Kézikönyv:$wgDBmwschema

This page is a translated version of the page Manual:$wgDBmwschema and the translation is 100% complete.
Database settings: $wgDBmwschema
A MediaWiki-táblák sémája.
Bevezetve:1.8.0
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(sztring)
Alapértelmezett érték:null (1.23+)
'mediawiki' (1.8-1.22)

Részletek

A változóval a MediaWiki-táblákhoz használt sémát lehet megadni. Ez eredetileg csak akkor volt használatban, ha a backend adatbázis Postgres vagy MSSQL volt. A MediaWiki 1.31 óta a beállítás más adatbázistípusokat is érint. Ez jelzi azt, hogy a fő MediaWiki-táblák milyen sémában találhatók, és nagyjából megegyezik azzal a módszerrel, ahogy a MySQL a $wgDBprefix -et használja.

A régebbi MediaWiki-verziók telepítője a változót a LocalSettings.php-ban 'mediawiki' értékre állította a MySQL-adatbázisok esetén, ami frissítéskor problémákat okozott. Ha a MediaWiki 1.31 vagy későbbi verzióra való frissítéskor hibákat észlelsz, és a backend adatbázisod nem Postgres vagy MSSQL, töröld a beállítást a LocalSettings.php-ból.

  Vigyázat:
  • Do not change $wgDBmwschema after Setup.php has been included. Note: Setup.php initializes various paths, includes some common files, starts sessions, and performs various other setup tasks for a request. It is not related to the installation or setup of MediaWiki.
  • Only files in includes/db/ should use $wgDBmwschema, while everything else should use the dbSchema() method provided by the Wikimedia\Rdbms\IDatabase interface or extract it from the getDomainId() method in either the Wikimedia\Rdbms\ILoadBalancer or the Wikimedia\Rdbms\ILBFactory interface. The DatabaseDomain class can extract such components from a database domain ID.
  • If you configure $wgDBservers or $wgLBFactoryConf, you still need to define $wgDBname, $wgDBmwschema (if applicable for the DB type), and $wgDBprefix (if applicable for the DB type). The combination of $wgDBname, $wgDBmwschema, and $wgDBprefix define the current wiki's database domain. This is also called the local database domain. The 'dbname' and 'tablePrefix' settings in $wgDBservers and $wgLBFactoryConf only define the default DB/prefix when a connection is requested with DatabaseDomain::newUnspecified()->getId() (the empty string) as the database domain, e.g. wfGetDB( DB_REPLICA, [], '' ). Note that functions calls like wfGetDB( DB_REPLICA ), which simply omit the database domain, are assumed to refer to the local database domain.
  Figyelem: Ha megváltoztatod az értéket, valószínűleg új felhasználót kell létrehoznod (és valószínűleg a $wgDBuser átállítása is szükséges lesz), mivel a konfigurációs szkript a felhasználó alapértelmezett útvonalát a sémára mutatóra állítja be.