Help:Extension:Kartographer/Getting started/hu

This page is a translated version of the page Help:Extension:Kartographer/Getting started and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.

Main help pages:

Áttekintés

A Kartographer egy bővítmény a MediaWikihez, amely lehetővé teszi, hogy beágyazott térképeket és teljes képernyős térképekre mutató linkeket hozhass létre a wiki oldalakon, olyan egyszerűen, mintha egyetlen sor wikiszöveget írnál vagy a VisualEditorban egy menüpontra kattintanál.

Ez az útmutató a forrásszövegben lévő térképekre összpontosít; a VisualEditorban lévő térképekre vonatkozó utasításokhoz lásd: $1.

Néhány wiki a Kartographer funkcionalitását sablonokba csomagolja (gyakori nevük Maplink és Mapbox). A gyakran használt sablonokért nézd meg a Kartographer súgó oldalát a helyi wikiben.

Gyors példa

Ez a kód egyszerű 250x250-es térképet készít egy keretben, amit ebben a szakaszban látsz, "San Francisco, belváros" felirattal.

<mapframe text="Downtown [[w:San Francisco|San Francisco]]" width=250 height=250 zoom=13 longitude=-122.3988 latitude=37.8013 />


Térkép hozzáadása oldalhoz

‎<mapframe>

A wikioldalon egy kis ablakban (vagy keretben) megjelenő térkép hozzáadásához használd a ‎<mapframe> címkét. A kis térképre kattintva teljes képernyős interaktív térkép nyílik meg.

 • A Wikipédia és más Wikimédia-wikiken a beágyazott térkép statikus. A statikus képre kattintva teljes képernyős interaktív térkép nyílik meg. (visszalépni a nagy X gombra kattintva lehet)
 • A Wikivoyage és test2wiki oldalakon ez a beágyazott térkép interaktív. A kurzorral kattintva, nyomva tartva és mozgatva, a térképet mozgathatjuk; dupla kattintással vagy a felső sarokban lévő teljes képernyős ikonra kattintva egy teljes képernyős interaktív térkép nyílik meg.

A legegyszerűbb formában a ‎<mapframe> a következő információkat használja egy adott terület térképének megjelenítéséhez:

 • egy pozíció (földrajzi szélesség és hosszúság)
 • a keret mérete (szélesség és magasság)

Példa: <mapframe width=400 height=400 zoom=15 longitude=13.377704 latitude=52.516275 />

A szintaxis teljes magyarázatát, valamint az elérhető tulajdonságok listáját lásd a a fő súgóoldalon.

‎<maplink>

A wikioldalon található interaktív térkép helyett létrehozhatsz olyan szöveget is (opcionális jelöléssel), amely egy teljes képernyős interaktív térképre mutat, a ‎<maplink> segítségével.

A minimális ‎<maplink> címke még rövidebb - csak egy pozícióra van szükséged.

Példa: <maplink text="Downtown San Francisco" longitude=-122.3988 latitude=37.8013 />

Downtown San Francisco

A szintaxis teljes magyarázatát, valamint az elérhető tulajdonságok listáját lásd a a fő súgóoldalon.

GeoJSON

A GeoJSON a földrajzi információk strukturált megjelenítési módja, amely a JSON szabványt használja.

A Kartographer térképnek nincs szüksége GeoJSON-ra ahhoz, hogy működjön, de a GeoJSON számos olyan funkciót nyit meg, amely a Kartographerben önmagában nem érhető el, mint például a markerek, külső forrásokból, például az OpenStreetMapből származó geoszerkezetek, speciális formázás és így tovább.

A GeoJSON összeállítása

Függetlenül attól, hogy a Kartographer által támogatott térképet wikiszövegben vagy a VisualEditorban készíted, valószínűleg használni szeretnél egy eszközt a GeoJSON összeállításához.

A GeoJSON.io szerkesztő remek kiindulópont, és itt van ez a hasznos útmutató.

A következőkben röviden áttekintjük a gyakran használt, hatékony GeoJSON elemeket. A téma részletesebb feldolgozásáért lásd Help:Extension:Kartographer#GeoJSON és GeoJSON források teljes listáját.

Markerek

Ahelyett, hogy egyszerűen a térképet a kiemelni kívánt terület fölé igazítanád, a GeoJSON segítségével egy vagy több informatív jelölőt helyezhetsz el a térképen.

Egy jelölő elhelyezéséhez a térképen használd a GeoJSON "Feature" objektumot. Kiválaszthatod a jelölő pontos helyét a térképen, a használandó szimbólumot, a színét és méretét, a címét, egy leíró képet és még sok mást -- beleértve azt is, hogy több jelölőnél betűket vagy számokat használj.

Az alábbi példa jó kiindulópont; a tulajdonságok és opciók átfogó listáját lásd a az automatikus számlálók szakasz fő súgóoldalán.

 
Colorado State Capitol
<mapframe text="Colorado State Capitol" longitude="-104.98491" latitude="39.73939" zoom="17" width="250", height="250">
{ "type": "Feature",
  "properties": 
    { "marker-symbol": "town-hall", 
     "marker-color": "46ea5f", 
     "marker-size": "medium", 
     "title": "[[w:Colorado_State_Capitol|CO Capitol]]", 
     "description": "[[File:Coloradocapitolhill2.JPG|150px]]"
    },
  "geometry": 
    { "type": "Point", 
    "coordinates": [-104.98485267162323, 39.73928364167763] 
    }
}
</mapframe>

Alakzatok

A GeoJSON lehetővé teszi, hogy alakzatokat rajzolhass a térképre. Egyszerű alakzatokat létre is hozhatsz, vagy alakzat adatokat importálhatsz olyan helyekről, mint a Wikidata vagy az OpenStreetMap.

Bár az alábbiakban bemutatunk néhány szemléltető példát, e munka nagy része legegyszerűbben egy GeoJSON-szerkesztőprogramban végezhető el. Ha a wikiben engedélyezve van a VisualEditor, olvasd el a VisualEditor használata térképek létrehozásához című útmutatónkat, vagy használd ezt a szerkesztőt.

Inline

A GeoJSON használatával a Kartographer lehetővé teszi, hogy pontokat (markereket), vonalakat és sokszögeket rajzolhass a meghatározott térképterületre, speciális szintaxis és hosszúsági/szélességi koordináták segítségével.

<mapframe latitude="46.528635" longitude="-122.299805" zoom="6" width="246" height="272" align="right">
  {
 "type": "FeatureCollection",
 "features": [
  {
   "type": "Feature",
   "geometry": {
    "type": "LineString",
    "coordinates": [
     [-122.321777, 47.598526],
     [-122.629395, 45.505662]
    ]
}}]} 
</mapframe>

További információért keresd fel a fő súgóoldal Inline szakaszát.

Külső adatok

A térképek megjelenítésén és jelölésén kívül a Kartographer a Wikidata és OpenStreetMap hatalmas geoadat-forrásaira is támaszkodhat. Ezek az adatok segíthetnek kiemelni a térkép területeit a geoshapes, azaz egy terület fizikai tulajdonságait leíró földrajzi adatok segítségével.

A geoformákat három különböző módon lehet megjeleníteni az "service" attribútum segítségével:

 • "service": "geopoint": Draws a marker.
 • "service": "geoline": Egyszerű vonalat húz.
 • "service": "geoshape": Árnyékolt belsejű sokszöget rajzol.
 • "service": "geomask": Rajzol egy sokszöget és árnyékol mindent a sokszögön kívül.
 
Madagascar

Egy egyszerű példa:

<mapframe text="Madagascar" width=300 height=300 zoom=4 longitude=46.523 latitude=-19.86>
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geoshape",
 "ids": "Q1019"
}
</mapframe>


Amellett, hogy egyetlen geoformát helyezel el a térképeden, a SPARQL queries segítségével több kapcsolódó geoformát is behozhatsz a Wikidatából. (A SPARQL megírásához segítséget nyújt a Wikidata Query Builder.)

További információért lásd a fő súgóoldal Külső adatok szakaszát.

További források

A Kartographer térképek és földrajzi adatok világa hatalmas, és még a fő súgó oldal sem képes minden aspektusát lefedni. További információkért nézd meg ezt a forráslistát.