Kézikönyv:$wgCategoryCollation

This page is a translated version of the page Manual:$wgCategoryCollation and the translation is 88% complete.
Kategória: $wgCategoryCollation
A kategóriák rendezéséhez használt egyeztetőmódszer.
Bevezetve:1.17.0 (r72308)
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(sztring)
Alapértelmezett érték:'uppercase'

Részletek

A változó meghatározza a kategóriák tartalmának egyeztetéséhez használt módot.

As an example, to use the Spanish collation, you'd write $wgCategoryCollation = 'uca-es'; in LocalSettings.php and then run updateCollation.php for your change to take effect.

Jelenleg a következőket támogatja:

Collation algorithm MW verziók Leírás
uppercase alapértelmezett mindent nagybetűssé alakít, majd a sztring UTF-8-kénti eltárolásakor a bináris érték szerint rendez a kis- és nagybetűk különbségét nem veszi figyelembe
numeric MW 1.28+ az uppercase-szel megegyezik, de numerikus rendezést használ
identity MW 1.18+ az UTF-8-ként tárolt sztring bináris értéke szerint rendez (nagybetűssé alakítás nélkül); a kód szempontjából rendez
uca-default MW 1.17+ unicode-algoritmus – komplex, jobban támogatja a többnyelvűséget
uca-default-u-kn MW 1.28+ uca-default numerikus rendezéssel
uca-<langcode> MW 1.21+ uca-default nyelvspecifikus módosításokkal lásd alább
uca-<langcode>-u-kn MW 1.28+ uca-<langcode> numerikus rendezéssel
xx-uca-ckb MW 1.23+ közép-ázsiai kurd
xx-uca-et MW 1.24-1.31 (eltávolítva: 1.32) észt, de a W és V betűk megkülönböztetésével
xx-uca-fa MW 1.30-1.31 (eltávolítva: 1.32) perzsa
uppercase-ab MW 1.31+ abház
uppercase-ba MW 1.30+ baskír
uppercase-se MW 1.31 (eltávolítva: 1.32) északi számi

A MediaWiki 1.18 verzió óta a kiterjesztések a Collation::factory -hookkal bővíthetik az egyeztetőmódszerek listáját.

A változót a 'categorylinks' tábla tartalmazza; szerepe eldönteni, hogy a mód megváltoztatásakor mely sorokat kell frissíteni.

Setup instructions

  • A beállítás megváltoztatása után futtasd az updateCollation.php -t ahhoz, hogy a lapok rendezési kulcsai újragenerálódjanak, különben a kategóriák tartalma rendszertelen lesz.
  • Az egyeztetőmódszerek frissítése lassú, nagyobb wikiken több órát is igénybe vehet.
  • A uca-default/uca-xx módszerekhez szükség van a PHP intl kiterjesztésére.
  • Varnish, Squid vagy fájl-gyorsítótár használatakor az updateCollation.php futtatása után szükség lehet a gyorsítótár purge .
  • Ha a futtatott PHP-verziót frissíted vagy újrafordítod, az updateCollation.php-t a --force kapcsolóval kell használnod.

Nyelvspecifikus egyeztetőmódszerek

A MediaWiki számos nyelvspecifikus egyeztetőmódot támogat. Ezek többsége a unicode-algoritmus uca-default-n alapul és ugyanazon követelményekkel rendelkezik; elnevezésük uca-<langcode>, ahol a <langcode> lehet:

af, am, ar, as, ast, az, be, be-tarask, bg, bn, bn@collation=traditional, bo, br, bs, bs-Cyrl, ca, chr, co, cs, cy, da, de, de-AT@collation=phonebook, dsb, ee, el, en, eo, es, et, eu, fa, fi, fil, fo, fr, fr-CA, fur, fy, ga, gd, gl, gu, ha, haw, he, hi, hr, hsb, hu, hy, id, ig, is, it, ka, kk, kl, km, kn, kok, ku, ky, la, lb, lkt, ln, lo, lt, lv, mk, ml, mn, mo, mr, ms, mt, nb, ne, nl, nn, no, oc, om, or, pa, pl, pt, rm, ro, ru, rup, sco, se, si, sk, sl, smn, sq, sr, sr-Latn, sv, sv@collation=standard, sw, ta, te, th, tk, tl, to, tr, tt, uk, uz, vi, vo, yi, yo, zu

Például magyar nyelv esetén a uca-hu módot kell használnod.

Ezen egyeztetőmódok használata a sorba rendezést és a szócikkcímek első karakterének helyes megjelenítését is biztosítja. A MediaWiki korábbi verziói nem biztos, hogy minden felsorolt nyelvi kódot támogatnak.

Új egyeztetőmódszerek hozzáadása

Az új nyelvek támogatása két feltételtől függ:

  • Szerepel az ICU-könyvtárban $ref (a lista [1] tekinthető meg). Megjegyzés: a Wikimédia szerverei nem a legutolsó változatot használják; 2016-ban az 52.1 verzió volt használatban, amely lényegesebben kevesebb nyelvet támogat.
  • Ezen felül szükség van a MediaWiki-általi támogatásra is (ehhez általában az adott nyelven az alap ábécén kívüli külön betűnek számító további karakterek, karaktercsoportok hozzáadására van szükség) – a mindig naprakész lista az includes/collation/IcuCollation.php fájlban található.

Az alapértelmezett ICU-sorrend („uca-default”) esetén előfordulhat, hogy a címek rendezése helyes, azonban a betűk elkülönítése nem; ekkor az első feltétel érvényes. Néha a betűk sorrendje egy másik, rokon nyelvben azonos – ekkor egyedi egyeztetőmód készíthető (ilyen például az includes/collation/Collation.php-ban megtalálható xx-uca-ckb, a közép-kurd nyelv módja („ckb” nyelvkód)).

Numerikus rendezés

 
A reguláris (felül) és numerikus (alul) rendezés összehasonlítása

Numerikus rendezés esetén a lapok a következő módon lesznek sorba rendezve: 1, 2, 9, 10, 11, 20, 21, 99, 100. Reguláris (nem numerikus) sorba rendezés esetén a következő a sorrend: 1, 10, 100, 11, 2, 21, 9, 99. A numerikus rendezés használatakor a számmal kezdődő lapok mindig a „0–9” fejléc alá lesznek helyezve. Reguláris rendezés esetén minden betű és szám saját fejlécet kap („0”, „1” stb.). A numerikus rendezésről további információkat a Unicode Technikai Sztenderd 10-es szakaszában találsz. A numerikus rendezés teszteléséhez lásd az ICU-egyeztetőmódszerek demóját. Vedd figyelembe, hogy a numerikus rendezés csak elválasztójelek nélküli számoknál működik; elválasztójelnek számít a vessző, pont vagy szóköz; ezek új számokat képeznek.

See also

További információk

References