Help:Beveiligde pagina's

This page is a translated version of the page Help:Protected pages and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Een beveiligde pagina is een pagina waarop normale gebruikers geen bewerking en/of verplaatsing kunnen doen. Alleen een gebruiker met beheerdersrechten kan een beveiligde pagina bewerken of verplaatsen. Ook het beveiligen (protecten) en het opheffen van de beveiliging is voorbehouden aan beheerders.

Elke activiteit van het beveiligen of opheffen van de beveiliging van een pagina wordt opgeslagen in de revisiegeschiedenis.

Het beveiligen kan worden gedaan:

  • Op publieke wiki's kan een pagina beveiligd worden als die het doelwit is van vandalisme of de pagina verplaatst wordt door de titel aan te passen, of om aantoonbare schade te voorkomen als dat zou gebeuren.
  • Op wiki's van organisaties kan een pagina worden beveiligd als het een statement bevat dat door de leiding is goedgekeurd en het beleid is dat dan het document niet aangepast mag worden, anders dan met een bepaald proces om het weer goed te laten keuren door de leiding.

Types beveiligingen

Er zijn standaard twee soorten niveaus hiervan op MediaWiki.

  1. Semibeveiligd - Deze optie voorkomt dat niet geregistreerde gebruikers de pagina bewerken. Het is het beste om vandalisme tegen te gaan. Op de beveiligingsinstellingen van een pagina wordt deze optie gespecificeerd als "Alleen automatisch bevestigde gebruikers toestaan".
  2. Volledig beveiligd - Deze optie heeft bewerkingsrechten die alleen voor beheerders zijn. Het wordt gebruikt om bewerkingsoorlogen te stoppen, om juridische redenen, om grootschalige verstoringen te beteugelen, enz. Op de beveiligingsinstellingen van een pagina wordt deze optie gespecificeerd als "Alleen beheerders toestaan".

Wiki's kunnen extra niveaus definiëren met behulp van de $wgRestrictionLevels configuratie-instelling.

Het beveiligen beperkt natuurlijk het samenwerken aan de inhoud en dient, indien mogelijk, niet te worden gedaan.

Hoe een pagina te beveiligen

Klik op het dropdown menu "Hulpmiddelen" en selecteer "Beveiligen". U wordt gevraagd om het type beveiliging te kiezen en ook een reden voor de beveiliging op te geven. Kies voor het type beveiliging "Alleen automatisch bevestigde gebruikers toestaan" of "Alleen beheerders toestaan".

Hoe u de beveiliging van een pagina opheft

Klik op het dropdown menu "Hulpmiddelen" en selecteer "Beveiliging wijzigen". U wordt gevraagd om het type te kiezen en ook een reden voor de wijziging. Kies voor het type "Toestaan voor alle gebruikers".

Zie ook