Help:History

This page is a translated version of the page Help:History and the translation is 79% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

De revisie geschiedenis van een pagina wordt bekeken door op het tabblad "Geschiedenis weergeven" te klikken. Men kan dan twee versies selecteren en op "Geselecteerde versies vergelijken" klikken om de verschillen te bekijken. Bepaalde gegevens over verwijderde versies zijn niet voor alle gebruikers beschikbaar, er is daarvoor een gebruikersrecht nodig.

Samenvatting

 • Op de pagina worden eerst de nieuwste wijzigingen getoond, gevolgd door oudere wijzigingen.
 • Klik op de datum om een specifieke versie te bekijken.
 • Klik op "huidig" om een oude versie te vergelijken met de huidige versie.
 • Klik op "vorige" om een versie te vergelijken met de versie ervoor.
 • Om twee versies te vergelijken, selecteer de linkerknop voor de oudere versie en de rechterknop voor de nieuwere versie. Klik dan op de knop "Geselecteerde versies vergelijken".
 • Een kleine bewerking wordt aangegeven met "k".

Naar een revisie zoeken

Gebruikers kunnen het hulpmiddel Wikiblame gebruiken om te zoeken naar revisies van een specifieke auteur, of tekenreeksen op de pagina van een revisie.

Navigeren op de pagina met de revisiegeschiedenis

Dit is hoe de paginageschiedenis eruit ziet in de standaard skin.

 

We nemen elke functie met een label door:

 1. "Review history" wordt bijgevoegd aan de paginanaam.
 2. Hier worden de laatste 50 bewerkingen weergegeven na de huidige bewerkingen.
 3. Deze getallen geven aan hoeveel wijzigingen u op een pagina kunt zien: 20, 50, 100, 250 of 500.
 4. De optie "(huidig)" verwijst naar een pagina die de wijzigingen toont die zijn aangebracht tussen de geselecteerde versie en de huidige versie van de pagina.
 5. De optie "(vorige)" verwijst naar een pagina die het verschil tussen de geselecteerde versie en de versie net onder de versie weergeeft.
 6. U kunt twee versies van een pagina vergelijken met behulp van radioknoppen. De rechterknop is een link naar de vorige en de rechterknop naar de volgende. Selecteer gewoon de gewenste versies en klik dan op "Geselecteerde versies vergelijken".
 7. Dit toont wanneer wijzigingen zijn gemaakt, met behulp van lokale tijdinstellingen. Door op de datum en het tijdstip te klikken, ziet u de versie van dat moment, die kan afwijken van de huidige versie.
 8. Hier wordt de gebruikersnaam of IP-adres van de bijdrager getoond.
 9. Dit is de bewerkingssamenvatting , die gebruikers in het vak kunnen schrijven als ze een bewerking doen.
 10. Wanneer een bewerkingssamenvatting begint met een grijze tekst en een pijllink, betekent dit dat de gebruiker alleen het gedeelte heeft bewerkt dat in de grijze tekst wordt genoemd. Dit wordt automatisch toegevoegd bij het bewerken van een sectie.
 11. "k" betekent een minor bewerking op een pagina, zoals het herstellen van een spelfout.

Wanneer de naam van een pagina wordt gewijzigd met behulp van de functie move , wordt de volledige bewerkingsgeschiedenis, inclusief een voor en na de wijziging, weergegeven op de nieuwe paginanaam. De oude naam wordt optioneel een doorverwijzing met slechts de oorspronkelijke geschiedenis.

Wanneer twee pagina's samengevoegd zijn , wordt de ene een doorverwijzing zonder bewerkingsgeschiedenis, terwijl de andere de volledige bewerkingsgeschiedenis van beide pagina's bevat.

URL's

Gebruik deze URL-indeling om bewerkingen weer te geven die zijn gemaakt vóór een bepaalde UTC datum of om het aantal weergegeven bewerkingen te beperken:

Of voor een eerdere datum en tijd in UTC:

De tweede is in timestamp formaat.

Gevolgde pagina's

Als u de geschiedenis van een gevolgde pagina bekijkt zonder eerst naar de pagina zelf te kijken, kan de laatste bewerking een markering hebben met de tekst

bewerkt sinds uw laatste bezoek

Dit gebeurt als iemand anders de bewerking heeft gedaan en u de pagina sindsdien niet meer heeft gezien.

Webfeeds

Om webfeeds (RSS en Atom) op te halen voor de geschiedenis van een pagina kunt u "&feed=rss" of "&feed=atom" toevoegen aan de URL van de geschiedenispagina. Dit toont de laatste 10 bewerkingen met links naar de volledige diff-pagina in XML-formaat. Sommige browsers bieden opties zoals sorteren op auteur (zie Websyndicatie).

Aantal revisies

Ga in een lijst met geschiedenispagina's naar een revisie na de tweede en klik op (huidig) voor de laatste bewerking. Dit toont de wijzigingen tussen die revisiebewerking en de meest recente. Kijk boven de tabel met verschillen om het aantal tussenliggende revisies te vinden. Voeg 2 toe aan dat getal en u heeft het totale aantal revisies in de geschiedenis.

Datumformaat

U kunt de datumnotatie op de geschiedenispagina aanpassen in uw voorkeuren.

Pagina verwijderen

Het verwijderen van een pagina is extremer dan alleen het verwijderen van inhoud of het doorverwijzen van de pagina. Wanneer een pagina wordt verwijderd, kunnen gewone gebruikers geen toegang meer krijgen tot de geschiedenis. Als inhoud is verplaatst of gekopieerd met de juiste naamsvermelding, gaat die toeschrijving verloren wanneer de oorspronkelijke pagina wordt verwijderd.

Als iemand een verwijderde pagina bewerkt, worden zijn bewerkingen niet weergegeven in de gebruikelijke lijst User contributions . Beheerders kunnen die bewerkingen nog steeds zien en de verwijderde pagina indien nodig herstellen (zie Verwijderde pagina's bekijken en herstellen).

Soms, wanneer een pagina wordt verwijderd, is het belangrijk om te beslissen of men de revisiehistorie moet bewaren. Indien de geschiedenis bewaard moet worden:

 • Verander de pagina naar een andere doorverwijzing of verander de naam naar een meer passende naam indien nodig.
 • Als een doorverwijzing niet geschikt is, archiveer de pagina. Als de inhoud niet geschikt is voor een huidige versie of een archief, vervang deze dan door een notitie waarin het doel van het archief wordt uitgelegd.

Pagina's opbouwen (transclusie)

Een sectie van een pagina kan een toegevoegde gescheiden pagina zijn (via een methode bekend als transclusion ), zie Samengestelde pagina's . Er is een aparte bewerkingsgeschiedenis voor de sectie, en deze getranscludeerde pagina moet apart gevolgd worden. Zie Help:Transclusion .

Geschiedenis afbeelding

U kunt een afbeeldingsbestand wijzigen of bewerken door een nieuw bestand met dezelfde naam te uploaden. Alle versies van de afbeelding worden opgeslagen en u kunt de geschiedenis van de wijzigingen bekijken op de afbeeldingsbeschrijvingspagina.

Linken naar een bepaalde versie van een pagina

Soms is het handig om een directe link te geven naar een bepaalde versie van een pagina. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand een Wikipedia-artikel heeft bekeken en wil specificeren welke versie is bekeken.

U kunt de paginageschiedenis gebruiken om oude versies van een pagina te bekijken. De URL van de oude versie in de locatiebalk van de browser kan worden gebruikt als permanente referentie voor die versie.

Zie ook Oude versies van pagina's .

Het veranderen van de geschiedenis in de wikitext is niet hetzelfde als het veranderen van de historie in de opgebouwde pagina:

 • Als een pagina een tijdgebaseerde variabele heeft, verandert wat u op de pagina ziet met de tijd. For example, {{CURRENTTIME}} shows the current time when you view the page, while {{subst:CURRENTTIME}} shows the time when that version of the page was saved. However, there's no variable for the time when a specific version was saved.
  • Templates and images might change based on time-related variables in the expressions used to refer to them.
 • You can only use the current versions of templates and images unless you rename old versions. Keep in mind that templates within these templates might also have been updated.
 • Wikidata 's current interwiki links are used.

To create a permanent link, save the webpage as an HTML file and provide the URL. This HTML file includes all the template content, so changes or removals of templates won't affect it. However, if images are deleted, it will impact the HTML file.

To create wikitext that doesn't rely on templates, use "subst :" and repeat if needed, or Special:ExpandTemplates

Special:Export

Special:Export creates an XML file containing the wikitext of one or more chosen pages, along with details like date, time, user, and edit summary. How it appears depends on the browser; some may show links to expand or collapse sections. You can also view the XML source directly in your browser or with any program after saving the file locally.

The feature lets you search for text across multiple specified pages. See XML export .

Wijzigingen aan een pagina terugdraaien

If you don't like the changes you made to your new pages, don't worry. You can revert to any earlier version of the page.

Zie ook

The program works on various Wikimedia sites and can be downloaded for use on other MediaWiki platforms with necessary tweaks.