Kézikönyv:$wgMainCacheType

This page is a translated version of the page Manual:$wgMainCacheType and the translation is 59% complete.
Outdated translations are marked like this.
Cache: $wgMainCacheType
Az objektum-gyorsítótár beállítása.
Bevezetve:1.5.0
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(A gyorsítótár-konstansok egyike (lásd alább), vagy a $wgobjectcaches-ben kulcsként meghatározott gyorsítótárra mutató sztring)
Alapértelmezett érték:CACHE_NONE

Részletek

A beállítással a használandó objektum-gyorsítótár állítható be.

Az alapértelmezésben elérhető kulcsok (a Defines.php-ban konstansként definiálva):

  • CACHE_NONE – Ne gyorsítótárazzon (alapértelmezés).
  • CACHE_ANYTHINGA $MessageCacheType vagy a $Parser használata, ha értékük a $Parser vagy a $none beállítástól különbözik. Máskülönben a CACHE_DB lesz használata.
  • CACHE_ACCELElérhetőségük esetén használja a APCu vagy a WinCache lehetőségeket.
  • CACHE_MEMCACHED – Ha elérhető, használja a memcached et. A szervereket a $wgMemCachedServers ben is meg kell határozni.
  • CACHE_DB – Az objectcache adatbázis-tábla használata.
Figyelem: Ez a gyorsítótár kikapcsolásánál lasabb lehet (például CACHE_NONE).

PHP works by compiling a PHP file into bytecode and then executing that bytecode. The process of compiling a large application such as MediaWiki takes considerable time. PHP accelerators work by storing the compiled bytecode and executing it directly reducing the time spent compiling code.

OPcache is included in PHP 5.5.0 and later and the recommended accelerator for MediaWiki. Other supported op code caches are: WinCache.

Opcode caches store the compiled output of PHP scripts, greatly reducing the amount of time needed to run a script multiple times. MediaWiki does not need to be configured to do PHP bytecode caching and will "just work" once installed and enabled them.

Egyedi gyorsítótár-backendhez lásd a $ObjectCaches lapot (pl. Redis).

  • Ki lett jelentve, hogy a CACHE_MEMCACHED-direktíva biztosítja a legjelentősebb teljesítményfejlesztéseket akkor, ha a memcached és az opcode-gyorsítótár is telepítve van.
  • Ez csak egy a MediaWiki gyorsítótár-beállításai közül. A legjobb teljesítmény érdekében más gyorsítótár-beállításokra is szükséged lehet. Lásd: performance tuning
  • A MediaWiki 1.27 óta a PHP-munkamenetek gyorsítótárazva vannak a beállítástól függően, kivéve, ha ezt a $wgSessionCacheType felülírja. Az CACHE_ACCEL használata esetén ez problémákat okozhat. (see task T147161).
  • A CACHE_ACCEL a MediaWiki 1.31 óta csak az APCu-t és a Wincache-t támogatja. Az XCache-támogatást töröltük, mivel nem váltottak PHP7-re.

Lásd még