Помощ:Визуален редактор/ВР като бета функция

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/VE as Beta Feature and the translation is 100% complete.
VisualEditor-logo.svg


Екранна снимка на раздела в Настройки
Можете да включите Визуалния редактор, като изберете елемента VisualEditor в раздел бета функции на Special:Preferences във вашето уики.

Това е начално ръководство, с чиято помощ да научите как да подкрепяте общността си, докато Визуалния редактор е бета функция за регистрираните редактори на уикито ви. Моля, обърнете внимание, че вече има подобно, по-актуално ръководство, което сега вероятно ще ви по-полезно.

 1. Първата стъпка е въвличането на цялата ви общност за да ги запознаете, че Визуалният редактор сега е достъпен в бета функциите и да получите допълнителна помощ със следните задачи. Съвет: можете да препратите към тази страница от вашето място за разговори или да създадете известие за сайта или известие за списък за наблюдение за регистрирани сътрудници.
 2. Има основна документация за превод, най-вече ръководството за употреба и самия интерфейс. Съвет: за повече информация и инструкции, моля, вижте VisualEditor/TranslationCentral .
 3. Help:TemplateData съдържа информация за това как да добавяте TemplateData информация към основни шаблони на вашето уики. Това е важно, защото ако шаблоните не включват тези данни, те ще бъде трудноизползваеми в самия Визуален редактор.
  Сега вече има инструмент за редактиране, който ви позволява да добавите TemplateData по опростен начин.
  Започнете с шаблони, които се използват често в статии, като например за цитиране и източници, както и инфокутии. Специалната страница Special:MostTranscludedPages на уикито ви може да ви помогне да разберете кои са най-важните шаблони, по които да работите. Естествено е тези, които са често използвани в основното пространство на статии, да имат приоритет.
  Съвет: проверете как са го направили другите уикита. Например, [TemplateData] за шаблона {{Cite web}} в английската Уикипедия. Ако наскоро сте импортирали {{Cite web}} от това уики и не сте го персонализирали допълнително, тогава копирането и поставянето на техните TemplateData вероятно ще работи за вас.
 4. Проверете бъговете на локалната страница за отзиви, ако уикито ви има такава, за да видите дали те вече са известни на разработчиците. Съвет: Докладването за бъгове или заявяването на функции директно във Phabricator ще привлече много по-бързо вниманието на разработчиците.
  Научете как да създавате задача.
  Можете също така да докладвате проблеми, като оставите съобщение на централната страница за отзиви на този сайт.
 5. Патрульорите може да поискат да държат под око дневника с редакциите, направени с Визуалния редактор. Можете да го видите от тази препратка (ще трябва да смените кода на езика и името на сродния проект в адресната лента на браузъра, след като кликнете върху нея).
  Съвет: най-голямата вероятност за грешки с Визуалния редактор всъщност ще дойде от опитните потребители, които просто ще се нуждаят от известно време, за да се адаптират към новия режим за редактиране.
Моля попитайте екипа на Визуалния редактор, ако имате допълнителни въпроси. Кликнете тук за да преминете към началната страница на Визуалния редактор.