschappen. We hopen dit te voltooien in de eerste week van oktober 2022. Dan beginnen we gesprekken met de gebruikers op middelgrote tot grote wiki's. De datum zal afhangen van de consensus in de individuele gemeenschappen.
 • Meer activiteiten gericht op de gemeenschap
  • We hebben een nieuw essay op Diff-blog geplaatst. Het heeft de titel Prioritizing equity within Wikipedia's new desktop. Het essay gaat over waarom en hoe verschillende groepen gebruikers tijdens het bouwproces van Vector 2022 waren vertegenwoordigd.
  • We hebben de pagina Veelgestelde vragen uitgebreid. Bekijk het eens en geef aan of het nuttig is. Binnenkort maken we het mogelijk om de pagina te vertalen.
  • We gaan ook banners tonen die aanmoedigen om Vector 2022 uit te proberen. De banners zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers met de skin Vector legacy (2010), de huidige standaard.

augustus 2022: Wikimania, visuele verfijningen en meer veranderingen

 
Dia's voor onze presentatie op Wikimania 2022. U kunt ook luisteren naar de opname op YouTube.

Na de structurele wijzigingen in de functies, zijn we klaar met de ontwikkeling van Vector 2022. Met name:

 • We werken aan de visuele verfijningen. We zullen de stijlen, link-kleuren, lettergrootte, gebied breedte en nog veel meer veranderen. Dit is gebaseerd op de resultaten van de feedback die we hebben ontvangen bij onze laatste testronde van het prototype.
 • We brengen updates uit voor de inhoudsopgave op basis van de feedback die we hebben ontvangen van de gemeenschappen. Deze updates zal het gebruik van de inhoudsopgave gemakkelijker maken op kleinere en grotere schermen. Er zal meer aanpassing mogelijk zijn dan ooit. In de komende weken zult u de volgende veranderingen zien:
  • De inhoudstabel is op alle schermgroottes invouwbaar
  • Als het eenmaal is gevouwen, staat de inhoudsopgave bovenaan de pagina, naast de titel van het artikel, en in de 'sticky header'
 • Het team Editing, dat zich nu richt op het verbeteren van overlegpagina's, heeft een knop "onderwerp toevoegen" toegevoegd aan de sticky header op overlegpagina's. Dit maakt het gemakkelijker om een nieuw onderwerp op een overlegpagina te beginnen, zonder dat u naar de bovenkant hoeft te scrollen. Zie hun projectpagina voor meer informatie over deze wijziging en het project in het algemeen.

We hebben ook de discussies voortgezet over hoe Vector 2022 de standaard voor meer gemeenschappen kan worden gemaakt. Uw feedback helpt ons om de skin beter te maken. Dat waarderen wij. Wij gaan ermee door! Op zaterdag 13 augustus houden we een sessie op Wikimania, en een aparte bijeenkomst voor vragen en antwoorden direct daarna.

juli 2022: Paginatitel/tabs schakelaar

 

We nemen een van onze laatste updates in productie. De pagina-titel wordt weergegeven boven de tabbladen zoals Overleg, Lezen, Bewerken, Geschiedenis weergeven en Meer.

Met deze wijziging verbeteren we twee dingen. Ten eerste maken we duidelijk dat de items in de tabbladen verband houden met de pagina die wordt bekeken. Het wordt duidelijk als we de paginatitel op de eerste plaats zetten. Deze wijziging maakt ook het wisselen van taal gemakkelijker. De taalknop is naar een nog prominentere positie verplaatst, naar de bovenkant van de pagina. Meer op Phabricator.

Wij hebben deze verandering in kleine stappen ingevoerd. Sinds de laatste dagen van juni is het beschikbaar voor alle gebruikers die zich hebben aangemeld voor de Vector 2022-skin, en sommige early-adopter-wiki's. Tijdens de week van 4 juli zal de update zichtbaar worden op alle early-adopter-wiki's.

Onze volgende kantooruren zijn op 26 juli in plaats van op 12 juli. Dit zal ons in staat stellen om de communicatie voor te bereiden om Vector 2022 de standaard te maken op meer wiki's. We werken ook aan een betere taalondersteuning voor de toekomstige kantooruren. Binnenkort meer informatie hierover!

april 2022: Inhoudsopgave is beschikbaar

Wij hebben de wijziging van de inhoudsopgave ingevoerd. Het maakt het gemakkelijker om de context van de inhoud van een pagina te verkrijgen en in de pagina te navigeren zonder naar de top te scrollen.

Het is nu beschikbaar voor drie groepen gebruikers. Ten eerste, iedereen die Vector 2022 gebruikt en niet op onze pilot wiki's werkt. Tweede en derde: 50% van de ingelogde gebruikers van Hebreeuwse en Baskische Wikipedia's. Volgende week doen we de A/B-test van de inhoudsopgave op de rest van onze pilot wiki's. We willen kijken of er een afname is in de noodzaak om naar de top van de pagina te scrollen.

Daarvoor hebben we een reeks prototype tests voorbereid met zowel lezers als bewerkers. Lees meer op de projectpagina over hoe we aan de functie hebben gewerkt op basis van feedback.

We werken aan de functie op basis van de feedback van gebruikers die in de tweede alinea wordt genoemd. In het bijzonder:

 • Inhoudsopgave op smalle schermen. We hebben de drempel die de inhoudsopgave nu verbergt verhoogd tot 1000px. (Meer informatie : T306904). Dit was om het comfortabeler te maken om op smalle schermen te lezen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Het gesprek over de beste oplossing gaat verder op T306660. Tegen eind april/begin mei hopen we duidelijke vervolgstappen te hebben over onze voorkeur voor de daar gepresenteerde opties.
 • We beginnen met het verminderen van de marges voor schermen tussen 1000px en 1200px. Dit zal de inhoudsopgave kleiner maken en meer ruimte creëren voor tekst. We zullen dit volgen in T307004 en we zullen waarschijnlijk binnen een paar dagen klaar zijn met de implementatie.

maart 2022: Ontwikkelen van de inhoudsopgave

De resultaten van onze 3rd prototype testen toonden een overweldigende steun voor de voorgestelde inhoudsopgave. Op basis daarvan richtten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van deze functie. De nieuwe inhoudslijst zal persistent zijn - gebruikers zullen er altijd toegang tot hebben. Het zal het begrijpen van de context van de pagina gemakkelijker maken. Daarnaast is het mogelijk om naar verschillende delen van de pagina te navigeren zonder dat u helemaal naar de top hoeft te scrollen. We verwachten de nieuwe inhoudsopgave in de eerste helft van april te plaatsen op de pilot wiki's.

maart 2022: Pagina hulpmiddelen feedback

Het team begint met werken aan pagina hulpmiddelen (soms ook wel artikel hulpmiddelen genoemd). Ons doel is het gemakkelijk te maken om het doel van individuele items in de zijbalk te onderscheiden. We verzamelen nu feedback over ons voorgestelde prototype. We kijken ernaar uit om uw reacties te lezen! Ga naar onze prototype testpagina en vul het formulier in.

maart 2022: Door de 'sticky header' is er minder noodzaak om naar de bovenkant van de pagina te scrollen

 

Van 5 januari tot 31 januari 2022 is er A/B-test uitgevoerd. We wilden de impact van het inzetten van de 'sticky header' beoordelen. De test liep op 22 van onze pilot wiki's. De ingelogde gebruikers die aan de behandelingsgroep met de nieuwe versie van de skin waren toegewezen, zagen de sticky header. Gebruikers in de controlegroep zagen de oude functie.

Het primaire doel van de AB-test was om onze hypothese te testen. We hadden de verwachting dat de wijziging de noodzaak om naar de bovenkant van de pagina te scrollen zou verminderen. In het algemeen zagen we een gemiddelde daling van 15% in scrolls per sessie door ingelogde gebruikers op de 15 pilot wiki's in de behandelingsgroep, vergeleken met de controlegroep. Op de resterende 7 pilot wiki's was er te weinig activiteit en hebben we ze uitgesloten. De resultaten geven aan dat onze hypothese juist is. Door de sticky header aan de pagina toe te voegen, wordt de noodzaak om naar de top van de pagina te scrollen aanzienlijk kleiner. Lees het volledige verslag.

januari 2022: Meer pilot wiki's

De Desktop verbeteringen zijn standaard geworden voor nog eens twaalf wiki's extra. Dit zijn vooral: Marokkaanse Arabische, Indonesische, Thaise en Vietnamese Wikipedia's, Franse Wikiquote, Portugese en Poolse WikiNews, Vietnamese Wikibooks en MediaWiki wiki. Naast deze hebben we de wijzigingen op de Wikimedia Foundation-gerelateerde wiki's geactiveerd: Wikimedia Foundation Governance wiki, Collab wiki en Strategy wiki. Er zijn nu bijna 30 pilot wiki's. Onder hen zijn er wiki's van verschillende scripts en groottes, geschreven op alle continenten en uitgevoerd door zowel de gemeenschappen als de Foundation. Wij hopen dat binnenkort ten minste één Wikisource aan die lijst zal worden toegevoegd.

december 2021: Sticky header ontwikkelingen

 
Sticky header voor ingelogde gebruikers

Het team heeft gewerkt aan het bouwen van een sticky header. Het stelt ingelogde gebruikers in staat toegang te krijgen tot belangrijke functionaliteiten (zoeken, gesprekspagina's, geschiedenispagina's en meer) op de hele pagina. We hebben de ontwikkeling van de eerste versie voltooid. We verwachten eind januari een A/B-test uit te rollen op de pilot wiki's. De header was gebaseerd op de resultaten van onze gebruikerstesten en de antwoorden van vrijwilligers op de prototype testen.

december 2021: Iteratie van taal schakelaar

Eerder dit jaar hebben we de taal-knop verplaatst naar een handigere locatie bovenaan de pagina. De resultaten van onze A/B-test wijzen er echter op dat de nieuwe locatie van de knop in de volgende gevallen moeilijk te ontdekken is:

 • Voor gebruikers die gewend zijn aan de vorige locatie van deze functionaliteit
 • Voor gebruikers die de neiging hebben om over verschillende wiki's van taal te wisselen. In het laatste geval creëerde dit een situatie waarin de taalwisselingsfunctionaliteit op verschillende locaties beschikbaar was, afhankelijk van de gebruikte wiki en of die wiki een van de pilot wiki's was.

Om deze problemen te verbeteren, wijzen we de nieuwe taalknop. Ons doel is het makkelijker te maken de taalknop te vinden in alle scenario's. We hopen deze verbeteringen in januari 2022 in productie te nemen.

december 2021: Prototype testen van de inhoudsopgave

De komende maanden zullen we ons vooral richten op het persistent maken van de inhoudsopgave. Eind 2021 is de inhoudsopgave alleen bovenaan de pagina beschikbaar. Het is moeilijk om context te krijgen op een heel artikel of pagina, of om naar afzonderlijke secties te navigeren, wanneer u zich buiten de bovenkant van de pagina bevindt. We hopen de inhoudsopgave gemakkelijker te maken voor het door een pagina te navigeren en om de context ervan te begrijpen.

We zullen de komende weken ons onderzoek, verdere documentatie en 'mockups' publiceren. In de tussentijd nodigen we u uit om ons feedback te geven over ons huidige prototype op deze pagina.

The user menu is now available for all users opted into Desktop Improvements. This menu makes it easier for new editors and readers to identify which links are related to their personal tools. These tools are: user page and talk page, watchlist, etc. It also allows for visual cohesion at the top of our pages.

We are monitoring how the change impacts the number of clicks to these links. Based on the results, we may decide to improve the menu. In addition, volunteers have commented on the position of the watchlist link. We are working on this. Details are available on Phabricator.

juli 2021: New language switching functionality

 
Changes to language switching capabilities on the vector skin

Over the past few months, the team has focused on improving the language switching functionality for our projects. Previously, the language links were available at the bottom of the sidebar menu and were difficult to find for readers and new editors. We have made a change that allows the language switching functionality to appear at the top of the page via a button. We have built this functionality based on the input of editors and readers from our prototype and other user testing.

The functionality was deployed to 50% of logged-in users in June of 2021 to allow for the performance of an A/B test that will compare usage to the previous location. Currently, the A/B test is completed and all users on pilot wikis should be able to see the new language switching functionality.

juli 2021: Prototype testing report coming up

 
An early concept of the user menu, januari 2019

In May and June of 2021, the team requested feedback from 30 different language communities on a prototype of the latest feature ideas for the project. These were the user menu that will allow for users to have their personal links all in one place, and a fixed “sticky” header that gives the ability to access features (e.g. edit, access to history and talk pages) all the time. Both of these were previously only available at the top of the page. Overall, we received 305 replies from logged-in users on their experience with the prototypes.

The large majority of participants indicated positive experience with the prototype. However, we also received some feedback around the behavior of the sticky header. In particular, there were requests to make it persistent throughout the experience rather than triggered only when scrolling. We are currently implementing these suggested changes.

A full report on the analysis of the feedback we received will be published later this month.

mei 2021: User testing report now available

 

In early 2021, the Web team and Design Research team contracted three independent research groups to study the usage of two proposed features: a fixed "sticky" header and a persistent table of contents. Our goal was to allow frequently used functionality to be available throughout the page, thus reducing the time people scrolled up and down the page looking for the tools they need. We tested new readers, casual readers, and editors in three different countries - Ghana, Indonesia, and Argentina and three different languages - English, Bahasa Indonesia, and Spanish. This report shows the findings of our studies. Overall, both of the proposed features were positively received by the study participants.

maart 2021: New search widget live on pilot wikis, A/B test in progress for logged-in users

We are happy to announce that our new search widget is now available on all of our current pilot wikis by default. The new search functionality optimizes the search experience by providing context on search results, such as images and descriptions, making it easier to find the correct results.

We are also performing an A/B test on pilot wikis, for logged-in users only. The A/B test provides the new widget for 50% of logged-in users and compares it to the old search for the remaining 50%. The results of the test will allow us to measure the success of the feature and to identify areas for improvement and iteration. The test will run for 2 weeks, after which, we will analyze and publish the results.

januari 2021: New search widget and other general updates

Over the past few months, we have been working on the new search widget, which will optimize the current experience by providing context, such as images and descriptions, for searches. While we have experienced some delays with this deployment, we are currently scheduled to deploy some time in February.

We have also begun reviewing some of the data on the Desktop Improvements project as a whole, as well as on individual features. We have published a report on the usage of the collapsible sidebar. According to the data, logged-out users are more likely to keep the sidebar collapsed than logged-in users. These results gave us confidence that our eventual default will be keeping the sidebar open for logged-in users and closed for logged-out users.

In addition, we also have begun looking at the rates at which logged-in users are opting out of the desktop improvements on our pilot wikis. The average opt-out rates for all logged-in users were between 1.78% on euwiki and 4.09% on hewiki. For active editors, the range was between 5% and 14%. We will be looking at this data in more detail in the weeks to come.

Finally, we wanted to give a quick timeline of the next few months:

 • February 2021 - new search widget deployed to pilot wikis. The pilot wiki list will expand to include Portuguese Wikipedia, Turkish Wikipedia, Korean Wikipedia, Serbian Wikipedia, and German Wikivoyage.
 • February 2021 - Second round of prototypes for logged in users. We will be running a second round of prototypes for the sticky header and user menu with logged-in users over the month of February. We encourage everyone to review these and give us feedback!
 • March 2021 - We are currently focused on improving our language switching capabilities. We plan on deploying the new functionality this March to our pilot wikis.

september 2020: New location of search bar now available on all wikis

We have deployed the new location of the search functionality to all projects. The new location is available by default for anonymous users on our early adopter wikis, and by preference for all other users.

We are also performing an A/B test of the new location with logged-in users on our early adopter wikis. 50% of logged-in users are seeing the new experience, while the other 50% are seeing the old experience. This test will last two weeks. Our hypothesis is that the group with the new experience will search more frequently. Results will be available in approximately one month.

juli 2020: Collapsible sidebar, maximum width, and new header now available to all users on euwiki, fawiki, frwiktionary, euwiki, and ptwikiversity

Basque, Farsi, and Hebrew Wikipedias, as well as French Wiktionary and Portuguese Wikiversity have now received the new version of the Vector skin by default. For now, these changes include the collapsible sidebar, maximum width, and new header. For feedback and questions - please head to our talk page.

juli 2020: Collapsible sidebar, maximum width, and new header now available as a preference to all projects

We have now deployed our collapsible sidebar, maximum width, and new header to all projects as a user preference. To opt-in - go to the appearance tab on your preferences page and uncheck the "legacy vector" option. Once opted in, you will receive all future updates as soon as they are ready. For feedback and questions - please head to our talk page.

Our first change, a collapsible sidebar, allows users to collapse the lengthy menu on the left side of the page. We believe this change improves usability by allowing people to focus on the content itself - on reading, editing, or moderating.

Our second change introduces a maximum line width to our content on pages such as article pages and discussion pages. Studies have shown that limiting the width can lead to better retention of content, as well as a decrease in eye strain. (please review our FAQ for a list of the literature reviewed)

juni 2020: Collapsible sidebar on officewiki, new header, and feature descriptions

We deployed our collapsible sidebar on officewiki and testwiki. You can see it by going to either of those projects, or by appending the url parameter ?useskinversion=2 to the url on any project.

In addition, we have published more details on the collapsible sidebar and header and logo changes, including in-depth feature descriptions and analysis and measurement plans.

maart 2020: User Research with Readers - phase 1 report

Starting in January 2020 we have been working with Hureo, a user research firm based in India, to perform a user study on how new and casual readers use the desktop interface of Wikipedia. The outcome of the first phase of the study is a report detailing their observations from 24 user interviews. Read more

maart 2020: Full results from prototype feedback

In December, 2019 we published a prototype of the first few features of the desktop improvements project for community feedback. We received detailed, thoughtful feedback from over 200 logged-in users, across five languages. We have published a report which highlights the main points raised, both positive and negative, and our plans going forward in response to this feedback. The prototype presented a collapsible version of the sidebar, a fixed-width layout, and a more prominent location for the language switcher. The feedback was mostly positive, with the majority of users seeing the proposed changes as an improvement over the current design. However there were also some areas of concern. Many of the issues raised were due to bugs in the prototype (particularly with the language switching menu), while others exposed areas for improvement that we will iterate on and/or keep an eye on during development.

februari 2020: Update on initial features and overall feature sequence

 • We have began building the opting-in and opting-out structure for the project. The setting for turning the improvements on will be within the user preferences list for logged-in users. For test wikis, the improvements will be on by default, but logged-in users will be able to turn them off anytime via their preferences or a button in the sidebar. Please see the Opting in and Release Plan page for more details and mockups.
 • We have also published the current list of features considered for the project as well as the sequence we plan on building them in. As we will be testing each individual feature prior to building, this list is subject to change based on the feedback we receive.

februari 2020: Feedback Round 1 Summary

We have finished our first round of feedback for the prototype of the first few features of the desktop improvements project: the new header, collapsible sidebar, and improved language switching. So far, the results have been mostly positive, with the majority of users seeing the changes as a significant improvement over the current design. However, we also found a few areas for improvement that we will iterate on and consider during development. Here are a few highlights of the results so far:

 • A majority of the editors who tested the prototype really liked the new location of the language switcher.
 • A few editors raised concerns around internationalization and the ability to switch languages using one click.
 • A majority of the editors liked the collapsibility of the sidebar, especially for readers
 • There were some concerns around the amount of white space introduced with a collapsible sidebar and fixed-width layout
 • We saw many requests for a dark/night mode for the site

We are currently running the second feedback round on English and Polish Wikipedias. If you haven’t had a chance yet, please let us know your thoughts on the prototype page. Once both feedback rounds are completed, we will be publishing a more in-depth report.

januari 2020: Language Switching Users Tests

In December we did some usability testing to compare the current placement of the Universal Language Selector (in the sidebar) with the proposed location in the article header. We tested a prototype with 21 users in order to determine if people have an easier time switching languages given the new location of the language switcher. The results of the test confirmed our hypothesis — participants in the test group (new location) were able to switch languages more quickly than participants in the control group (old location). Based on these results we plan on continuing to explore moving the language selector to this location as a part of the desktop improvements project.

december 2019: Prototype testing

Between December 2019 and February 2020, we will be performing tests on a prototype for the first few features of the desktop improvements project. We will be gathering feedback from a variety of test wikis by encouraging editors to participate using a central notice banner. We ran the banners and received feedback from the majority of our test wikis during December 2019. In February 2020, we will continue running the banners on English and Polish Wikipedias. So far, the feedback we have received is mostly positive but we have also identified some areas of our prototype that we will iterate on based on the feedback. We will be publishing the results of the first round of feedback over the next few weeks, and of the second, sometime in February. In the meantime, we encourage you to give us feedback (if you haven't yet) on the prototype page.

oktober 2019: Technical Research pt 2

We have published the results of our technical research in preparation for beginning the work on the project. In particular, we have focused on gathering more information on the following:

We reached out to all wikis with a MassMessage, and asked for communities to volunteer to be test wikis for this project.

september 2019: Wikimania research report

 
Wikimania 2019 research PDF summary (in English)

During Wikimania 2019, we interviewed editors with the goal of sharing the plans for our upcoming Desktop improvements project, and collecting valuable feedback on a number of preliminary design ideas. Our research consisted of user interviews, a free-form feedback exercise, and a presentation with breakout groups for more focused discussion. We have published a report and a PDF summary (in English) of the feedback we received. Overall, we received positive feedback on the focus areas selected, as well as the individual prototypes for ideas. However, we were also able to identify areas for improvements.

We will be iterating over this feedback over the next few weeks and plan on developing a prototype that we can test with a wider audience across wikis.

In the slideshow below is a sample of 19 of the ideas we tested. For more context, please read the full report and then give us feedback on the talk page!

september 2019: Desktop usage and behavior data analysis

As a part of our research process, we wanted to learn more about the way people currently use the site. In particular, how often they use available functionality such as links in the sidebar, language switching, and search. We have published our results. Overall, usage of sidebar links is low - only about 0.5% of all logged out users and 1.6% of all logged-in desktop users clicked on one of the pages linked in the sidebar. Language switching usage varied, generally based on the size of the wiki, with smaller wikis switching languages more often.

augustus 2019: Research and brainstorming at Wikimania

 
Slides used in the Wikimania session

Wikimania provided us with the opportunity to speak with experienced members of our communities. Over the five days of the conference we were able to share the plans for the project, and collect valuable feedback on a number of design ideas. Our research consisted of user interviews, a free-form feedback exercise, and a presentation + brainstorming session (you can see the slide-deck we used at the side). We will soon be publishing the summary of the feedback, as well as interview session results.

augustus 2019: Technical Research

To explore different technical possibilities for the project, the team spent a week hacking on different approaches to a single problem - how to enable the sidebar in the desktop experience to be collapsible. We are hoping to use the results from these experiments to determine the technical architecture for the improvements, as well as the skin we would like to build these improvements within. Here is a list of the experiments themselves: