Hjälp:Skärmdumpar

This page is a translated version of the page Help:Screenshots and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Hur gör man?

Känner du dig redan bekant med Wikimedias hemsidor och grundläggande bildredigeringsverktyg, kommer här en kort guide för hur man skapar och laddar upp skärmdumpar:

  • Kolla att det inte redan finns skärmdumpar eller ikoner på Commons;
  • Ställ gränssnittet i standardläge;
  • Öka zoomnivån i din webbläsare;
  • Ta skärmdumpen;
  • Klipp skärmdumpen så att den bara visar det som är relevant;
  • Ladda upp skärmdumpen till Commons med en lämplig licens.

Detaljerad guide

Behövs verkligen en skärmdump?

Du borde först kolla att det inte redan finns skärmdumpar eller ikoner av funktionen du vill ta en bild på på Commons:

Återställa ditt gränssnitt

För att skärmdumparna ska bli så begripliga för så många användare som möjligt, borde du återställa ditt gränssnitt för att ta bort allt specialinställt. Annars kan kanske användare bli förvirrade över skillnaderna mellan skärmdumpen och deras eget gränssnitt.

Finns funktionen du vill dokumentera tillgänglig för oinloggade användare, är det enklaste sättet att återställa ditt gränssnitt, utan att förstöra ditt konto och inställningar, att öppna länken i "inkognito"-, "hemligt"-, "privat"-läge, eller något liknande.

Behöver du däremot ett konto för att använda funktionen, kan du antingen skapa ett nytt konto för att ta skärmdumpar, eller så kan du använda ditt vanliga konto och stänga av alla specialinställningar och finesser som ändrar ditt gränssnitt.

Öka zoomnivån i din webbläsare

Ändra zoomnivån i din webbläsare, så att skärmdumparna har högsta möjliga upplösning. Du kan oftast uppnå detta genom en meny, eller genom att trycka Ctrl++ flera gånger, tills du har zommat in så långt som ditt fönster kan hantera att visa upp funktionen i.

Till exempel, vill du illustrera en specifik knapp, kan du zooma in så långt det går, även om resten av gränssnittet ser konstigt och opraktiskt ut.

Å andra sidan, vill du illustrera en meny som mallredigeraren i VisualEditor, kan du zooma in, men då kan du förmodligen inte zooma in hela vägen då viktiga element kan hamna utanför bilden då.

Ta skärmdumpen

För att ta en skärmdump på en PC, använd Prt. sc-tangenten på ditt tangentbord.

För att ta en skärmdump på en Apple-dator, använd tangentbordsgenvägen: ⌘ Command+⇧ Shift+3 för att ta en skärmdump på hela skärmen; för att ta en skärmdump av delar av skärmen, använd tangentbordsgenvägen ⌘ Command+⇧ Shift+4, och dra sen musen över det område du vill ta en bild av. Håll i musknappen tills du är redo att ta bilden, släpp sen musknappen.

Spara filen i ett PNG-format.

Klippa skärmdumpen

Sen behöver du klippa bilden. Det kan du göra i valfritt enklare redigeringsverktyg.

I bildredigeraren, välj det rektangulära Välj-verktyget för att välja det område du vill behålla, använd sen Klipp-funktionen för att ta bort resten av bilden. Denna process skiljer sig åt mellan redigeringsprogram; en snabb titt på manualen eller en sökning på nätet borde kunna förmedla rätt process för ditt program.

Behåll bara delen av bilden du vill visa. Detta kommer underlätta för användare att förstå vad du menar med att minimera distraktioner. Detta kommer också göra det lättare att bestämma bildens upphovsrättsstatus: du borde ta bort alla logotyper, bilder och textinnehåll så länge de behövs för skärmdumpen. Om ditt mål är att dokumentera programvarans gränssnitt behöver du för det mesta inte visa innehållet från sidan du använder det på. Se Commons:Skärmdump#Programvara för fler tips.


Ladda upp skärmdumpen

När den klippta bilden är klar ger du den ett beskrivande namn och laddar upp den på Commons. Följande länk bör länka dig direkt till rätt process: commons:Special:MyLanguage/Commons:Upload/screenshot. Om du tar en skärmdump av MediaWiki väljer du det första alternativet (GPL), då det är programvarans licens.

Försök att välja bilder i public domain om du inkluderar bilder i din skärmdump för att göra saker enkelt.

Om du inkluderar en större del text (exempelvis en hel paragraf av en artikel) behöver du ackreditera sidans författare i uppladdningsformuläret. Använd upphovsrättstaggen {{Wikipedia-screenshot}} för att ta de olika komponenterna i bilden i hänseende.

Se även