Help:VisualEditor/VE als hoofdeditor

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/VE as the main editor and the translation is 100% complete.


Over deze pagina

Dit is een snelstartgids waarin het ondersteunen van uw gemeenschap wordt uitgelegd bij het vrijgeven van de visual editor, deze komt standaard ter beschikking voor moderatoren op uw wiki. Het kan zijn dat hier dingen worden beschreven die op uw wiki al zijn gedaan. Dat zult u dan wel merken al u het probeert te doen.

Aarzel niet om om uitleg te vragen; er is een taakgroep samengesteld uit leden van meerdere wiki's, die thuis zijn in dit soort hier beschreven taken die u graag willen willen helpen. Sluit u aan bij deze taakgroep!

Waarschuwing voor de vertalers: u mag deze tekst vertalen, maar er zijn in de nabije toekomst verbeteringen op komst, uw werk kan dan dus maar eventjes actueel zijn geweest.

Mensen er bij betrekken

Discussieer met de gemeenschap; doe een brede aankondiging van de invoering; werk de documentatie over het editen bij; maak een zandbak aan speciaal voor het testen van de VisualEditor

 • U bent de expert, u weet vast hoe u uw gemeenschap op de beste manier kunt inlichten dat de VisualEditor nu of binnenkort beschikbaar is op uw wiki. Bekijk ook hoe u hulp kunt krijgen bij de volgende taken.
  • u kunt een gesprek beginnen in uw landelijke kroeg (Village Pump) en dan linken naar deze pagina. U kunt een melding op de website zetten. U kunt een melding op de volglijst voor ingelogde gebruikers zetten of een methode kiezen die in uw gemeenschap gangbaar is. U krijgt vast meerdere aankondigingen en updates van andere delen van de gemeenschap binnen. Zorg ervoor dat u die communicatie doet in de taal van uw gemeenschap of op zijn minst in die taal samenvat.
  • U wilt mogelijk een soort "WikiProject" aanmaken of een pagina waarop iemand uit de gemeenschap zich kan aanmelden als die met u wil samenwerken aan een project.
  • Zorg ervoor dat de lokale documentatie, vooral die voor beginnende bewerkers (dus tutorials, gidsen, ...) de VisualEditor noemt en naar de documentatie verwijst.
  • U kunt een ruimte toewijzen aan uw gebruikers om de VisualEditor te oefenen (een zandbak in de hoofd namespace of in de User: namespace). Dit is een dergelijke zandbak op de Engelse Wikipedia (Let op de tekst ?veaction=edit aan het einde van de URL).

De status van de vertalingen controleren

De invoering zal er beter uitzien als de vertalingen van de interface en de gebruikershandeling zo veel mogelijk gedaan zijn!

Zekerheid krijgen dat de hoofdsjablonen TemplateData functie ondersteunen

Met de VisualEditor wordt het invullen van 'infoboxes' en sjablonen voor het citeren veel gemakkelijker.

 • Help:TemplateData bevat informatie over TemplateData informatie aan gewone sjablonen toevoegen op uw wiki. Dit is van belang omdat het bewerken van een sjabloon gelijk wordt aan het eenvoudig invullen van een formulier.
  • Er is een hulpmiddel waarmee u eenvoudiger TemplateData kunt toevoegen.
  • Begin met de sjablonen die veel gebruikt worden in artikelen, zoals voor citeren, refereren en infoboxes. De speciale pagina Special:MostTranscludedPages op uw wiki kan u mogelijk helpen om te zie welke sjablonen belangrijk zijn. De sjablonen die veel gebruikt worden in de namespace article hebben de hoogste prioriteit.
  • Controleer hoe andere wiki's dit doen. Voorbeeld, TemplateData voor het {{Cite web}} sjabloon op de Engelse Wikipedia. Als u recent {{Cite web}} heeft geïmporteerd van die wiki en het verder niet bewerkt heeft, dan zal het kopiëren en plakken van hun TemplateData waarschijnlijk wel voor uw werken.

Lokaal populaire sjablonen voor citeren toevoegen aan het menu voor citeren

Welk sjablonen gebruikt uw gemeenschap voor het citeren? De VisualEditor heeft daarvoor een eigen menu, een soort snelkoppelingen. De bijbehorende sjablonen hebben dus een hoge prioriteit.

 • Het instellen van een eigen menu voor het citeren met de meest gebruikte sjablonen voor het Referentie op uw wiki. Als op uw wiki Citoid is ingeschakeld dan is er een dergelijk menu op de tab "⧼Citoid-citefromiddialog-mode-manual⧽" in de dialoog ⧼citoid-citefromidtool-title⧽. Als u wiki eenvoudige ‎<ref> tags gebruikt dan kunt u overwegen om deze stap over te slaan.
 • Bekijk deze instructiepagina voor meer informatie.
 • Als uw wiki geen sjablonen gebruikt voor citaten raden wij u aan om de huidige versie van Template:Citation te importeren en Citoid in te schakelen en alleen dat sjabloon te gebruiken.

Citoid op uw wiki inschakelen

 

Interesse in het eenvoudig maken van een referenties? Met dit hulpmiddel is het net zo simpel als het kopiëren en plakken van een URL.

 • Citoid configureren, wat automatisch een citation sjabloon aanmaakt uit verschillende brontypes.
 • Bekijk deze instructiepagina voor meer informatie.Het menu Speciale tekens aanpassen

De in uw gemeenschap vaker gebruikte karakters kunnen een prominentere plaats krijgen in het bijbehorende VisualEditor menu.

 • U kunt speciale karakters toevoegen aan de bestaande set die relevant zijn in uw taal of gemeenschap.
 • Bekijk deze instructiepagina voor meer informatie.

Lokale problemen bekend maken bij ontwikkelaars

Wordt een ambassadeur voor uw gemeenschap, zorg ervoor dat het ontwikkelteam weet welke problemen uw gemeenschap met de wiki heeft en welke wensen er in de praktijk zijn.

Evaluatie na de invoering

In ons ontwikkelproces houden we uw reacties in gedachten bij de hand. Laat ons die dus weten.

 • Toezichthouders willen mogelijk een oogje houden op de wijzigingen in de log van VisualEditor. U kunt dit hier bekijken, (wijzig de taalcode en de projectnaam in de URL-regel).
 • Ervaren gebruikers maken in het begin mogelijk wat meer fouten, iedereen moet even wennen na een wijziging.

Nieuwtjes over de VisualEditor brengen aan de gemeenschap

We geven elke twee maand een meertalige nieuwsbrief uit waarin we de ontwikkelingen beschrijven, zaken als aan welke nieuwe functies denken/werken wij en wat is er aangepast.

Gadgets, welke zijn er en hoe maak je er een

Ondertussen zijn de mogelijkheden van VisualEditor al uitgebreid door enthousiaste leden van de gemeenschap.

Snelle bepaling van de volgorde van de taken op deze pagina

Vertel de Wikimedia Foundation over uw bedoelingen Belangrijk
Betrek uw gemeenschap erbij Belangrijk
Controleer de vertalingen Belangrijk
Kijk of de hoofdsjablonen TemplateData bevatten Belangrijk
Voeg lokaal populaire sjablonen voor citeren toe aan het menu Citeren Aardig om te hebben (als op uw wiki meestal eenvoudige referenties tags worden gebruikt; als er Cite sjablonen worden gebruikt, dan is dit een belangrijke)
Schakel Citoid op uw wiki in Aardig om te hebben (maar kijk hoe het werkt, en geef het aan ons door!)
Pas het menu Speciale tekens aan Aardig om te hebben
Maak lokale problemen bekend bij de ontwikkelaars Belangrijk
Kijk hoe het na de invoering gaat Aardig om te hebben
Volg zelf de nieuwtjes op VisualEditor nieuws, en geef die door aan uw gemeenschap als dat nodig is Nice to have
Bekijk de bestaande gadgets, of hoe je er een maakt Aardig om te hebben

Bronnen door de gemeenschap gemaakt

 • ... voeg die van u toe!
Als u meer vragen heeft, stel ze aan het VisualEditor team.
Klik hier om naar de hoofdpagina van de VisualEditor te gaan.