Extension:Collection/Walkthrough

This page is a translated version of the page Extension:Collection/Walkthrough and the translation is 100% complete.

Dit is een helppagina voor het gebruik van de extensie Collection . Voor de instructies voor de installatie kunt u de documentatie-pagina van de extensie bekijken.

Is dit hulpmiddel verwarrend? Bekijk de video hoe je een boek aanmaakt!

Tips bij het aanmaken van een boek

Onderwerp en titel

Er zijn bijna geen beperkingen bij het aanmaken van een boek uit de inhoud van Wikipedia. Een goed boek zoekt één onderwerp uit en behandelt dat dan zo volledig mogelijk. Een toepasselijke titel zorgt ervoor dat andere gebruikers een goede verwachting zullen hebben van het boek.

Lengte

Een boek moet een redelijk aantal artikelen hebben. Een artikel is niet genoeg, maar als de PDF meer dan 500 pagina's wordt dat is het te groot en kan het zelfs op oude computers problemen geven.

Wees dapper

Als uw boek een goede focus heeft, een goede betekenisvolle titel en een redelijke omvang, beschouw het als iets dat u kunt toevoegen aan de lijst van boeken van de gemeenschap. U kunt het of opslaan direct als Book:Title of het daar naar toe verplaatsen vanuit uw gebruikersruimte.

Stap-voor-stap gids

Deze pagina toont hoe u in vier stappen een boek aanmaakt met artikelen uit de Wikipedia. Een boek kan als PDF of in een OpenDocument formaat worden aangemaakt. Er kan ook een aanvraag tot afdrukken via de PediaPress website worden gedaan. U kunt door het wijzigen een boek aanmaken.

Stap 1: Het hulpmiddel "Boekenmaker (Book Creator)" inschakelen

 
Fig. 1: Klik aan de linkerkant op de link "Boek aanmaken". (Mogelijk moet u eerst de groep "Afdrukken/exporteren" uitklappen.)
 
Fig. 2: Klik op de blauwe knop om de Boekenmaker te starten.

Stap 2: Artikelen verzamelen

 
Fig. 3: vanaf nu zal deze werkbalk worden getoond bovenaan elke wiki-pagina op Wikipedia. Om de op dat moment bekeken pagina aan uw boek toe te voegen hoeft u alleen maar op de knop "Deze pagina aan uw boek toevoegen" te klikken.

Als u een categorie-pagina opent zal de knop "Deze pagina aan uw boek toevoegen" wijzigen in "Deze categorie aan uw boek toevoegen". Als u dat doet dan worden alle artikelen in die categorie toegevoegd in uw boek.

U kunt na het toevoegen van een paar artikelen ook klikken op "Pagina's suggereren", u krijgt dan een lijst met artikelen doe gerelateerd zijn aan uw selectie. Zo maakt u waarschijnlijk een meer compleet boek omdat dan de kans kleiner is dan u een relevant artikel vergeet.

 
Fig. 4: U hoeft niet elke gesuggereerde pagina te openen, als u ze wil toe voegen aan uw boek. Ga even op de link staan en klik op de link die dan verschijnt om die suggestie toe te voegen aan uw boek.

Stap 3: Uw boek beoordelen

 
Fig. 5: Als u klaar bent met het selecteren van artikelen, klik op "Boek weergeven" om uw boek te beheren. Dat omvat het geven van een titel, een ondertitel, het wijzigen van de volgorde van de artikelen, het verwijderen van artikelen en het toevoegen van hoofdstukken om onderscheid te maken in de verschillende gedeelten van uw boek.

Stap 4: Een afgedrukt boek voorvertonen

Het downloaden van boeken is nu niet beschikbaar. Een afgedrukte kopie kan nog worden voorvertoond.

 
Fig. 7: Om een boek voor te vertonen als afgedrukt, klik op de link "PediaPress". Meer informatie over afdrukken van een boek staat in de FAQ.

Uw boek opslaan en met anderen delen

Om uw boek op te slaan moet u op de meeste websites een geregistreerde Wikipedia gebruiker zijn.

U kunt uw boek opslaan op de "Book" pagina, deze kan worden bereikt door te klikken op de link "Show book" aan de linkerkant of in de werkbalk. Bij de sectie voor het opslaan en delen van uw boek kunt u aangeven waar u uw boek wilt opslaan.

U dient ook een titel voor uw boek in te vullen voordat u uw boek kunt opslaan.

Linken naar een boek

U kunt eenvoudig linken op de gebruikelijke manier naar de book's Wikipedia pagina.

Uw boek bijwerken

Als u een eerder opgeslagen boek raadpleegt, bevat de banner bovenaan de pagina een optie voor het heropenen van het boek in de "Boekenmaker".

De boeken waar u aan heeft gewerkt worden getoond bij uw gebruikersbijdragen, een lijst die u kunt benaderen via de link "Bijdragen" rechtsboven op elke pagina (als u ingelogd bent).

Zie ook