Шаблон:Воспоставка на додаток

This page is a translated version of the page Template:ExtensionInstall and the translation is 68% complete.
Outdated translations are marked like this.
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена ExtensionInstall во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/ExtensionInstall/ExtensionInstall.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.
Template documentation

Употреба

Template parameters[Edit template data]

This template prefers inline formatting of parameters.

ParameterDescriptionTypeStatus
Extension name1

Set the extension name manually.

Default
The current page name without namespace prefix.
Auto value
{{ROOTPAGENAME}}
Stringoptional
Vagrant role namevagrant

If given, shows how to install extension with the Vagrant's enable-role command

Auto value
Stringoptional
Download linkdownload-link

Overwrite the download link.

Default
Link to Special:ExtensionDistributor with the extension name.
URLoptional
LocalSettings earlylocalsettingsearly

Pass custom php code that the user should include in [[LocalSettings.php]] before the extension is loaded.

Example
$wgUseAjax = true; //must be included before the extension is loaded
Unknownoptional
LocalSettingslocalsettings

Pass custom php code that the user should include in [[LocalSettings.php]].

Example
$wgUseAjax = true;
Unknownoptional
Database updatedb-update

If the extension has one or more database tables that need to be created through [[update.php]], set this parameter to any value.

Default
false
Booleanoptional
Composercomposer

If the extension uses [[Composer]] to manage dependencies, set this parameter to any value.

Default
false
Booleanoptional
Custom steps 0custom-steps0

Additional steps before download, e.g. other required extensions (as an unordered "* list")

Contentoptional
Custom stepscustom-steps

Additional steps (as an unordered "* list")

Contentoptional
Supports registrationregistration

Changes the template to use <code>wfLoadExtension()</code> if it supports registration. Set to any value if the extension supports registration, or to <code>required</code> if it <em>only</em> supports registration and doesn't support the old-style of loading.

Stringoptional
No registration versionno-registration-version

The MediaWiki version for which extension registration should not be used

Default
1.24
Unknownoptional

Примери

Подолу даваме неколку примери за употребата на овој шаблон.

Просто

{{ExtensionInstall}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Назив

{{ExtensionInstall|CategoryTree}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена CategoryTree во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/CategoryTree/CategoryTree.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Врска за преземање

{{ExtensionInstall
|download-link=[http://bits.wikimedia.org/example.zip Download]
}}
 • Download и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

LocalSettings

{{ExtensionInstall
|localsettings=
$wgUseAjax = true;
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  $wgUseAjax = true;
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

LocalSettings early

{{ExtensionInstall
|localsettingsearly=
$wgUseAjax = true; // this must be included before the extension is loaded
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  $wgUseAjax = true; // this must be included before the extension is loaded
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Поднова на базата

{{ExtensionInstall
|db-update=Yes
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Пуштете ја скриптата за поднова која автоматски ќе ги создаде потребните табели на базата што му требаат на додатоков.
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Composer

{{ExtensionInstall
|composer=Yes
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • Only when installing from Git, run Composer to install PHP dependencies, by issuing composer install --no-dev in the extension directory. (See task T173141 for potential complications.)
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Прилагодени чекори

{{ExtensionInstall
|custom-steps=
* Lorem ipsum dolor sit amet
* Foo bar baz quux [[sandbox]]
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";
  
 • Lorem ipsum dolor sit amet
 • Foo bar baz quux sandbox
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Поддршка на регистрација

{{ExtensionInstall
|registration=1
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  wfLoadExtension( 'MyExtension' );
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

За корисниците на МедијаВики 1.24 и претходни верзии:

Гореприкажаното упатство се однесува на новиот начин на воспоставка на додатоци користејќи wfLoadExtension(), кој важи од МедијаВики 1.25 натаму. Ако треба да го воспоставите додатоков на постари верзии, место wfLoadExtension( 'MyExtension' ); треба да користите:

require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";

Set recommended registration MediaWiki version

{{ExtensionInstall
|registration=1
|no-registration-version=1.25
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  wfLoadExtension( 'MyExtension' );
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

За корисниците на МедијаВики 1.25 и претходни верзии:

Гореприкажаното упатство се однесува на новиот начин на воспоставка на додатоци користејќи wfLoadExtension(), кој важи од МедијаВики 1.25 натаму. Ако треба да го воспоставите додатоков на постари верзии, место wfLoadExtension( 'MyExtension' ); треба да користите:

require_once "$IP/extensions/MyExtension/MyExtension.php";

Задолжителна регистрација

{{ExtensionInstall
|registration=required
}}
 • Преземете и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена MyExtension во вашата папка extensions/.
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  wfLoadExtension( 'MyExtension' );
  
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

Сè

{{ExtensionInstall|Example
|download-link=[http://bits.wikimedia.org/example.zip Download]
|vagrant=example
|localsettings=
$wgUseAjax = true;

|db-update=Yes
|composer=Yes
|custom-steps=
* Lorem ipsum dolor sit amet
* Foo bar baz quux [[sandbox]]
|registration=yes
}}
 • Download и ставете ја/ги податотеката/ките во папка наречена Example во вашата папка extensions/.
 • Only when installing from Git, run Composer to install PHP dependencies, by issuing composer install --no-dev in the extension directory. (See task T173141 for potential complications.)
 • На дното на вашиот $LocalSettings додајте го следниов код:
  wfLoadExtension( 'Example' );
  $wgUseAjax = true;
  
 • Пуштете ја скриптата за поднова која автоматски ќе ги создаде потребните табели на базата што му требаат на додатоков.
 • Lorem ipsum dolor sit amet
 • Foo bar baz quux sandbox
 • Yes Готово – Појдете на Special:Version на вашето вики за да проверите дали додатокот е успешно воспоставен.

За корисниците на МедијаВики 1.24 и претходни верзии:

Гореприкажаното упатство се однесува на новиот начин на воспоставка на додатоци користејќи wfLoadExtension(), кој важи од МедијаВики 1.25 натаму. Ако треба да го воспоставите додатоков на постари верзии, место wfLoadExtension( 'Example' ); треба да користите:

require_once "$IP/extensions/Example/Example.php";


Vagrant installation:

 • Ако користите Vagrant , воспоставете го додатокот со vagrant roles enable example --provision