Help:Gebruikers blokkeren

This page is a translated version of the page Help:Blocking users and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Blokkeren is een actie die door beheerders uitgevoerd kan worden om het bewerken van de wiki door bepaalde gebruikers of IP-adressen te voorkomen.

Blokkeren

Ga naar Special:Block en volg deze stappen:

 1. IP-adres, gebruikersnaam of blokkade-ID: Vul het IP-adres, gebruikersnaam of IP-range in het "IP-adres of gebruikersnaam"-veld. In plaats van deze informatie handmatig in te typen, is het ook mogelijk om op een "blok" -link te klikken in recente wijzigingen, bijdragenpagina's of geschiedenispagina' s, die automatisch dit veld vullen met de juiste gebruikersnaam of IP-adres. Een link "Blokkeer deze gebruiker" is ook aanwezig in het vak hulpmiddelen bij het bekijken van gebruikerspagina's of een gebruikersoverlegpagina.
 2. Type blokkering Het is mogelijk om een blok te configureren om specifieke acties te verbieden, waardoor alle andere worden toegestaan.
  • Editing (nieuw in 1.33)(verwijderd in 1.38) Als het wordt aangevinkt, zal het doel van het blok verboden worden wijzigingen aan te brengen in wiki-pagina's, met inbegrip van bewerken, herbenoemen, beoordelen van openstaande wijzigingen en het doen van andere wijzigingen.
   • Van de hele site Verbiedt het blok doelwit om wijzigingen aan te brengen in alle pagina's op de hele wiki en het maken van nieuwe pagina's.
   • Gedeeltelijk Verbiedt dat het blok doel alleen wijzigingen doet aan de gespecificeerde pagina's en/of alle pagina's in namespaces. Alle andere pagina's kunnen nog steeds worden bewerkt, er kunnen nieuwe pagina's worden gemaakt en er kunnen bestanden worden geüpload. Er kunnen tot 10 pagina's worden toegevoegd aan het blok, maar niet-bestaande ("redlink") pagina's mogen niet worden geblokkeerd. De overeenkomstige overleg en subpagina's worden niet automatisch geblokkeerd en moeten apart worden ingevoerd. Ook specifieke acties kunnen worden geblokkeerd (bijv. het maken van pagina's) en dat wordt dan voor de hele site geblokkeerd, zelfs als er ook een gedeeltelijke blokkering is voor het bewerken van specifieke pagina's of namespaces.
  • Accounts aanmaken: Door deze optie te selecteren wordt voorkomen dat de geblokkeerde gebruiker of IP-adres nieuwe accounts creëert.
  • E-mail versturen: Wanneer deze optie is geselecteerd, kan de gebruiker de interface Special:EmailUser niet gebruiken. Als een er een IP-adres of bereik met deze optie wordt geblokkeerd en het niet alleen is ingesteld voor anonieme gebruikers, kunnen accounts die vanaf dat IP-adres of in dat bereik zijn ingelogd, Special:EmailUser niet gebruiken.
  • De eigen overlegpagina te bewerken: Deze optie is alleen beschikbaar als $wgBlockAllowsUTEdit is ingesteld op true; dit is niet standaard in MediaWiki 1.25 of eerder. In 1.26 of later is het wel de standaard. Voor het blokkeren op de hele site, het selecteren van deze optie voorkomt dat het IP-adres, de bereik of de gebruiker de eigen gebruikersoverlegpagina kan bewerken. Deze optie wordt meestal genegeerd bij gedeeltelijk blokkeren; om te voorkomen dat een gedeeltelijk geblokkeerde gebruiker zijn eigen overlegpagina redigeert, moet de overlegpagina worden gespecificeerd als een pagina om te blokkeren. De enige uitzondering hierop is wanneer het gedeeltelijk blokkeren het doel heeft de naamruimte "User talk" niet te mogen bewerken; in deze situatie gedraagt deze optie zich zoals voor een blokkeren op de hele site.
 3. Vervalt: Selecteer wanneer het blok in de vervolgkeuzelijst moet verlopen, of typ handmatig een vervaltijd van het blok in of gebruik de datum/tijd-kalender. Wanneer u handmatig een tijd intikt, volg dan het GNU-standaardformaat (bijv: 2017-01-01 00:00). De standaardopties in de dropdown kunnen worden gewijzigd op MediaWiki:Ipboptions.
 4. Reden: De uit de dropdown geselecteerde reden in combinatie met de andere/additionele reden die is aangegeven, wordt gebruikt als het bericht dat wordt weergegeven aan de geblokkeerde gebruiker wanneer die een bewerking probeert te doen. De standaardredenen in de dropdown kunnen worden gewijzigd op MediaWiki:Ipbreason-dropdown.
 5. Selecteer extra blokkeermogelijkheden (optioneel) : Afhankelijk van of een gebruikersnaam of IP wordt geblokkeerd en andere mogelijkheden die zijn ingeschakeld, worden sommige of alle van deze opties weergegeven op het formulier. Zie Configuratieinstellingen gerelateerd aan blokkeren voor informatie over hoe u een aantal van de volgende opties kunt activeren of uitschakelen.
  • Automatisch het laatste IP-adres van deze gebruiker blokkeren, en alle volgende IP-adressen waarvandaan degene probeert te bewerken, voor de duur van $1: Deze optie is alleen beschikbaar bij het blokkeren van een account, maar is beschikbaar voor zowel gedeeltelijk blokkeren als bij het blokkeren voor de hele site. Wanneer de IP van de gebruiker wordt geselecteerd, wordt het IP "automatisch geblokkeerd" (dit wordt weergegeven als getallen zoals #17 op de actieve bloklijst) voor een korte periode en alle andere IP-adressen die de geblokkeerde gebruiker probeert te bewerken, worden ook geblokkeerd. De duur van het "automatisch blokkeren" kan worden gewijzigd door de waarde van $wgAutoblockExpiry aan te passen.
  • Gebruikersnaam in bewerkingen en lijsten verbergen: Als deze optie is geselecteerd, wordt de geblokkeerde gebruikersnaam niet toegevoegd aan het blokkeerlogboek, de actieve blokkeerlijst of de gebruikerslijst (alleen beschikbaar bij blokkeren voor onbepaalde tijd op de hele site). Andere gebruikers die deze verborgen gegevens kunnen bekijken, kunnen de gebruikersnaam of IP-adres nog steeds zien en het blokkeren beëindigen. Deze optie is niet ingeschakeld in een standaardinstallatie van MediaWiki; de persoon die het blok plaatst, moet het recht hideuser hebben. Zie Handleiding Gebruikersrechten .
  • Gebruikerspagina en overlegpagina van deze gebruiker op de volglijst plaatsen: Wanneer deze optie wordt geselecteerd, wordt de gebruikerspagina en de gebruikersoverlegpagina van de geblokkeerde gebruiker toegevoegd aan uw volglijst.
  • Deze blokkade ook toepassen op aangemelde gebruikers die van dit IP-adres gebruik maken: Deze optie is alleen beschikbaar bij het blokkeren van een IP-adres. Wanneer deze geselecteerd is, kunnen geregistreerde gebruikers die proberen te bewerken met behulp van een geblokkeerd IP-adres nog steeds een bewerking doen. Anders kunnen ze ook niet bewerken.
 6. Controleer goed wat u heeft ingevoerd en klik op Deze gebruiker blokkeren. Er moet een bericht verschijnen dat zegt of het blokkeren wel of niet gelukt is.

Blokkering opheffen

Om een gebruikersnaam of IP-adres weer te deblokkeren, ga naar de lijst met actieve blokkades klik op de link Blokkade opheffen naast de gebruiker of het IP-adres dat u wilt deblokkeren. Geef dan een eventueel een reden op en klik op de knop om te deblokkeren. Er moet een bericht verschijnen dat zegt of het deblokkeren wel of niet gelukt is.

Alternatief, ga naar (de)blokkeren en geef de gebruikersnaam of het IP-adres.

De gevolgen van geblokkeerd zijn

Op de site geblokkeerde gebruikers kunnen geen pagina's bewerken, bestanden uploaden, pagina's verplaatsen/herbenoemen en andere acties uitvoeren die extra gebruikersrechten zouden verlenen. Dit maakt feitelijk dat de geblokkeerde gebruiker de wiki alleen nog maar kan lezen. Tot MediaWiki 1.17, konden sysops of anderen met toegang tot het deblokkeren nog steeds anderen deblokkeren (zoals zichzelf als ze het recht unblockself hebben). Echter, vanaf MediaWiki 1.17 kunnen blokkeerde gebruikers die zich in gebruikersgroepen bevinden die hen toestaan om te blokkeren, niet meer zelf blokkeren of deblokkeren. Vanaf MediaWiki 1.33 [1][2], kan een gebruiker met het recht unblockself nu de gebruiker blokkeren die de blokkade heeft gedaan.

De gebruikers die gedeeltelijk zijn geblokkeerd, mogen geen wijzigingen doen op specifieke pagina's of alle pagina's in de geconfigureerde namespaces.

Bekende problemen

 • Voor de Actieve gebruikers, de status "(geblokkeerd)" wordt weergegeven voor alle gebruikers die ten minste eenmaal na 2017 zijn geblokkeerd vanwege een bekende fout.

Zie ook