Növekedés/személyre szabott első nap/Újoncok tapasztalata kísérleti marketingprogram

This page is a translated version of the page Growth/Personalized first day/Newcomer experience marketing pilot and the translation is 100% complete.
Languages:

A kezdők tapasztalata kísérleti marketingprogram a Wikimédia Alapítvány kísérleti projektje, amely 2022 májusában fut. A közösségi média hirdetések (a szerkesztők projektjeinkbe való bevonása) és az üdvözlő e-mailek (az új felhasználók megtartása) hatékonyságát teszteljük. Miután ezek a felhasználók regisztráltak, teszteljük a "személyre szabott első napi" újoncok kezdőlapjának hatékonyságát.

A kampány-specifikus fiók létrehozása oldalon használt videó

Háttér és terv

A Wikimédia Alapítvány olyan taktikákkal kísérletezik, melyekről úgy gondoljuk, hogy növelnék az új szerkesztők számát, ha teljes körű projektté bővítenénk őket.

Ez a kísérlet, amely egy nagyobb, a Wikimédia szerkesztők számának növekedését ösztönző különböző módszereket vizsgáló, a GY21-22-es pénzügyi évekre vonatkozó kísérleti sorozat része, Latin-Amerikára és a spanyol Wikipédiára összpontosít. A következő kezdeményezéseket foglalja magában:

  1. A potenciális új szerkesztőket a közösségi médiában megjelenő hirdetéseken keresztül (Facebook) fogjuk megszólítani
  2. Javítani fogjuk a fiók létrehozásának felhasználói élményét egy kampány-specifikus fiók létrehozására szolgáló oldal segítségével
  3. Ha már bent vagyunk, mérni fogjuk a kezdők élményét nyújtó funkciók hatékonyságát
  4. Végezetül üdvözlő e-mailt küldünk az új szerkesztőknek, akik jelentkeznek, és egy videót mutatunk be a spanyol Wikipédia közösség tagjaival készített interjúkkal

A közösségi média hirdetéseket olyan felhasználóknak szánjuk, akiket az írás, a szerkesztés, a tanulás, a kutatás és a tudományos élet érdekel - olyan érdeklődési körök, amelyekről azt várhatnánk, hogy összefüggésbe hozhatók a Wikipédia szerkesztőivel. Terveink szerint ezek a hirdetések legfeljebb négy hétig, de valószínűleg ennél rövidebb ideig futnak majd. Az üdvözlő e-maileket körülbelül egy-két héttel a hirdetések után küldjük ki. Mivel ez egy kis kísérleti projekt, nem hisszük, hogy jelentős negatív hatással lesz a spanyol Wikipédiára és annak szerkesztőire. A projektet korábban az enciklopédia cage/village pump oldalán jelentettük be.

Példa tartalom

Az üdvözlő e-mailekben használt videó
 
Egy példa a kampány részeként használt szabványos Facebook-hirdetésre. Három képet tartalmaz, melyek közül az egyik látható.

Mind a standard, mind a "Canvas" Facebook-hirdetéseket futtatjuk. A Canvas hirdetések kinézetéről ezen az információs oldalon lehet tájékozódni.

Mik a céljaink?

Annak bizonyítása, hogy ezek a taktikák, ha tovább növeljük, elérnék a következő referenciaértékeket:

  • Az új szerkesztői fiókok létrehozásának 5%-os növelése
  • Az új szerkesztői fiókok 20%-a "konstruktívan aktiválódik" (azaz egy vagy több vissza nem fordított cikkszerkesztést végez).

A fenti célokon túlmenően reméljük, hogy ezek a módszerek képesek valódi előnyökkel járni a Wikimédia mozgalom számára, függetlenül attól, hogy az egész Wikipédián vagy csak szűkebb körben történik.

Bár jelentős kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média hirdetések reális hétköznapi opciót jelenthetnek-e, örömmel vennénk például, ha felfedeznénk, hogy elég hatékonyak ahhoz, hogy rendezvények során lehessen őket használni.

Milyen mérőszámokat használunk a siker/hiányosság mérésére?

A Facebookról olyan szabványos, anonimizált mérőszámokat fogunk gyűjteni, mint például az elérés, az aktivitás, a kattintási arányok és hasonlók. A wikin azt fogjuk mérni, hogy hányan landolnak a kampány-specifikus fiók létrehozása oldalon, végül létrehoznak egy fiókot, és konstruktívan bekapcsolódnak.

A Facebookot azért használjuk, hogy elérjük az embereket egy nem-wiki platformon, amelyet Latin-Amerikában nagymértékben használnak, valamint azért, mert képes hirdetéseket megjeleníteni az embereknek az általuk mutatott érdeklődés alapján. Az ezzel egyenértékű Wikimédia lehetőség (központi hirdetési bannerek) nem rendelkezik hasonló képességekkel, és olyan közönséget vonzana, amely túl sokféle motivációval és érdeklődési körrel rendelkezik ahhoz, hogy egyetlen kampány kezelni tudja.

A Facebook használatát a Wikimédia Alapítvány jogi csoportja ellenőrizte és engedélyezte. Kizárólag olyan funkciókat és információkat használunk, melyeket maga a Facebook generál és biztosít, például a felhasználói érdeklődési köröket. Részünkről semmilyen személyes adat nem kerül megosztásra a platformmal.

Ki vesz részt a projektben?

A Wikimédia Alapítvány marketing, közösségi Kapcsolatok és Növekedés csapata.

Mi a dolgom, ha kérdésem van?

Figyeljük a vitalapot!

What kind of results did we get?

 
Newcomer experience marketing pilot final report