Help:Extensie:MediaViewer

This page is a translated version of the page Help:Extension:Media Viewer and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD
MediaViewer laat je afbeelden zien die in een groter formaat, dit zorgt voor een sterkere ervaring.

Welkom op de hulppagina voor MediaViewer, een browser voor de Wikimedia-sites.

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over belangrijke onderdelen van dit project.

Wat is MediaViewer?

Mediaviewer is een nieuwe multimediabrowser die is ontwikkeld om de kijkervaring op Wikipedia en andere MediaWiki-websites te verbeteren. Het laat je afbeeldingen in een groter formaat zien, met handige informatie over de maker, licentievoorwaarden en andere metadata. Het geeft ook de mogelijkheid om mediabestanden te delen, in te voegen of te downloaden.

Deze tool is ontwikkeld door het multimediateam van de Wikimedia Foundation. Zie deze productpagina om meer te weten te komen over MediaViewer.

Waarom Mediaviewer?

Het doel van MediaViewer is:

 • verbeteren van de kijkervaringen van lezers
 • het gemakkelijker maken op afbeeldingen (vooraf) te bekijken
 • een snelle samenvatting te geven met toegang tot de details
 • functies aanbieden zoals vergroten, downloaden en embedding

MediaViewer is er voor alle gebruikers van Wikipedia, Commons en andere MediaWiki-sites, waaronder lezers en nieuwe gebruikers en ook ervaren gebruikers. Deze tool is ontwikkeld om gebruikers met deze kijkervaring meer te boeien en om ze dan uit te nodigen om bij te dragen, pagina's te bewerken en deze bestanden opnieuw te gebruiken.

Hoe gebruik ik MediaViewer?

Om een afbeelding in MediaViewer te openen, klik op de thumbnail (miniatuur) in een artikel, galerij of categorie-pagina. Dit opent de afbeelding in een groter formaat in de Media Viewer, als het hulpmiddel tenminste ingeschakeld is.

MediaViewer is standaard op alle Wikimedia websites ingeschakeld, maar kan als volgt door een lezer worden uitgeschakeld:

Op een pagina met een bestandsbeschrijving , klik op "In MediaViewer openen" onder de afbeelding om het in MediaViewer te bekijken.

Hoe werkt Mediaviewer?

Als je op een afbeelding in een artikel klikt, wordt een grote versie van de afbeelding getoond. MediaViewer vult het venster van je browser met een overzichtelijke lay-out, over de pagina waar je klikte heen.

Hier is van alles mogelijk:

 • bekijk de beschrijving van de afbeelding
 • blader door eventuele gerelateerde afbeeldingen
 • geef afbeeldingen schermvullend weer
 • deel of download een afbeelding, of voeg er een in
 • controleer of een afbeelding kan worden hergebruikt en wat de licentievoorwaarden zijn
 • ga naar de bestandspagina om de afbeelding te bewerken of erover te overleggen
 • sluit de MediaViewer

Zie hieronder voor meer informatie over deze mogelijkheden:

Hoe kan ik MediaViewer omzeilen?

Als je Mediaviewer wilt omzeilen om meteen naar de bestandspagina te gaan, druk dan op een van de volgende knoppen als je op een afbeelding klikt:

 • Shift : bestandspagina in een nieuwe venster
 • Ctrl : bestandspagina op een nieuwe tab (achtergrond)
 • Ctrl+Shift : bestandspagina op een nieuwe tab (voorgrond)

De sneltoetsen voor de muis en het toetsenbord kunnen per webbrowser afwijken en uw instellingen. Meer informatie: Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Hoe kan ik deze functie uitschakelen?

 
MediaViewer's nieuwe functie Disable

Om MediaViewer te kunnen uitschakelen, klik op het icoon 'kettingwiel' rechtsboven in de MediaViewer, onder de knop voor gebruik volledig scherm (schermafbeelding). Klik daarna op "MediaViewer uitschakelen." Daarna worden afbeeldingen niet langer in MediaViewer geopend: na het klikken op een miniatuur ga je naar de pagina met de bestandsbeschrijving op Wikimedia Commons of een andere repository. De functie om uit te schakelen werkt voor geregistreerde gebruikers (met een website voorkeur), maar ook voor anonieme gebruikers (dan wordt er een lokaal bestand op je computer geplaatst).

Dit uitschakelen werkt alleen op de site waar je het activeert: het uitschakelen op Wikimedia Commons schakelt het dus niet uit op andere websites zoals Wikipedia.

Een geregistreerde gebruiker kan MediaViewer ook in de voorkeuren uitschakelen: kies de tab "Uiterlijk", en haal het vinkje weg bij deze optie onder "Bestanden": "□ MediaViewer inschakelen". Na het opslaan, worden afbeeldingen dan niet langer in MediaViewer voor je geopend op die website.

Geregistreerde gebruikers kunnen ook MediaViewer voor elke wiki uitschakelen door het toevoegen van mw.config.set("wgMediaViewerOnClick", false); aan hun bestand global.js.

Als je MediaViewer weer wilt inschakelen:

Hoe kan ik deze functie weer inschakelen?

 
MediaViewer's nieuwe functie Enable

Als je MediaViewer hebt uitgeschakeld en het weer wilt inschakelen, ga naar een pagina met een bestandsbeschrijving op de website waar je de MediaViewer wilt gebruiken. Klik op het icoon 'kettingwiel' naast de knop "In MediaViewer openen" onder die afbeelding, dan wordt het in MediaViewer geopend met het paneel om het in te schakelen (schermafbeelding) Klik daarna op "MediaViewer inschakelen." De functie om in te schakelen werkt voor geregistreerde gebruikers (met een website voorkeur), maar ook voor anonieme gebruikers (dan wordt er een lokaal bestand op je computer geplaatst).

Dit inschakelen werkt alleen op de site waar je het activeert: het inschakelen op Wikimedia Commons schakelt het dus niet in op andere websites zoals Wikipedia.

Een geregistreerde gebruiker kan MediaViewer ook in de voorkeuren inschakelen: kies de tab "Uiterlijk", en plaats het vinkje bij deze optie onder "Bestanden": "$opt". Na het opslaan, worden afbeeldingen dan in MediaViewer voor je geopend op die website.

Hoe kan ik een afbeelding bekijken zonder de MediaViewer in te schakelen?

Als je deze functie uitgeschakeld hebt maar een afbeelding wilt bekijken zonder het eerst in te schakelen, ga dan naar de pagina met de bestandsbeschrijving. Klik op de knop "In MediaViewer openen" onder de afbeelding: je gebruikt dan voor die ene keer de MediaViewer.

Het kan dat een afbeelding zonder actie in de MediaViewer wordt geopend, dan heeft de schrijver van het artikel in de link (URL) de MediaViewer parameters toegevoegd (bijv.: '#mediaviewer/File:foo.jpg').

Hoe sluit ik Mediaviewer?

 

Je kunt de MediaViewer sluiten:

 • door te klikken op de knop ‘X’ rechtsboven in de MediaViewer (zie miniatuur rechts)
 • met de Esc-toets op het toetsenbord

In sommige gevallen kun je ook op 'Terug' of 'Vorige' klikken in je browser om terug te gaan naar de pagina waar je MediaViewer opende door op een afbeelding te klikken.

Hoe kan ik meer informatie tonen?

 

MediaViewer toont onderaan het scherm gegevens over de afbeelding die je bekijkt, waaronder de bestandsnaam, de auteur, de bron en de licentie.

De opmaak van de titel kan beperkt zijn. De huidige opties zijn: a, span, i, b, sup, sub.

Scroll naar beneden om een 'metadatamenu' te zien met daarop meer gegevens, zoals: beschrijving van de afbeelding, waar het bestand te vinden is, wie het heeft geüpload, wanneer het gemaakt of geüpload is, et cetera. (Je kan hiervoor ook op je toetsenbord op het pijltje naar boven klikken.)

Als je nog meer informatie wilt, klik dan op de link naar Wikimedia Commons om de bestandspagina te bekijken of te bewerken.

Hoe kan ik door een verzameling afbeeldingen bladeren?

 

Om in een verzameling afbeeldingen ze allemaal te bekijken, kunt u met de pijl-toetsen bladeren, die toetsen staan links en rechts naast de afbeelding (zie miniatuur rechts).

Die verzameling kan alle afbeeldingen in een artikel zijn, in een galerij of een categorie-pagina. U kunt ook de pijl-toetsen op uw toetsenbord gebruiken.

Hoe kan ik een afbeelding vergroten?

 

Je kunt door op de afbeelding te klikken, de afbeelding vergroten. (Als je met de muis over een afbeelding gaat dan verandert in een vergrootglas / aanwijshand.)

De betreffende afbeelding wordt dan in de grootst mogelijke afmeting geopend op Wikimedia Commons of de repository waar het bestand voor het eerst is geüpload.

Je kunt in je webbrowser zoomen om de details van de afbeelding beter te bekijken of met rechtsklikken het bestand op een andere manier bekijken. De besturing van MediaViewer wordt dan niet getoond.

Je kunt dan eenvoudig met een knop terug gaan naar de weergave van de afbeelding in MediaViewer.

Hoe kan ik een afbeelding schermvullend weergeven?

Klik in Mediaviewer op de knop rechtsboven met de twee pijltjes om een afbeelding schermvullend weer te geven.

 

Om de afbeelding in een volledig scherm te zien , klik op de knop rechtsboven in het paneel van MediaViewer (het icoon met de twee tegenovergestelde pijlen, zie het icoon rechts).

Zo wordt een grote afbeelding over het hele scherm getoond, niet alleen in het venster van je browser. Dit is een overzichtelijke weergave waarmee je alleen de afbeelding tevoorschijn kan halen. In deze weergave zie je de knopjes, de bestandsnaam en de auteur/bron/licentie als je met je cursor over de afbeelding gaat.

Om deze weergave te verlaten, klik je op dezelfde knop om de afbeelding op het vorige formaat weer te geven. (Klik op de knop 'X' of de toets Esc om MediaViewer te sluiten.)

Hoe kan ik de afbeelding in verschillende formaten zien?

Om de afbeelding in verschillende formaten te zien, klik op de knop ‘Download’ (het icoon met het pijltje naar beneden, rechtsonder in het scherm). In het dan geopende paneel ‘Download' is de originele formaat voorgeselecteerd.

Om een andere grootte te selecteren, klik op het pijltje naar beneden in de groene knop Download (bijv. Origineel, Klein, Medium of Groot).

Klik daarna op in browser tonen onder de groene knop Tom het bestand te openen in een nieuwe tab en met die grootte.

Hoe kan ik een afbeelding downloaden?

Klik op de knop 'Download' (linksonder in het scherm) om een afbeelding te downloaden. Hiermee wordt een dialoog geopend met de originele grootte voorgeselecteerd. Klik op de groene knop om te downloaden.

Om in een ander formaat te downloaden,klik op groene knop met het pijltje naar beneden en selecteer een ander formaat. Klik op de groene knop om het in die grootte te downloaden. Je kunt ook alle groottes vooraf bekijken, door tonen in browser te selecteren en eerst de grootte te selecteren.

Controleer alsjeblieft de licentievoorwaarden voordat je het bestand voor gebruik downloadt en ga na of de afbeelding op die manier mag worden gebruikt. Voeg ook de vereiste naamsvermelding en bijbehorende links toe om aan deze voorwaarden te voldoen: deze staan vermeld op het 'Download'-tabblad. Als je iets overneemt, noem dan de oorspronkelijke auteur. Klik op dat label om de 'full credits' te zien, dat gedeelte kun je kopiëren of plakken in gewone tekst of in HTML.

Hoe kan ik een afbeelding delen?

 

Klik op de 'Gebruik dit bestand'-knop (rechtsonder in het scherm, met de gebogen pijl) om afbeeldingen uit MediaViewer te delen. Hierdoor verschijnt een link naar de afbeelding in kwestie en deze link kun je kopiëren en delen. Let wel, deze links verwijzen nu naar de bestandspagina (bijv. op Wikimedia Commons), niet naar de pagina waar je het gevonden hebt.

Hoe kan ik een afbeelding op een andere pagina invoegen?

Om een afbeelding op een andere pagina of website te gebruiken, klik op de knop rechtsonder in het scherm, met de gebogen pijl om afbeeldingen uit Mediaviewer te delen. Klik dan op de tab "Embeded". Je krijgt dan de code die je nodig hebt om de afbeelding te tonen, dat kun je dus kopiëren en plakken in je pagina.

Selecteer 'WikiText' voor de code om een afbeelding op een wikipagina toe te voegen. Selecteer 'HTML' voor de code om een afbeelding op een standaard webpagina toe te voegen. De vereiste naamsvermelding, licentievoorwaarden en bijbehorende links staan in de HTML-code.

Je kan zelf de gewenste grootte van de afbeelding selecteren. De afmetingen van de afbeeldingen zijn ook in de code zelf aan te passen.

Controleer alsjeblieft de licentievoorwaarden voordat je een bestand op een pagina invoegt en ga na of het bestand op deze manier mag worden gebruikt. Vergeet niet de vereiste naamsvermelding en bijbehorende links toe te voegen om aan de voorwaarden te voldoen.

Hoe weet ik of een afbeelding mag gebruiken?

Veel van de afbeeldingen in MediaViewer kunnen vrij worden hergebruikt, mits je aan naamsvermelding doet en je aan de licentievoorwaarden houdt. Sommige afbeeldingen hebben een Creative Commons-licentie (bijv. CC BY of CC BY-SA). Andere zijn publiek domein of hebben een andere licentie.

Klik op de link om de licentievoorwaarden te bekijken. Soms krijg je de licentie details te zien op de website Creative Commons. In sommige gevallen worden de licentievoorwaarden op het 'metadata'-tabblad weergegeven. In andere gevallen ga je via deze link naar de bestandspagina, waar je meer te weten kan komen over de licentie.

Als voor een afbeelding bijzondere licentievoorwaarden of vereisten gelden, verschijnt er een link met de tekst 'Licentie weergeven' naast de bestandsnaam. Klik hierop om de licentievoorwaarden of speciale verzoeken van de auteur of bron te tonen.

Hoe kan ik een afbeelding bewerken of erover overleggen?

Om de afbeelding te bewerken, remixen (curate) of te bepraten, ga naar de pagina met de bestandsbeschrijving op Wikimedia Commons of een andere repository.

Dit kan je doen door te klikken op de grote blauwe knop onderin van het scherm ‘Meer informatie’.

In de knop 'Meer informatie' geeft het icoontje aan welke repository gebruikt wordt, Wikimedia Commons of een andere (het 'W' logo).

Hoe kan ik naar een afbeelding uit Wikitext linken?

Om te linken naar een afbeelding zodat het opent in MediaViewer, gebruik deze Wikitext code:

[{{fullurl:PAGE NAME}}#mediaviewer/{{urlencode:File:FILE NAME|wiki}} tekst link]

Als er op deze link wordt geklikt dan wordt de afbeelding in de MediaViewer getoond, als een overlay over de gelinkte pagina.

Hoe kan ik MediaViewer uitschakelen voor ongerelateerde afbeeldingen?

Soms toont MediaViewer afbeeldingen die verwarrend of ongeschikt zijn om op deze manier getoond te worden. Een schrijver of vertaler met een van de onderstaande methoden voorkomen dat een afbeelding in de MediaViewer wordt getoond.

 • Voor afbeeldingen die in 'metadata' inhoud staan die niet gerelateerd zijn aan het onderwerp van de pagina (bijv. Template:Ambox iconen): kunt u MediaViewer uitschakelen door om de image tag van deze "metadata" class te zetten:
  <span class="metadata">[[File:Foo.jpg]]</span> Doe dit alleen bij elementen in het artikel die geen onderdeel van het artikel zelf zijn: onderhoudssjablonen, navigatie-links, media controles, enz. Media Viewer is niet het enige hulpmiddel dat inhoud negeert als dat als metadata is gemarkeerd.
 • Voor andere afbeeldingen die geen 'metadata' bestanden zijn, maar niet goed worden weergegeven in MediaViewer (bijv. kaarten id diagrammen met onleesbare labels, kleine iconen of vlaggetjes): u kunt MediaViewer uitschakelen voor deze bestanden door de class "noviewer" toe te voegen in hun image tag:
  [[File:Foo.jpg|class=noviewer]]
 • Voor afbeeldingen die in een link worden gebruikt met de |link= image parameter, hoeft u niets te doen. MediaViewer slaat deze afbeeldingen automatisch over.

Welke platformen worden door Mediaviewer ondersteund?

MediaViewer werkt op de meeste moderne webbrowsers: de laatste stabiele versies van Chrome, Firefox en Safari en ook Internet Explorer versie 9 en hoger. Op dit moment wordt MediaViewer nog niet voor IE8 en lager ondersteund. Het is uitgeschakeld voor mobiele apparaten, die krijgen nu een eenvoudige versie om te gebruiken. We zijn van plan om later een mobiele versie van MediaViewer te ontwikkelen en ook ervoor te zorgen dat MediaViewer voor meer webbrowsers en platforms wordt ondersteund.

Welke bestandstypen worden door Mediaviewer ondersteund?

MediaViewer ondersteund alleen de meestgebruikte bestandstypen (waaronder JPEG, GIF, PNG, TIFF en SVG). We zullen er geleidelijk aan voor zorgen dat ook PDF, geluid, video en andere bestandstypen worden ondersteund.

Hoe kan ik een technisch probleem doorgeven?

We stellen het op prijs als technische problemen worden aangekaart. Als je een technisch probleem ontdekt, kan je een bug melden op Phabricator.

Je kan het probleem ook aangeven op deze discussiepagina, met een screenshot en informatie over je webbrowser en besturingssysteem.

Voordat je een melding maakt, kun je eerst bekijken of het probleem niet al is gerapporteerd. Als het probleem al is opgelost, kan je Mediaviewer uitproberen op deze testpagina op MediaWiki.org, waar nieuwe functies een week eerder worden uitgebracht dan op de andere wiki's.

Hoe kan ik nieuwe functies voor deze tool bespreken?

We willen graag weten wat je van MediaViewer vindt en we nodigen je uit om mee te praten op deze discussiepagina.

Wereldwijd hebben tienduizenden gebruikers tijdens de ontwikkeling geholpen met het testen van Mediaviewer. Er zijn verbeteringen voorgesteld verzameld tijdens overleggen, enquêtes en andere feedback alles gedeeld met het ontwikkelteam. Veel ervan is geïmplementeerd.

Waar vind ik technische gegevens over Mediaviewer?

Zie deze twee extensiepagina's voor meer technische informatie over dit hulpmiddel: MultimediaViewer , CommonsMetadata

Hoe is MediaViewer getest en uitgebracht?

MediaViewer is als betafunctie ongeveer 9 maanden intensief getest door tienduizenden gebruikers. Dit testen was wereldwijd en begon in November 2013. Hierdoor konden veel gebruikers MediaViewer al veel eerder inschakelen voordat het voor hun websites is vrijgegeven in een release.

Er zijn ook onderzoeken geweest tijdens de ontwikkeling naar de bruikbaarheid, waaronder deze test en enquêtes met meer dan 18,000 reacties van gebruikers in 8 talen. Er zijn ook suggesties verzameld die door de gemeenschap zijn gedaan via een sterk gepromote consultatie van de gemeenschap op veel grote wiki's van over de hele wereld, en natuurlijk de suggesties gedaan op de normale overlegpagina's.

Na het verhelpen van de belangrijkste opmerkingen van de testers is MediaViewer uitgebracht tussen april en juni 2014. Deze functie is uiteindelijk in juni 2014 standaard ingeschakeld op alle wiki's gehost door de Wikimedia Foundation. Daarna is er nog een keer om feedback gevraagd en zijn de suggesties omgezet naar verbeteringen.

Zie: Release plan.

Welke nieuwe functies voor Mediaviewer worden nog verwacht?

Er zijn geen nieuwe functies meer in ontwikkeling voor MediaViewer.

In de herfst van 2014 heeft het multimedia team weer een groot aantal verbeteringen aangebracht, gebaseerd op een onderzoek naar bruikbaarheid en feedback van de gemeenschap.

Die verbeteringen die in november 2014 zijn aangebracht, maken MediaViewer eenvoudiger in het gebruik voor lezers en onervaren bewerkers, de primaire doelgroep voor dit hulpmiddel:

Als je suggesties hebt om deze tool te verbeteren, laat het weten.