Pitulung:Iber login

This page is a translated version of the page Help:Login notifications and the translation is 43% complete.
Outdated translations are marked like this.

Tong hariwang!

Bagéa! Anjeun ka dieu alatan nampa iber ngeunaan aya anu asup kana akun anjeun? Tong hariwang! Akun anjeun aman kénéh.

Naha bet kami nampa iber?

Anjeun nampa iber kusabab aya nu nyobaan (tapi gagal) asup ka akun anjeun. Lamun tarékah login asalna ti perangkat atawa panyungsi anu can kungsi dipaké, anjeun bakal diiberan lamun gagal. Lamun ti perangkat atawa panyungsi anu dipikawanoh, iberna bakal mucunghul sanggeus lima kali gagal.

Iberna dijieun maké $LoginNotify, fitur anu mimiti dipaké 2017.

Catet yén ieu fitur gumantung kana réréméh pikeun ngalacak perangkat anu dipaké asup log. Ngahapus réréméh atawa maké fitur "nyungsi nyamuni/incognito" bakal nganggap perangkatna anyar maké, anu balukarna bakal aya iber anu "galat positip".

Kami kudu kumaha?

Anjeun kudu boga kecap sandi anu wedel jeung ahéng pikeun akun anjeun. Lamun sakirana lain éta nu jadi sabab, anjeun kudu sagancangna ngaganti kecap sandi. Dumasar kana hiji panalungtikan ngeunaan bocorna kecap sandi, ampir 17% ti 10 juta pamaké internét maké kecap sandi “123456”.[1]

Ulah diturutan! Sanajan anjeun boga kecap sandi anu wedel, sakali-kali mah perlu diganti, lamun sakirana aya nu kungsi nyobaan nembus akun anjeun.

Hadé ogé mun nyambungkeun akun anjeun ka hiji alamat surélék dina mangsa anjeun teu bisa asup sarta hayang mibanda deui akun anjeun. Anjeun bisa ngatur surélék anjeun dina panel munggaran dina kaca Préferénsi. Anjeun ogé bisa ngalenyepan pedaran ngeunaan nyingkahan kapalingan akun, anu boga sababaraha jurus pikeun bekel migunakeun internét.

Kumaha cara gawé ieu pitur?

 
Failed login attempt notification on Echo
 
Login attempt notification as seen on a different wiki

The extension keeps track of known browsers by placing an HTTP cookie in the browser. This cookie automatically expires in 180 days. If a failed login attempt happens from a new browser, it generates an Echo notification alerting the user about the login attempt. The other way that we identify known devices is by checking the current IP address subnet against the IP addresses that have been used recently (as stored in a temporary server cache). None of the information is stored in a database and at no point is any private information revealed publicly, including the attacker’s IP address/location. The WMF Legal and Security teams have reviewed the implementation for both compliances with our Privacy Policy and security considerations.

For known devices/IPs, we allow up to 5 login attempts before alerting the user about the login attempt, since it's fairly common to mistype or forget a password. If there are 5 or more failed attempts, the notification will say: "Telah terjadi 5 usaha gagal masuk log ke akun Anda sejak terakhir kali Anda masuk log. Jika itu bukan Anda, pastikan akun Anda memiliki kata sandi yang kuat." There would be another notification at 10 attempts, 15 attempts and so on.

For unknown devices/IPs, we alert on every failed attempt. The extension bundles these notifications to avoid spamming users with too many notifications. For example, if there are 3 failed attempts from an unknown device, there will be a single notification, which says: "Telah terjadi 3 usaha gagal masuk log ke akun Anda dari perangkat baru sejak terakhir kali Anda masuk log. Jika itu bukan Anda, pastikan akun Anda memiliki kata sandi yang kuat.".

Things to note

There are two ways for users to get these notifications – either by web Echo notifications or by email. By default, the web and email notifications are on for everyone. This is configurable in the notification preferences.

Successful logins

The extension allows you to get an email when a user logs in successfully to your account from an unfamiliar device and IP. This is especially helpful for admins or other functionaries who are concerned that their rights might be misused. This notification is on by default. Note that the web notifications are disabled for this feature. The email text says: "Seseorang (kemungkinan Anda) beberapa waktu ini masuk log ke akun Anda melalui gawai baru. Jika ini merupakan Anda, silakan abaikan pesan ini. Jika bukan, kami sarankan agar Anda mengubah kata sandi Anda, dan periksa aktivitas akun Anda." You can disable this in your preferences.

Have a strong password

There is a lot of advice available online about making a strong password. Here is some general advice about passwords:

  • "Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, digits, and punctuation". (Source: Security/Password reset on Meta). Know more about passwords and security.
  • "As a rule of thumb, a password that is reasonably long, with a mixture of upper and lowercase letters and numbers, and not mostly made up of dictionary words or names or personal information (date of birth, cat's name, etc.) is likely to be reasonably strong for everyday use. Passwords that consist of just lowercase letters can also be reasonably strong, but they must be significantly longer". (Sumber: Kaamanan akun pamaké di Wikipédia Inggris).

Cutatan