Wikimedia-appar/Vanliga frågor och svar för iOS

This page is a translated version of the page Wikimedia Apps/iOS FAQ and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.

Allmänt

Var kan jag ladda ned appen?

Appen finns tillgänglig på Apples App Store för hela världen.

Hur rapporterar jag en felstavning, felaktigheter eller faktafel

Wikipedia är världens största encyklopedi som alla kan redigera! Om du ser ett stavfel kan du helt enkelt trycka på pennikonen eller markera lite text och välja "Redigera" i menyn som dyker upp. Detta visar artikelns wikitext som du sedan kan redigera och spara.

Om du gör många redigeringar rekommenderar vi att du loggar in via inställningarna så att du kan hålla reda på ditt arbete, diskutera med andra redigerare och gå med i den världsomfattande Wikimedia-gemenskapen.

Hur donerar jag till Wikipedia?

Du kan donera när som helst genom att gå till inställningarna och välja "Stöd Wikipedia". Du kan för tillfället inte donera med Apple Pay.

Jag har redan donerat, så varför uppmanas jag till att donera igen?

På grund av strikta integritetsriktlinjer associerar vi inte din appanvändning eller användarkonto med din donationshistorik. Detta innebär att du kanske ser en uppmaning till att donera i appen även fast du tidigare har donerat på webben.

Måste jag vara ansluten till internet för att använda appen?

Du behöver en anslutning för att kunna ladda ned artiklar samt använda funktionerna "Utforska" och "Platser". Men du kan spara artiklar och läsa dem senare utan en fungerande anslutning.

Utforska

Hur döljer jag en artikelrekommendation?

Du kan ta bort artikelrekommendationer från Utforska genom att trycka på ikonen "…" och sedan "Dölj detta kort". För att ta bort alla rekommendationer som baseras på din läshistorik trycker du på ikonen "..." och väljer "Dölj alla rekommendationer 'Eftersom du läste'". Du kan också anpassa utforskarflödets innehåll från menyn "Utforskarflöde" i inställningarna.

 

Hur skapar appen dessa rekommendationer?

När du läser eller sparar en artikel ber vi Wikipedias sökmotor att ta fram tre artiklar som liknar den du precis läste. Vi använder oss av ett standardsökgränssnitt och bygger varken upp användarprofiler eller spårar specifika användarhandlingar på våra servrar. När du raderar din lokala lista över senaste objekt (tryck på Historik, sedan "Rensa" längst upp till höger) raderas din enhets lokala läshistorik.

När dyker nytt innehåll upp på utforskarsidan?

Nya rekommendationer läggs till efter du läser eller sparar en sida i appen. Ett block med dagligt innehåll (utmärkt artikel, populära läsningar, dagens bild, etc.) läggs till första gången flödet används varje kalenderdag.

Kan jag stänga av eller ändra utforskarflödet eller rekommendationer?

Ja, gå till inställningarna och tryck på alternativet "Utforskarflöde", där du kan välja innehållstypen eller inkluderade språk samt att inaktivera utforskarflödet helt och hållet. När utforskarflödet inaktiveras kommer sökskärmen bli appens "hemsida".

 

Platser

Hur hittar jag artiklar nära min nuvarande plats?

I fliken "Platser"! Första gången du besöker den kommer du uppmanas att ge åtkomst till din plats via iOS. Om du beviljar denna åtkomst (som endast kommer att användas för platssökningar) bör kartan centreras på din nuvarande plats och läsa in de populäraste artiklarna nära dig.

Måste jag dela min plats för att använda "Platser"?

Nej. När du använder fliken "Platser" för första gången kommer du uppmanas att bevilja platsåtkomst. Du kan söka platser efter namn eller dra och zooma på kartan för att använda "Platser" utan att dela med dig denna plats. Om du senare vill bevilja åtkomst kan du gå till appen Inställningar och leta efter Wikipedia under Platstjänster.

 

Hur ser jag mina sparade artiklar på kartan?

Du kan använda läslistor för att skapa anpassade kartor med nålar för varje artikel. Detta är ett jättebra sätt att planera en dagstur i ett nytt område på en modern karta. Välj filteralternativet längst upp i fliken "Platser" och tryck på "Sparade artiklar" för att filtrera nålarna på kartan till endast platser från dina sparade artiklar.

 

Kan jag få vägbeskrivningar till en plats på kartan i "Platser"?

Ja, genom att öppna en nålad plats i Kartor. För att göra detta trycker du på en plats eller väljer den från listan över platser. Via knappen "Dela" hittar du alternativet "Få vägbeskrivningar".

Varför visas inte en specifik plats på kartan?

Wikipedia är stort och växer hela tiden. Men det är inte uttömmande. Alla artikar har inte taggats med sina geografiska platser, alla noterbara platser har ännu inte några artiklar och några artiklar visas inte tillräckligt ofta för att vara bland de "mest lästa" i ett specifikt område. Försök att söka efter din plats efter namn på fliken "Platser", eller zooma in på området för att begränsa din sökning på kartan.

Sparade artiklar och läslistor

Kan jag spara artiklar för att läsa offline?

För att spara en artikel att läsa senare trycker du på bokmärkesikonen i fältet längst ned när du läser en artikel. Du kan också spara artiklar från sökresultat och andra listor genom att svepa och välja bokmärket i åtgärdsmenyn.

För att se dina sparade artiklar trycker du på fliken "Sparade". Sparade artiklar, inklusive dess bilder, är tillgängliga offline.

 

Hur organiserar jag mina sparade artiklar i mappar eller listor?

När en artikel sparas kommer en genväg dyka upp längst ned på skärmen. Tryck på genvägen för att skapa och organisera sparade artiklar i läslistor.

Du kan också organisera sparade artiklar och läslistor från fliken "Sparade" genom att trycka på "Ändra".

 

Hur söker jag ENDAST efter artiklar jag har sparat och kan läsa offline?

Tryck på fliken "Sparade" bland appens huvudflikar. Längst upp i fliken finns ett sökfält som söker igenom alla dina artiklar på enheten. Du kan också söka inom en enda läslista genom att välja listan från fliken "Läslistor" och använda sökfältet längst upp i listvyn.

 

Vilken ordningsföljd har mina sparade artiklar? Kan jag sortera dem?

Som standard visas Sparade artiklar i samma ordningsföljd som de sparades i. För att sortera dem alfabetiskt trycker du på sorteringsknappen längst upp till höger (intill sökfältet) och väljer din föredragna sortering.

 

Jag har Wikipedia-appen för Android eller på en annan iOS-enhet, hur delar eller synkroniserar jag dessa listor?

När du använder samma konto på båda enheter bör appen fråga dig om du vill synkronisera dina listor mellan enheterna. Detta håller dina listor synkroniserade både över iOS och Android.

Kan jag komma åt mina läslistor på webben?

För tillfället måste du använda ett webbläsartillägg som är gratis och finns tillgängligt för Firefox, Safari och Chrome.

Fungerar läslistor och bevakningslistor tillsammans?

För tillfället är apparnas läslistor och bevakningslistorna som används för redigering på webben separata och varken synkroniseras eller delas. Vi hoppas att få in bevakningslistor i apparna och läslistorna till webben i framtida uppdateringar.

Språkstöd

Kan jag läsa artiklar på fler än ett språk?

Du kan läsa innehåll från flera "Wikipedior" samtidigt genom att lägga till flera språk i inställningen "Mina språk". Tryck på "Lägg till språk" och sök sedan efter språket du vill inkludera.

Genom att lägga till ytterligare språk blir det enkelt att byta mellan språk medan man läser eller söker och kombinerar innehåll mellan dina språk i utforskarflödet.

Hur tar jag bort språk?

Tryck på knappen "Mer" i sökvyn eller gå till inställningarna och välj "Mina språk". Tryck på "Ändra" i språkvyn för att radera, lägga till eller ändra ordningsföljden för språk.

Språken under sökfältet kommer att döljas när endast ett föredraget språk finns eller när "Visa språk vid sökfältet" inaktiveras i inställningarna.

 

Hur anger jag mitt primära språk?

Ditt primära språk är det första språket i listan på "Mina språk". För att göra ett språk primärt går du till "Mina språk", trycker på "Ändra" och drar i språken för att ändra ordningsföljden. Du kommer att behöva bekräfta ditt nya primära språk.

Hur ändrar jag ordningsföljden för språken i min lista

Du kan ändra språkens ordningsföljd i listan på "Mina språk". Gå till "Mina språk", tryck på "Ändra" och dra i språken för att ändra ordningsföljden. Om ett nytt soråk hamnar längst upp i listan kommer du behöva bekräfta ditt nya primära språk.

 

Hur anpassar jag vilka språk som används i mitt utforskarflöde?

Du kan anpassa vilka språk och vilket innehåll från dessa språk som ska inkluderas i ditt utforskarflöde när som helst genom att gå till dina inställningar. I inställningarna väljer du "Wikipediaspråk". Här kan du lägga till och ta bort språk, men i "Anpassa utforskarflödet" kan du även välja vilket innehåll från vilka språk som ska inkluderas.

 
 

Läsbarhet och tillgänglighet

Kan jag ändra typsnittsstorleken?

Du kan justera artiklarnas textstorlek med textstorleksverktyget i verktygsfältet på valfri artikel. Denna inställning påverkar storleken på texten i artiklar, förhandsgranskningar och sammanfattningar. För att justera storleken i gränssnittetselement (t.ex. knappar) kan du använda inställningen för dynamisk text i iOS, som kommer justera gränssnittets textstorlek överallt i din enhet, inklusive Wikipedia.

 
 

Kan jag ändra bakgrunden eller textfärgen? Har ni nattläge?

Du kan välja färgpaletten för text och bakgrunden, men även mörklägga bilder i läsinställningarna. Vi har för tillfället inte något stöd för automatiskt nattläge direkt i appens inställning, men vi har både en mörk och ljus palett som ger ett bra alternativ för att läsa i mörka miljöer. Vi har även stöd för att sänka ljusstyrkan hos bilderna i appen.

 
 

Har ni stöd för funktionen "Smart invertering"?

Ja. När "Smart inventering" aktiveras i hjälpmedelinställningarna på iOS kommer färgerna i appen att inverteras, förutom alla bilder.

Kan jag använda hjälpmedel som VoiceOver?

Ja. Vår app har stöd för VoiceOver för all navigering och artikelinnehållet kan läsas upp av VoiceOver. Vi har för tillfället inte stöd för Reglagestyrning eller andra liknande tekniker.

How do I get the app to read Wikipedia articles out loud?

The app supports screen reading via the voice features built into the OS and device. To have an article read to you simply ask Siri to "read the screen" with the article open. Or go to the Settings on your device, tap Accessibility then Spoken Content, and turn on Screen Reading. You do not need to enable VoiceOver fully to have articles read. You can make this a "Per App" setting if you want this to be available only in the Wikipedia.

Mediastöd

Kan jag spela upp ljud eller video i appen?

Tyvärr har vi endast stöd vissa ljudformat i appen p.g.a. det begränsade antalet tillgängliga mediaformat i iOS. Det finns för tillfället inget stöd för videor.

Delning

Hur delar jag en artikel, bild eller länk?

På artikeln eller bilden kan du trycka på knappen "Dela". Sedan väljer du det sociala nätverket eller appen du vill dela till. Du kan också spara bilder till den din Fotorulle eller kopiera webbadresser härifrån.

 

Hur delar jag ett Dela-ett-faktum-kort (en bild med ett citat inuti)?

För att använda alternativet "Dela-ett-faktum" markerar du citatet eller faktatexten du vill dela. Håll ned på den markerade texten och välj "Dela" i menyn som dyker upp. En förhandsvisning visar hur bilden kommer se ut.

 

Kan jag välja vilken bild som delas?

Ja, om du delar en bild. När du delar en Dela-ett-faktum kommer den första användbara bilden väljas. Du kan inte välja en annan bild.

Länkar

Hur kan jag öppna Wikipedialänkar från Safari/Mail/etc. i appen?

För att öppna en länk i appen långtrycker du på en länk till Wikipedia. Du kommer erbjudas att "Öppna i 'Wikipedia'". (Observera att länkar till Commons, Wiktionary eller andra Wikimediaprojekt inte stöds för tillfället.)

Hur STOPPAR jag iOS från att öppna Wikipedialänkar automatiskt i appen?

iOS utgår från dina tidigare val hur länkar öppnas för att bestämma hur länkar ska hanteras. Hur man förhindrar detta:

  1. Långtryck på en länk till Wikipedia.
  2. Välj "Safari" istället för appen.
  3. Du kan behöva göra detta några gånger, men iOS kommer lära sig att du inte vill öppna länkarna i appen.

Hur öppnar jag en artikel från appen i Safari (eller någon annan webbläsare)?

När du läser artikeln trycker du på knappen "Dela" i verktygsfältet. Du bör se alternativ för att öppna länken i Safari (eller andra installerade webbläsare) såväl som alternativet att kopiera webbadressen till andra appar.

Widgetar och ikongenvägar

Vilka widgetar tillhandahåller Wikipedia?

Vi tillhandahåller Today-widgetar för dagens utmärkta artikel, de fem populäraste artiklarna på ditt primära språk och den senaste artikeln du läste. Du kan aktivera (eller inaktivera) dessa i redigeringsmenyn för Today-flödet.

Hur använder jag Wikipedias widgetar?

För att lägga till Wikipedias widgetar går du till din enhets Today-flöde och rullar längst ned för att hitta knappen "Ändra". På redigeringsmenyn letar du efter Wikipediaikonen och lägger till widgetarna med plusikonen. Du kan också flytta widgetar upp och ned i listan för att ändra var Wikipedia ska synas i flödet.

Hur tar jag bort Wikipedias widgetar?

Rulla längst ned i Today-flödet och tryck på "Ändra". Tryck på raderaknappen intill de widgetar du vill ta bort och tryck sedan på "Klar".

 

Integritet och dataanvändning

Spårar er app mig? Använder ni min data?

Bara om du godkänner det när appen startar första gången eller via "Skicka användningsrapporter" i inställningarna. Om man har aktiverat detta kommer appen spåra några av dina handlingar och skicka kraschrapporter. I så fall kommer vi dela denna information ned tredje parter. Specifika detaljer om vilken information som samlas in finns på sidan med detaljer om användningsrapporter. Dessa rapporter skickas endast när du aktiverar alternativet. Det kan enkelt inaktiveras från inställningarna. Vi tar även del av kraschrapporterna för att hjälpa oss att fixa buggar. Om en krasch upptäcks kommer du få kunna välja att skicka kraschrapporten om du vill. (Snälla skicka den! Det skulle hjälpa oss jättemycket.) All insamlad data är anonym.

Spårar ni min plats?

När du går in på "Platser" begär appen åtkomst tikl att använda GPS:en så vi kan bedömma din plats. Sedan söker vi igenom Wikipedia för en lista över artiklar som är i närheten av den begärda platsen. Själva iOS-appen lagrar inte din plats.

Kom ihåg att Apple kan använda din platsinformation när du aktiverar platstjänster på din enhet. See avsnitt 4, "Medgivande till användning av data", i deras användningsvillkor för mer information.

Vilken information innehåller användarrapporten?

Du kan gå till sidan om händelseloggar för att se de olika interaktionerna och datan vi samlar in. Kom ihåg att alla händelser inte loggas på alla plattformar. Om det är någont specifikt scenario som berör dig, hör av dig till utveckarteamet så vi kan ge dig ett direkt svar genom att hänvisa till koden.

Vi använder Apples inbyggda rapportering för att skicka information om kraschar när du har tillåtit det. När du skickar en kraschrapport till oss (vilket vi uppskattar!) berättar det för oss var i koden som kraschen kommer ifrån (med en s.k. "stack trace" över alla aktiva trådar) och annan diagnostisk information som iOS-versionen och enhetstypen. Denna information innehåller inte och förkippas inte med ditt Wikimedia-användarkonto wikiaktivitet som läs- eller redigeringshistorik.

Redigering

Hur skapar jag ett konto?

I appens inställningar finns alternativet "Logga in". Tryck på den och sedan den blåa länken med texten "Registrera på Wikipedia" i inloggningsvyn för att skapa ett konto.

 

Måste jag vara inloggad för att redigera?

Nej. Du kan redigera utan att skapa ett användarnamn, men observera att din IP-adress kommer att associeras med dina redigeringar och kommer vara synlig för alla som läser sidhistoriken. Om du redigerar regelbundet uppmanar vi dig till att skapa ett konto.

Kan jag ladda upp bilder?

Nej. För tillfället har vi inte stöd för att ladda upp bilder direkt till Wikipedia eller Commons. Vi hoppas kunna lägga till detta i framtiden. Tills dess kan du bidra med media från din enhet genom att gå till Wikipedias webbplats via din webbläsare och ladda upp som vanligt.

Kan jag läsa sidhistoriker och diskussionssidor?

För tillfället har inte appen stöd för att visa historiker och diskussionssidor fullt ut. Vi har stöd för visa dessa verktyg på ett enkelt sätt. Du hittar länkarna längst ned på en artikel.

 
 

Jag blockeras från att logga in eller redigera. Vad ska jag göra?

Wikimedia Foundation varken skapar eller underhåller innehållet på Wikipedia eller de andra webbplatserna; istället görs detta arbeta av en omfattande volontärgemenskap.

För information om blockeringar och hur man överklagar en blockering på engelskspråkiga Wikipedia, se informationssidan på w:en:Help:I have been blocked.

Det finns ingen central myndighet över Wikipedia. Wikimedia-rörelsen baseras delvis på premissen att bra artiklar kan åstadkommas med korrektur och balans som redigerare ger varandra. När redigerare är oense om hur dessa mål ska uppnås måste de lösa dessa konflikter med konsensus där det är nödvändigt. Du kan läsa mer om konfliktlösningsprocesser på engelskspråkiga Wikipedia på w:en:WP:DR.

Kan jag skapa en artikel från appen?

Nej, du måste använda Wikipedias webbplats via din webbläsare för att skapa en ny artikel.

Utveckla appen och kontakta appteamet

Jag är en iOS-utvecklare, kan jag bidra till appen?

Gärna. Vårt kodförråd finns tillgängligt på GitHub. Läs dokumentationen för information om hur man bidrar.

Kan jag testa en ny version eller vara del av ert betateam?

Ja! Vi behöver alltid mer hjälp med att testa och ge återkoppling om kommande versioner. Registrera dig på Apples TestFlight, som ger dig åtkomst till tidiga versioner. Betas expire after 90 days and we don't always have active betas. If your beta expires, you can use the App Store version.

Var rapporterar jag buggar?

Var god rapportera buggar via appen. Gå till inställningar, välj "Hjälp och återkopling" och tryck "Rapportera en bugg". Inkludera information om din enhet, appversionen du använder och skärmdumpar om det är möjligt i din rapport.

 

Om jag har en fråga eller ett förslag, hur når jag er?

Du kan skicka e-post till oss: mobile-ios-wikipedia snabel-a wikimedia punkt org

You can read more about the team and what we are doing, see Wikimedia Apps/Team/iOS.