Kézikönyv:$wgDBmysql5

This page is a translated version of the page Manual:$wgDBmysql5 and the translation is 100% complete.
MySQL-specific: $wgDBmysql5
true” érték esetén a MySQL-kapcsolatot UTF-8 kódolásra állítja (kísérleti).
Bevezetve:1.5.1 (r11508)
Elavultnak jelölve:1.31.0 (Gerrit change 437312; git #7271d50b)
Eltávolítva:1.33.0 (Gerrit change 498644; git #26118ad0)
Megengedett értékek:(boolean)
Alapértelmezett érték:false

Részletek

Megjegyzés: függetlenül attól, hogy itt mit állítasz be, a MediaWiki belsőleg mindig UTF-8 kódolást fog használni; bármi, amit a MediaWiki az adatbázis felé küld, UTF-8 kódolású.

Ha a változó értéke „true”, kapcsolódáskor a 'SET NAMES=utf8;' beállítás lesz továbbítva. „False” érték esetén az alapértelmezett és ajánlott 'SET NAMES binary;' kerül elküldésre. Általában nem kell megváltoztatnod ezt a beállítást; ha a wikid bináris vagy UTF-8 sémában hoztad létre, a változót tartsd kikapcsolva. A funkció kísérleti állapotban van, az adatok küldése és mentése mindenképp a helyes kódolással fog megtörténni.

Ha az adatbázis-mezőid nem UTF-8 vagy bináris kódolásúak, de például latin1-et használnak, fontos a $wgDBmysql5 „true” értékre állítása. Ok: A MediaWiki belsőleg mindig UTF-8 kódolást használ; bármi, amit a MediaWiki az adatbázis felé küld, UTF-8 kódolású. Ha az adatbázisod nem az UTF-8-at vagy a bináris kódolást, hanem hasonlót (például latin1) használ, akkor a MediaWiki UTF-8 kódolású tartalmai latin1-mezőkbe íródnak. Ha ebben az esetben a $wgDBmysql5 értékét „true”-ra állítod, a MySQL a MediaWikiből érkező UTF-8 kódolású adatokat átalakítja, és az adatbázis-mezőknek megfelelő formátumba alakítja át azokat. Azonban, ha ebben az esetben a $wgDBmysql5 értékét „false”-ra állítod, minden, a MediaWikiből érkező adat bináris formátumú lesz (azaz kódolás nélküli), és ezek karakterkonverzió nélkül lesznek a mezőkbe írva. Ezáltal az UTF-8 formátumú adatok latin1-mezőkbe lesznek elmentve, ezt pedig nem akarod!

(Lásd még a $wgDBTableOptions beállítást, amely az újabb verziókban tartalmazza a táblák létrehozásakor használandó típust és karakter-beállítást.)

Ha már létező wikit frissítesz, majd megváltoztatod ezt a beállítást, az hibákat okozhat; ennek jelei például a lapcímekben, felhasználónevekben, szerkesztési összefoglalóban stb-ben megjelenő nem-ASCII karakterek. Az objektum-gyorsítótárban és máshol is hibákat generálhat.

Ha még MySQL 4-et használsz, a wikid a régi, MySQL 4-gyel visszafele kompatibilis UTF-8 sémával lett létrehozva, és a $wgDBmysql5-nek kikapcsolt állapotban kell lennie; a MySQL-verziód amúgy sem támogatja.