Project:MediaWiki is geen Wikipedia

This page is a translated version of the page Project:MediaWiki is not Wikipedia and the translation is 83% complete.

MediaWiki wordt gebruikt op duizenden wiki's op servers over de hele wereld. De 900 wiki's van de Wikimedia beweging zijn belangrijke leden van die familie, en de Engelse Wikipedia, de grootste wiki op de wereld, is extra opvallend. Maar MediaWiki heeft een grotere gebruikersgroep dan die paar projecten. MediaWiki wordt gebruikt op wiki's met doelen die fundamenteel verschillen dan de wiki's van de Wikimedia beweging. Wiki's waar principes mogelijk moreel dubieus zijn, niet neutraal of partijdig zijn, of wiki's waarvan de inhoud niet openlijk beschikbaar is, en duizenden wiki's die niet openlijk te bewerken zijn. De MediaWiki ontwikkelaars maken softwarewijzigingen die aan de behoeften van de gehele familie voldoen, ze oordelen niet over welke projecten wel of niet ondersteuning verdienen.

Daarom vertegenwoordigen de MediaWiki ontwikkelaars hun "eigen" project met een eigen gemeenschap, met hun eigen doelen en gebruiken, en deze doelen en gebruiken, hoewel ze dicht bij de Engelse Wikipedia en andere wiki's liggen, zijn niet geheel gelijk. Er is niets onrealistisch of verkeerds aan de verschillen tussen de doelen van de Engelse Wikipedia en de MediaWiki software in het geheel. De wiki's van de Wikimedia beweging hebben een sterke relatie met het MediaWiki project, en hebben vaak de luidste stem in het sturen van de ontwikkeling van MediaWiki. Maar, maak niet de fout dat, als lid van een Wikimedia project zoals Wikipedia, MediaWiki, of de MediaWiki ontwikkelaars alleen bestaan om uw project te dienen, of de Wikimedia beweging in het geheel.

Als u deel uit maakt van een Wikimedia project zoals Wikipedia, moet u de ontwikkelaars net zo beschouwen als u de Wikimedia Commons gemeenschap beschouwd. De meeste wiki's van de Wikimedia beweging hebben een sterke en gezonde band met Commons, en de Commons gemeenschap balanceert vaak goed tussen de behoeften van de vele wiki's die het ondersteund. But that relationship is usually not without its moments of tension, and sometimes wiki communities do not feel that they are getting everything they would like. But there is an instinctive recognition that those communities have no 'right' to expect any more cooperation than they get, because Commons is its own project with its own values, and that they will have to convince Commons that whatever it is that they want to do is in the best interests of *both* projects, in order to progress. Als u de gemeenschap van MediaWiki ontwikkelaars op de zelfde manier behandeld, zult u beter begrijpen waarom dingen niet altijd op de 'juiste' manier gaan.

Do

  • Laat de MediaWiki ontwikkelaars weten wanneer wijzigingen een impact op uw wiki project heeft, positief of negatief.
  • Maak voorstellen waarvan uw wiki baat bij heeft.
  • Houd het 'grotere geheel' in gedachten bij het overleggen van wijzigingen.

Don't

  • Maak nooit de aanname dat de MediaWiki ontwikkelaars een verplichting hebben om uw project te raadplegen voordat zij een wijziging doorvoeren, zeker niet wanneer uw project groot en gewichtig is.
  • Neem niet aan dat de MediaWiki ontwikkelaar een verplichting hebben om geen wijzigingen te maken die nadelig zijn voor uw project.
  • Probeer niet te beargumenteren dat een wijziging moet worden doorgevoerd om dat er overeenstemming op uw project is bereikt. Een overeenstemming van MediaWiki gebruikers is een indrukwekkend ding omdat velen het nog niet eens zouden kunnen worden over de kleur van de lucht boven je hoofd.

Zie ook