Help:Bloqueig d'usuaris

This page is a translated version of the page Help:Blocking users and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

El bloqueig d'usuaris és una acció que administradors poden realitzar sobre usuaris o adreces IP per evitar que editin el wiki.

Bloqueig

Visita Special:Block i feu el següents passos:

 1. Adreça IP, nom d'usuari o ID de blocatge: Introduïu el nom d'usuari, adreça IP o un marge d'IP a blocar pel camp «Usuari». Abans de blocar un compte, assegureu-vos de revisar la correcta escriptura (de l'adreça IP o del nom) ja que usuaris no existents podrien ser blocats. En lloc d'escriure aquesta informació manualment, també és possible (i més recomanable, per tant) fer clic en un enllaç «bloca» en els canvis recents, pàgines de contribucions, o pàgines de la història, llavors s'omplirà automàticament en aquest camp amb el nom d'usuari o l'adreça IP adient. Un enllaç «Bloqueig d'usuaris» també està present en la caixa «Eines» (de la barra lateral, situada a l'esquerra) en visualitzar la pàgina de l'usuari (a blocar) o en la de discussió d'aquest l'usuari.
 2. Tipus de bloqueig Allows a block to be configured to prohibit specific actions, therefore allowing all others.
  • Editing (introduced in 1.33)(removed in 1.38) If checked, the target of the block will be prohibited from making changes to wiki pages, including editing, renaming, reviewing pending changes, and other change actions.
   • A tot el lloc web Prohibits the block target from making changes to all pages on the entire wiki and creating new pages.
   • Parcial Prohibits the block target from making changes only to the specified pages and/or all pages in namespaces. All other pages can still be edited, new pages can be created, and files can be uploaded. Up to 10 pages can be added to the block, but non-existent ("redlink") pages cannot be blocked. The corresponding talk and subpages are not automatically blocked and must be entered separately. Specific actions can also be blocked (e.g. creating pages) and these will be blocked sitewide even if there is also a partial block on editing specific pages or namespaces.
  • Creació de comptes: En seleccionar aquesta opció s'impedirà al nom d'usuari o a l'adreça IP blocada de crear nous comptes.
  • Enviament de correus electrònics: En seleccionar aquesta opció, l'usuari no podrà utilitzar Special:EmailUser. Si una adreça IP o un rang està blocat amb aquesta opció, i no s'estableixen per als usuaris anònims només, comptes i ingressats des d'aquesta adreça IP o rang no podran usar Special:EmailUser.
  • Modificació de la pròpia pàgina de discussió: Aquesta opció només està disponible si $wgBlockAllowsUTEdit s'estableix a true; no és per defecte a MediaWiki 1.25 o anteriors. A la versió 1.26 i posteriors està establerta a true. En seleccionar aquesta opció s'evita que l'adreça IP, el rang, o l'usuari pugui modificar la seva pròpia pàgina de discussió. This option is usually ignored for partial blocks; to prevent a partially blocked user from editing their own talk page, the talk page must be specified as a page to block. The only exception to this is where a partial block prohibits the target from editing the "User talk" namespace; in this situation, this option behaves as it would for a sitewide block.
 3. Venciment Seleccioneu quan el bloc caducarà del menú desplegable o escriviu manualment un temps de caducitat del bloc o utilitzeu el calendari Datetime per seleccionar-lo. When manually typing in a time, follow the GNU standard format (eg: 2017-01-01 00:00). The default options in the drop-down may be modified at MediaWiki:Ipboptions.
 4. Motiu: El motiu seleccionat de la llista desplegable combinada amb un altre motiu especificat (si es vol) s'utilitzarà en el missatge que es mostrarà a l'usuari blocat quan intenti editar en el wiki. Els motius per defecte del desplegable poden ser modificats en MediaWiki:Ipbreason-dropdown.
 5. Selecció d'opcions de bloqueig addicionals (opcional): Depenent de si es va a bloquejar un nom d'usuari o una IP, algunes o totes d'aquestes opcions es mostraran en el formulari. Si us plau, consulteu el Manual:Block and unblock#Configuration settings related to blocking (Bloqueig i desbloqueig: Opcions de configuració relacionats amb el bloqueig) per informar-vos de com activar o desactivar algunes de les següents opcions.
  • Bloca automàticament la darrera adreça IP utilitzada per l'usuari, i totes les subseqüents adreces des de les quals intenti editar-hi durant un període de $1: Aquesta opció només està disponible quan es bloca un nom d'usuari. but is available for both partial and site-wide blocks. Quan se selecciona, la IP de l'usuari es convertirà en "autoblocada" (aquests apareixen com números, com un #17 en la llista de bloqueig activa) per un curt període de temps i des de qualsevol altre adreça IP que l'usuari blocat intenti editar serà igualment blocada. La durada d'un "autobloqueig" es pot canviar mitjançant l'ajust del valor de $wgAutoblockExpiry .
  • Amaga el nom d'usuari de les edicions i llistes: Quan es selecciona, el nom d'usuari bloquejat no s'afegirà al registre de bloquejos, en la llista de bloquejos actius, o en la llista d'usuaris (només disponible als blocs indefinits de tot el lloc). Altres usuaris amb la possibilitat de veure aquestes aquestes entrades ocultes encara seran capaços de veure i desblocar el nom d'usuari o l'adreça IP. Aquesta opció no està habilitada en una instal·lació per defecte de MediaWiki; la persona que posa el bloqueig en el lloc ha de tenir el permís hideuser (d'amagar usuari). Consulteu Drets d'usuari .
  • Vigila les pàgines d'usuari i de discussió de l'usuari: Quan se selecciona aquesta opció, s'afegeix la pàgina d'usuari i la pàgina de discussió de l'usuari blocat en la vostra llista de seguiment.
  • Aplica un blocatge als usuaris que han iniciat la sessió des d'aquesta adreça IP: Aquesta opció només està disponible quan es bloca una adreça IP. Quan se selecciona, els usuaris registrats que tractin d'editar utilitzant l'adreça IP blocada encara podran editar. En cas contrari, tampoc podran editar.
 6. Comproveu tot el que heu introduït i feu clic a Bloca aquest usuari. Hauria d'aparèixer un missatge dient si el bloqueig es durà a terme o no.

Desbloqueig

Per desbloquejar un nom d'usuari o una adreça IP, aneu a la llista de bloquejos activa i feu clic en l'enllaç Desbloca aquesta adreça al costat de l'usuari o IP que desitja desbloquejar. A continuació, escriviu un motiu opcional i feu clic al botó de desbloqueig. Hauria d'aparèixer un missatge dient que si el desbloqueig es durà a terme o no.

Alternatively, navigating to Special:Unblock and provide the username or IP.

El que significa estar bloquejat

Els usuaris sitewide bloquejats no poden editar pàgines, pujar fitxers, moure pàgines i realitzar altres accions addicionals que són drets d'usuari . Efectivament, això fa que el wiki sigui de només lectura per a aquests usuaris. Fins MediaWiki 1.17, els administradors o altres persones amb accés a la interfície de desbloqueig encara podien desbloquejar altres (així com ells mateixos si tenen dret a unblockself). No obstant això, des de MediaWiki 1.17, als usuaris bloquejats que es troben en grups d'usuaris que tenen permís de bloquejar, no poden bloquejar o desbloquejar a d'altres usuaris mentre ells estan bloquejats. Since MediaWiki 1.33 [1][2], users with the unblockself right can now block the user who blocked them.

Partially blocked users are only prohibited from performing change actions to the specific pages or all pages inside the namespaces configured.

Known bugs

 • On the Llista d'usuaris actius, the "(blocat)" status would display for all users who have been blocked at least once after 2017, due to a known bug.

Vegeu també