Manual:$wgDBmysql5

This page is a translated version of the page Manual:$wgDBmysql5 and the translation is 100% complete.
MySQL-specifiek: $wgDBmysql5
Instellen op true om MySQL-verbinding in te stellen in UTF-8-codering (experimenteel)
Geïntroduceerd in versie:1.5.1 (r11508)
Verouderd in versie:1.31.0 (Gerrit change 437312; git #7271d50b)
Verwijderd in versie:1.33.0 (Gerrit change 498644; git #26118ad0)
Toegelaten waardes:(boolean)
Standaardwaarde:false

Details

Noteer dit vooraf: Wat je hier ook instelt, MediaWiki gebruikt intern altijd UTF-8 codering. Alles wat MediaWiki naar de database stuurt is altijd in UTF-8 codering.

Stel in op true om 'SET NAMES=utf8;' te sturen bij verbinden. Indien ingesteld op false, wordt 'SET NAMES binary;' gebruikt, wat de standaardinstelling is en dus wordt aanbevolen. Over het algemeen moet u deze waarde niet veranderen als u de wiki eenmaal hebt geïnstalleerd -- als u de wiki in Binaire of UTF-8-schema's hebt gemaakt, moet u dit uit houden. De functie is experimenteel en met uw instellingen worden de gegevens toch al met de juiste codering verzonden (en dus ook uiteindelijk opgeslagen).

Wanneer uw database kolommen geen UTF-8 of binaire codering gebruiken, maar bijvoorbeeld latin1, dan is het belangrijk om $wgDBmysql5 op truer te zetten. Reden: MediaWiki gebruikt intern altijd UTF-8 codering. Alles wat MediaWiki naar de database stuurt is altijd in UTF-8 codering. Als je DB nu geen UTF-8 of binair gebruikt, maar iets anders (zoals latin1), zal de UTF-8 inhoud van MediaWiki in latin1 kolommen worden geschreven. Wanneer u in dat geval $wgDBmysql5 op true instelt, zal MySQL de UTF-8 data afkomstig van MediaWiki converteren en opslaan in de codering, die correct is voor de databasekolommen. Maar als je in dat geval $wgDBmysql5 op false zet, zal MySQL alle gegevens die afkomstig zijn van MediaWiki als binair zien (en dus geen codering hebben) en zal het in de databasekolommen schrijven zonder charsetconversie. Dan zou je dus eindigen met UTF-8 inhoud in latin1 kolommen en dat is wat je niet wilt!

(Zie ook $wgDBTableOptions die in recente versies het tabeltype en de karakterset bevatten die gebruikt worden bij het maken van tabellen.)

Kan breken als je een bestaande wiki aan het upgraden bent en dan deze instelling verandert. Symptomen van gebrokenheid zijn waarschijnlijk onjuist gedrag met paginatitels, gebruikersnamen, opmerkingen etc. die niet-ASCII-tekens bevatten. Kan ook storingen veroorzaken op de object cache en andere zaken.

Als u nog steeds gebruik maakt van MySQL 4, werd uw wiki gemaakt met het oude "MySQL 4 backwards-compatibele UTF-8" schema en $wgDBmysql5 zou uit moeten blijven; uw MySQL-versie ondersteunt het sowieso niet.