Ohje:Laajennus:Disambiguator

This page is a translated version of the page Help:Extension:Disambiguator and the translation is 83% complete.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 -lisenssillä. Katso lisätietoja Public Domain -ohjesivulta. PD

Täsmennyssivut ovat sivuja, jotka listaavat linkkejä tietyn hakutermin eri merkityksistä kertoviin artikkeleihin. Koska MediaWikissa kahdella sivulla ei voi olla täsmälleen samaa nimeä eli otsikkoa,[1] lukijan etsimään sanaan tai lauseeseen viittaavia sivuja voi olla useita. Tällaisia tilanteita varten tehdään yleensä täsmennyssivuja, jotka vähentävät epäselvyyksiä ja helpottavat juuri sen oikean löytämistä samannimisistä sivuista.

Esimerkki siitä, mihin täsmennyssivuja tarvitaan on termi piste. Kyseisen termi voi tarkoittaa lukuisia asioita, esimerkiksi välimerkkiä, geometristä käsitettä tai typografiassa käytettyä mittayksikköä. Jos lukija hakee yksinkertaisesti sanalla "piste", hänet ohjataan täsmennyssivulle "Piste", josta hän voi löytää etsimänsä aiheen.

Täsmennyssivuissa ei yleensä itsessään kuvailla mitään aihetta, ne ovat vain luetteloita sivuista, joilla on samankaltainen nimi. Luettelo kaikista täsmennyssivuista on jokaisessa wikissä toimintosivulla Special:DisambiguationPages, kun taas täsmennyssivu(i)lle linkittävät sivut luetellaan toimintosivulla Special:DisambiguationPageLinks.

Milloin tulee linkittää täsmennyssivulle

Täsmennyssivut viittaavat useisiin aiheisiin, joten niihin ei yleensä ole suotavaa linkittää. Linkkien tulisi aina kun mahdollista osoittaa tiettyä aihetta käsittelevään sivuun. Disambiguator-laajennus pitää sisällään ominaisuuksia, jotka helpottavat ei-toivottujen täsmennyssivuille osoittavien linkkien vähentämistä.

Täsmennyssivuille osoittavien linkkien vähentäminen

Täsmennyssivuille osoittavia linkkejä sisältävät sivut on lueteltu toimintosivulla Special:DisambiguationPageLinks. Lisäksi Disambiguator tarjoaa muita ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään täsmennyssivuille johtavien linkkien määrää:

Disambiguator varoittaa muokkaajia täsmennyssivuille linkittämisestä

 
Esimerkki ilmoitustoiminnosta

Wikitekstitilassa muokatessa käyttäjä saa täsmennyssivulle linkittämisestä varoittavan ilmoituksen aina täsmennyssivulinkin tehtyään.[2] Ilmoituksessa on linkki "Näytä linkki", jonka klikkaamisen seurauksena muokkain ohjaa käyttäjän korjaamaan linkin tarkemmaksi.

Users can disable this feature by adding the following to their personal CSS such as at Special:MyPage/common.css:

.mw-disambiguator-notification { display: none; }

Merkkaus

Muokkauksiin, joissa on lisätty linkkejä täsmennyssivuille, tulee disambiguator-link-added-merkkaus. Patrollers can filter Special:RecentChanges and Special:Watchlist to show only changes that have this tag, making it easier to find and fix the links.

CSS-luokka

Disambiguator lisää täsmennyssivuihin osoittaviin linkkeihin CSS-luokan .mw-disambig.[3] Tämän ansiosta täsmennyssivulinkkien väriä voidaan helposti muuttaa CSS-sivujen (kuten MediaWiki:Common.css-sivun tai yksittäisen käyttäjän CSS-sivun) kautta seuraavanlaisella tavalla:

a.mw-disambig {
	color: #f17600;
}

With these colored differently than normal links, it is easier for patrollers to spot and fix the links.

Huomautukset

  1. lukijalle näkyvää nimeä on mahdollista muokata wikin konfiguroinnista riippuen, mutta sivujen nimet ovat silti yksilöllisiä.
  2. This requires the $wgDisambiguatorNotifications configuration flag be enabled.
  3. This requires the $wgDisambiguatorIndicateLinks configuration flag be enabled.