Növekedés/Mentor irányítópult

This page is a translated version of the page Growth/Mentor dashboard and the translation is 92% complete.
Növekedési jellemzők Eszközök használata: Frissítések Projektek Növekedési csapat
Összes tartalom böngészése
A meglévő funkciók felfedezése Súgóoldalak és források a funkciókkal kapcsolatban A projekt legutóbbi hírei Jelenlegi kezdeményezések és stratégiai gondolkodás a funkciók kiépítéséről vagy az erőforrások létrehozásáról. Kik vagyunk?

Általános segítség és erőforrások

Súgóforrások mentorok számára közösségek számára készített anyagok
A mentor irányítópult jelenleg aktív fejlesztés alatt áll. Ez minden olyan Wikipédián elérhető, ahol a mentorok listája létre van hozva és aktiválva van. Jelenleg elérhető modulok: M1, M2, M6. Fejlesztés alatt álló modulok: M7

Háttér

 
A Mentor irányítópult modellje.

Az Növekedés csapat 2019 májusában indította el a kezdők kezdőlapját. Ez a kezdőlap tartalmaz egy mentorálási modult, ahol a kezdők közvetlenül a kezdőlapjukról kérdezhetnek egy mentortól. Jelenleg egy tapasztalt szerkesztő úgy válhat mentorrá, hogy feliratkozik a wikis mentorlistájára, ami után véletlenszerűen kap hozzá mentoráltakat. A mentor nem tudja, hogy melyik mentoráltat kapta meg, amíg a kezdő nem fordul hozzá, és nem tesz fel neki egy kérdést. A csapat úgy döntött, hogy megtervez egy mentorálási irányítópultot, mely a mentorok eszközeinek központi helye lehet, és amely segíthet javítani a mentoráltak Wikipédián szerzett tapasztalatait.

2020-ban a növekedési csapat egy napot töltött a mentorálási irányítópult ötletelésével, és összeállított egy listát a szerkesztői történetekről és a lehetséges tervezési ötletekről. A csapat 2021 januárjától kezdve a mentorálási irányítópult létrehozását tűzte ki célul, hogy a mentorokat felszerelje a következőkkel:

 1. adatokkal és erőforrásokkal, amelyek segítenek nekik abban, hogy proaktívabbak és sikeresebbek legyenek a szerepükben
 2. olyan eszközökkel, melyek segítik őket a kezdők irányításában és fogadásában

Ez az oldal a növekedési csapat mentorálási irányítópult projektjének legfrissebb munkáját mutatja be. További információkat és a projekt összefoglalóját megtekintheted itt: a projekt rövid ismertetője.

Modulok

Az előző szakaszban a statikus modulokra vonatkozó visszajelzési kör után 6 különböző modult (M) választottunk ki a mobil és asztali irányítópultokhoz. Ezek a modulok a következők: 1) a mentoráltak, 2) beállítások, 3) megválaszolatlan kérdések, 4) válaszok a GYIK-ra, 5) a hatásod és 6) erőforrások. A mobil és az asztali irányítópultok nagyon hasonlóak lesznek, és ugyanazzal a funkcionalitással rendelkeznek. Az egyetlen különbség az, hogy a mobil verziónak lesz egy irányítópult előnézeti oldala, amely az egyes modulok egymásra helyezett előnézeti dobozát fogja mutatni. Az előnézeti dobozok egyikének kiválasztása a modul fő képernyőjére vezet.

M1: A mentoráltjaid - a mentoráltak tevékenységének áttekintése

  Telepített

Fő célkitűzés: A mentorok számára, hogy képesek legyenek figyelemmel kísérni a mentoráltjaik fejlődését, tisztában legyenek az esetleges visszaesésekkel, szűrjék a mentoráltjuk adatait, és lehetővé tegyék a mentorok számára, hogy proaktívabbak legyenek a mentorálás során. Ez a modul az irányítópult fő összetevője, mely egy táblázatot tartalmaz a mentor mentoráltjainak adataival. A táblázat az egyes mentoráltakra vonatkozóan számos adatpontot tartalmaz, többek között a következőket: szerkesztői név, legutóbbi tevékenység, visszavont szerkesztések, blokkok, feltett kérdések, összes szerkesztés és megbízatás. A mentor képes lesz szűrni és rendezni az adatokat.

M2: Beállítások - lehetőség a mentor üzenetének szerkesztésére, a mentorált igénylésére és a mentor státuszának módosítására

  Telepített

Fő célkitűzés: A mentorok számára egy központi hely az eszközeik számára, ahol könnyen hozzáférhetnek. A modul 3 különböző funkcióból áll...

 1. Changing the mentor’s status: Currently, if mentors stop mentoring, their mentees stay assigned to them. With this feature, the mentors will be able to set themselves as away and have other mentors answer their mentee's questions, or if a mentor stops mentoring their mentees will be reassigned to new mentors.
 2. Editing their mentor message: This is the message that is displayed on the mentee’s newcomer homepage. By including this in this module, it allows the mentor to access and alter their message with more ease.
 3. Claiming mentee. Claiming a mentee is an existing feature. It allows for mentors to choose mentees and assign themselves as their mentors. However, not all mentors are aware of this feature, so adding this to the module will allow new mentors to have easier access to this feature.

M3: Megválaszolatlan kérdések - a megválaszolandó kérdések előnézete

  Teendő Fő célkitűzés: A válaszadóknak a kérdésekre adandó válaszok és a kérdésekhez kapcsolódó válaszok: A mentorok számára, hogy ne maradjanak le a mentoráltjaik kérdéseiről, és legyen egy központi hely a megválaszolatlan kérdések előnézetére.

M4: GYIK-ra adott válaszok - a sablonválaszok válaszbankja

  Teendő

Fő célkitűzés: A mentorok számára, hogy legyen egy hely, ahol tárolhatják a kezdők gyakran feltett kérdéseire (GYIK) adott válaszokat, időt takaríthatnak meg, és gondoskodhatnak arról, hogy a válaszaik egységesek legyenek. Ha a mentor jól felépített és hasznos választ írt, azt elmenti a modulba. Amikor legközelebb valaki hasonló kérdést tesz fel, a wikitextet kimásolhatja, beillesztheti a saját vitalapjára, és ott személyre szabhatja a választ.

M5: A hatásod - a mentoráltaktól kapott összes hozzájárulás, a megválaszolt kérdések száma és a mentoráltaktól kapott köszönet

  Teendő

Fő célkitűzés: Bemutatni a mentorok fejlődését, és megmutatni a mentoroknak, hogy erőfeszítéseiknek van hatása.

M6: Források - a mentorálás legfontosabb forrásai

  Telepített

Fő célkitűzés: Az új mentoroknak segítséget nyújtó oldalakra mutató hasznos linkek listájának megjelenítése. One of the items should be on the Growth teams MediaWiki page, which will help keep mentors in the loop with new newcomer/mentor-related features.

M7: Positive reinforcement module

As part of the Positive Reinforcement project, the Growth team will add a new module on the Mentor dashboard to encourage Mentors to send their active mentees encouragement or personalized praise. Personalized praise features are based on research results that show that encouragement and thanks from other users increases editor retention. We will allow Mentors to customize and control how and when "praise-worthy" mentees are surfaced.

Felfedezés és stratégiai fázis

A csapat kezdetben a mentorálással kapcsolatos releváns tanulmányokat és a témával kapcsolatos korábbi Wikipédia-kutatásokat vizsgálta meg. Megvizsgáltuk a Teahouse, az Adopt-a-user és a Mentorenprogramm projektek sikereit és tanulságait is. A mentorálásról és a közösség igényeiről való további tájékozódás érdekében a csapat 7 különböző wikiben dolgozó mentorral készített interjút, és megkérte őket, hogy osszák meg tapasztalataikat. Az alábbiakban az interjúkészítési folyamat fő céljait és célkitűzéseit ismertetjük.

A kutatási célok és kérdések

Az elsődleges cél az volt, hogy:

 • Megérteni a mentorok mentorálással kapcsolatos motivációit és hozzáállásukat.
 • A mentor folyamatainak és viselkedésének megértése.
 • Megismerni az általános profiljukat.

A másodlagos cél az volt, hogy:

 • Understand how, where, and with what restrictions to design the mentor dashboard with.

A célközönség

Olyan mentorokkal készítettünk interjút, akik már néhány éves szerkesztési tapasztalattal rendelkeznek, és olyanokkal, akik olyan wikikben dolgoztak, amelyekben a Növekedés csapat a funkcióikat alkalmazta.

Az interjúk

A mentori kérdésekre 19 válasz érkezett. Ezek közül 6 írásbeli válasz volt, míg 13 online videohíváson keresztül zajlott. A csapat különböző közösségeket keresett fel azzal a szándékkal, hogy interjúkat készítsen különböző kontinensekről származó, változatos mentorokkal. A 2 hetes interjúidőszak alatt 7 különböző wiki mentorai jelentkeztek (arab, ukrán, cseh, francia, orosz, magyar és vietnámi). Az interjúalanyok 16-60 évesek voltak, és 2-18 éves szerkesztői tapasztalattal rendelkeztek.

Az interjúk általában nem tartottak tovább 45 percnél, és a kérdések a következő 4 kategóriába tartoztak:

 1. Background - Asked about their editing experience and why they joined Wikipedia.
 2. Motivations - What motivated them to start mentoring, or how to motivate other editions to mentor newcomers.
 3. Community - Asking about community size, activity, communication channels, and guidelines.
 4. Mentorship-related questions - Enquiring about current mentoring frustrations, dashboard suggestions as well as general likes and dislikes.

Interjúk eredményei és elemzése

Minden mentor közepes vagy nagyobb méretű wikiről érkezett. A résztvevők 121 javaslatot tettek a mentori irányítópultra vonatkozóan, és 45 problémát osztottak meg egymással. A hasonló javaslatokat/frusztrációkat témakörök szerint csoportosítottuk. Végül 26 javaslatcsoportot és 16 csalódottsági csoportot hoztak létre.

A frusztrációk 3 tágabb témakörbe sorolhatóak:

 1. Frustrations revolving around the mentees.
 2. Frustrations about other mentors and their behavior.
 3. Frustrations about the website and existing features.

Az 5 legnagyobb frusztráció az összes wikiben a következő volt:

 • Having to answer repeating questions.
 • Mentors not responding to mentee questions.
 • Newcomers that have misaligned intentions/values and do not understand the purpose of Wikipedia.
 • Short and rude responses

Néhány wiki esetében tendenciák voltak megfigyelhetőek. Például az arab wiki mentorainak többsége azt javasolta, hogy a leggyakrabban feltett kérdésekre személyre szabható sablonválaszokat adjanak. A cseh mentorok leginkább egy olyan irányítópultot szerettek volna, amely jobb, a mentorok és a mentoráltak érdeklődési körén alapuló értesítési rendszerrel, a mentorok és a mentoráltak érdeklődési kör szerinti párosításának lehetőségeivel, valamint a kommunikáció egyéb módjaival rendelkezik, legyen szó akár online, akár offline kommunikációról. Az orosz mentor egy olyan moduláris irányítópult létrehozásában volt érdekelt, amely a mentorok tapasztalatainak javítását szolgáló eszközöket tartalmazna jelvényekkel és kitüntetésekkel, valamint a mentorok visszajelzési funkciójával.

A javaslatok általában 3 fő kategóriába sorolhatóak:

 1. Suggestions that allow mentors to be more proactive when mentoring.
 2. Improve the general way mentorship is done (e.g. providing better mentor support).
 3. Improving mentor-mentee communication

Az összes wiki 5 legjobb javaslata a következő volt:

 • A list of active mentees.
 • One place to see all mentee contributions.
 • Answers to FAQs.
 • Ability to match mentors and mentees by interest/topic/demographic.
 • Getting more notifications (e.g. get notified when the mentee's page is up for deletion, is reverts, where there are unanswered questions, etc.)

A legjobb javaslatok némelyike a jelenlegi újonc kezdőlap funkcióinak megváltoztatását igényelné, amit a mentorok irányítópultjának ezen első iterációjában nem kívánunk megvalósítani. Ennek az első iterációnak a célja az volt, hogy a mentor-specifikus önálló funkciókat állítsuk középpontba. Ezt figyelembe véve a javaslatokat átszűrtük, és végül ezek lettek a leggyakoribb mentor-specifikus javaslatok:

 1. Mentee contributions.
 2. List of mentees.
 3. Answers to FAQs
 4. Getting notified of mentee activity (e.g. when the mentees page is up for deletion, has been reverted, etc.)
 5. Provide help/support for mentors.

Ez a lista inspirálja majd a projekt következő szakaszát, és irányadó lesz az irányítópult moduljainak kialakításában.

A statikus modellek első változata

A statikus tervek első csoportja 9 különböző modult mutat be, melyeket a korábbi kutatás és a mentorok által tett legfontosabb javaslatok inspiráltak (a mentoráltak hozzájárulása, a mentoráltak listája, válaszok a GYIK-ra, értesítés a mentoráltak tevékenységéről és segítség/támogatás nyújtása a mentoroknak). Jelenleg a 9 modul túl sok az irányítópult első iterációjához. Ideális esetben ebben a szakaszban 3-5 kiemelt fontosságú modult szeretnénk kiválasztani, melyeken tovább dolgozunk, és amelyek bekerülnek a következő prototípusba.

Elrendezés

A növekedési csapat projektjei közötti konzisztencia érdekében az irányítópult elrendezése hasonló lesz, mint az újoncok kezdőlapja. Jelenleg 2 oszlopos, széles és keskeny modulok vannak egymásra helyezve. Az alábbi diaképen látható az elrendezés kialakítása és a 9 különböző modul.

 
Növekedési csapat: v1 mentor irányítópult tervei

Visszajelzések folyamata

Visszajelzéseket gyűjtünk a modulok tartalmával és kialakításával kapcsolatban. Kíváncsiak vagyunk, melyek a legnépszerűbb funkciók, és vannak-e hiányzó részek. Ha szeretnél részt venni és megosztani velünk a véleményedet, kérjük, bátran hagyj megjegyzéseket a vitalapon, és válaszolj a következő kérdésekre.