Помощ:Визуален редактор/ВР като основен редактор

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/VE as the main editor and the translation is 62% complete.


За тази страница

Това е начално ръководство, с чиято помощ да научите как да подкрепяте общността си, докато визуалния редактор стане достъпен по подразбиране за редакторите в уикито ви. Някои точки може да не се отнасят за вас, защото може би работата вече е извършена. Уау! Повечето хора например не трябва да се тревожат за точка #1.

Не се колебайте да попитате за разяснение: "работна междууики група" от членове на общността, които имат опит със задачите, изброени по-долу, работи по заданието, и те може би ще успеят да ви предоставят съвети и подкрепа. Каним ви да се присъедините към работната група!

Внимание, преводачи: добре дошли сте за превод на тези помощни страници. Все пак, имайте предвид, че са планирани по-нататъшни подобрения, така че преводите ви съвсем скоро могат да остареят. Благодарим Ви за разбирането!

Включете общността си

Обсъдете с членовете на общността; съобщете за внедряването; актуализирайте документацията, свързана с редактирането; създайте специален пясъчник за тестване.

 • Вие сте експерта тук. Вие знаете най-добрите начини да включите общността си, да ги запознаете с това, че визуалния редактор в момента е достъпен за редакторите на уикито ви (или скоро ще бъде), и да получите допълнителна помощ при следните задачи.
  • Можете да започнете разговор на мястото за Разговори на вашия език и да оставите препратка към тази страница, или да създадете известие за сайта или списък за наблюдение за влезли в системата сътрудници. Можете да използвате и други методи, които работят добре за членовете на вашата общност. Със сигурност ще получите множество съобщения и актуализации от връзките с общността: моля, уверете се, че те са преведени или поне обобщени на вашия език.
  • Може да пожелаете да създадете "Уикипроект" или страница, в които да се регистрират членовете на общността, заинтересувани да помогнат.
  • Уверете се, че локалната документация, особено в страниците, четени от новите редактори като ръководства за начинаещи, ръководства за редактиране и т.н., се споменава за визуалния редактор и документацията му.
  • Може да поискате да осигурите специално място (пясъчник в основното или в потребителското именно пространство), където дори излезлите от системата потребители да могат да опитат визуалния редактор. Ето пример как е направено това в английската Уикипедия (отбележете низа ?veaction=edit в края на URL-адреса).

Проверете статута на преводите

Внедряването ще бъде по-гладко сред като вече има поне преводи на интерфейса и упътването за употреба!

 • Има основна документация за превод, най-вече [за употреба] и самия интерфейс.
 • If your wiki is getting the visual editor in conjunction with the single edit tab rollout, the related page will help you explain what this change is about. Страницата, която четете в момента също е добро място за обмисляне.

Уверете се, че основните шаблони включват TemplateData информация

Попълването на инфокутиите и особено на шаблоните за източници ще бъде много по-лесно с визуалния редактор.

 • Help:TemplateData съдържа информация за това как да добавяте TemplateData информация към основни шаблони на вашето уики. Това е важно, защото ще направи редактирането на шаблон подобно на попълването на формуляр, и също толкова лесно.
  • Сега вече има инструмент за редактиране, който ви позволява да добавите TemplateData по опростен начин.
  • Започнете с шаблони, които се използват често в статии, като например за цитиране и източници, както и инфокутии. Специалната страница Special:MostTranscludedPages на уикито ви може да ви помогне да разберете кои са най-важните шаблони, по които да работите. Естествено е тези, които са често използвани в основното пространство на статии, да имат приоритет.
  • Проверете как са го направили другите уикита. Например, ето TemplateData за шаблона {{Cite web}} в английската Уикипедия. Ако наскоро сте импортирали {{Cite web}} от това уики и не сте го персонализирали допълнително, тогава копирането и поставянето на техните TemplateData вероятно ще работи за вас.

Добавете често използваните локални шаблони към меню Цитиране

Кои са шаблоните, които вашата общност използва най-често за цитиране на източници? Визуалният редактор има специално меню, нещо като кратък път, за достигане до тях!

 • Настройване на оптимизирано меню Цитиране с най-използваните шаблони за Цитиране на уикито ви. Имайте предвид, че когато е активиран Citoid, такова меню ще бъде на разположение от раздела ⧼Citoid-citefromiddialog-mode-manual⧽ в прозореца ⧼citoid-citefromidtool-title⧽. Ако уикито ви вместо това използва обикновени ‎<ref> тагове, можете да прескочите тази стъпка.
 • За да научите повече, вижте страницата с инструкции на mediawiki.org.
 • If your wiki doesn't really use templates for citations, we recommend simply importing the most recent version of Template:Citation and then enable Citoid using only the single template.

Активиране на Citoid на вашето уики

 

Интересувате се по-лесно и безболезнено цитиране? С този мощен инструмент е толкова лесно, колкото копирането и поставянето на URL адрес.Персонализирайте менюто за специални символи

Символите, които вашата общност използва най-често, могат да бъдат изложени на видно място в свързаното меню на визуалния редактор.

Запознайте разработчиците с проблемите, които се появяват на локално ниво.

Станете посланик на общността си и гарантирайте че екипът за разработване знае за проблемите или желанията, които тя има.

Проверете как ще тръгнат нещата след внедряването

Създадохме процеса на внедряване, като имахме предвид вашите нужди. Така че, моля информирайте ни за това което видите през първите седмици на работата на визуален редактор в уикито ви.

 • Патрульорите може да поискат да държат под око дневника с редакциите направени с визуалния редактор за няколко седмици. Можете да го видите от тази препратка (ще трябва да смените кода на езика и името на сродния проект в адресната лента на браузъра, след като кликнете върху нея!).
 • Опитните потребители ще правят повече грешки, отколкото очакват в началото, тъй като се нуждаят от известно време, за да се адаптират към новата среда.

Заедно с общността си, бъдете в крак с новините за визуалния редактор.

Публикуваме многоезичен двумесечен бюлетин, така че да можете да научавате за достъпните нови и вълнуващи функции, както и за планираните подобрения.

 • Регистрирайте се за бюлетина и моля добавете името си към списъка с преводачи, така че други хора от всички проекти на вашия език да могат да прочетат бюлетина на страниците на общността ви там.

Научете повече за съществуващите джаджи и как да разработите нови

In time, community members have developed code to expand the visual editor's capabilities.

In a nutshell—rating of tasks on this page

Tell the Wikimedia Foundation about your intentions Important
Involve your community Important
Check translations status Important
Make sure main templates feature TemplateData information Important
Add locally popular Cite templates to the Cite menu Nice to have (if plain references tags are the norm for your wiki; if it does use Cite templates instead, then this point is an important one)
Enable Citoid on your wiki Nice to have (but check how it works, and you'll tell us!)
Customize the Special Characters menu Nice to have
Make developers aware of issues raised locally Important
Check how things go after the rollout Nice to have
Keep yourself and your community up-to-date on visual editor news Nice to have
Learn about existing gadgets and how to develop new ones Nice to have

Community-created resources

 • Videos about using the visual editor (in Greek); video about using the visual editor (in German)
  • video about using the automatic reference system (in Czech)
 • ... add yours!
Моля питайте екипа на визуалния редактор, ако имате допълнителни въпроси.
Кликнете тук за да преминете към главната страница но визуалния редактор.