Translatable modules/nl

This page is a translated version of the page Translatable modules and the translation is 100% complete.

Hoe kunnen we de vertaling van Lua modules zo gemakkelijk maken als de vertaling van MediaWiki en extensies op translatewiki.net?

Dit is een eerste consultatie over het implementeren van Vertaalbare modules. De geplande consultatie voor opmerkingen loopt tot eind september 2020. Het doel van deze documenten is het begrijpen van de zaken die ontwikkelaars en gebruikers nodig hebben bij Lua modules op een manier die de software-omtwikkelaars kunnen gebruiken om verbeteringen aan te brengen.

Introductie

Presentatie van de Vertaalbare modules op Language showcase, 2 september 2020
Translatable modules - Better workflows for onwiki developers presentatie op de Centraal en Oost Europa online bijeenkomst, 3 oktober 2020

Translatable modules is een project om de definiëren, implementeren, documenteren en toepassen van een framework voor het verbeteren van de mogelijkheid om modules te vertalen en te delen. Het doel is om de berichten in de gebruikersinterface in de Scribunto modules op wiki websites als Wikidata en Commons, eenvoudig te kunnen vertalen, net zoals dat bij de core van MediaWiki, de extensies en de vertaalbare pagina's kan.

Onze vragen aan de gemeenschap:

  1. Er zijn meerdere opties voor het organiseren van code en vertaalberichten voorgesteld. Wat zou de beste manier zijn om de module code te organiseren?
  2. Als dat framework ontwikkelt is en toegepast wordt, is het dan gemakkelijk om nieuwe methodes te ontwikkelen met gebruik van dit framework en misschien wel bestaande modules aan te passen zodat ze het ook gebruiken?
  3. Welke bestaande modules dienen volgens u voorrang te krijgen bij de vertaling?

Als u meestal artikelen en ander wiki-pagina's bewerkt, dan wordt uw gebruikerservaring niet echt gewijzigd, maar uw feedback is welkom.

Als u betrokken bent bij het onderhouden van sjablonen of Scribunto modules of bij het beheren van vertaalbare pagina's, dan kunnen deze wijzigingen uw gebruikerservaringen bij deze taken sterk beïnvloeden, uw feedback is dan zeer belangrijk.

Achtergrond

Alle Wikimedia projecten hebben hun belangrijkste functionaliteit geïmplementeerd als wikitext sjablonen en/of Lua modules: hatnotes, infoboxen, welkomstberichten, links en referenties, afbeeldingsbeschrijvingen en licentie informatie, ...

Deze sjablonen en modules zijn code. Deze code is ontwikkelt door getrainde en ervaren leden van de gemeenschap die de bewerkingen doet. Het zorgt voor de functionaliteit die de gemeenschap wil, nodig heeft en nu regelmatig gebruikt. Hoewel de meeste per stuk eenvoudig zijn, kan het tezamen vergelijkbaar zijn met de complexiteit, het kritiek zijn en wijdverspreid zijn met de code van MediaWiki extensies. Anders dan extensies hebben sjablonen en modules geen robuust, stabiel en consistent framework voor internationalisatie en lokalisatie, ook al worden veel van hen in meerdere talen gebruikt.

Alle MediaWiki extensies en MediaWiki core worden vertaald (lokalisatie) op translatewiki.net, waar vrijwilligers gemakkelijk vertaalberichten (teksten) van de te vertalen componenten, kunnen vertalen naar hun eigen taal. Hierbij hebben ze niets te maken met wikitext. Om translatewiki.net te kunnen gebruiken hoeven ze maar een basiskennis van de syntaxis van de wiki te kennen. De translatewiki.net software controleert de vertaling op het technisch valide zijn en heeft hulpmiddelen voor het vertalen van verouderde tekstberichten, geeft statistieken over de vertaling, het zoeken, het fileren, ...

Dat zijn zaken die sjablonen en modules niet hebben. Als ze vertaalbaar zijn, dan wordt dat gedaan door het bewerken van wiki-pagina's met complexe wiki-syntaxis of Lua-code. Dit is een foutgevoelig, niet goed te overzien en moeilijk proces. Enkele sjablonen zijn vertaalbaar als pagina's met de extensie Translate, voor de vertaler lijkt het vertalen dan als het vertalen van een extensie, maar het framework hiervoor is niet consistent voor het sjabloon en de module ontwikkelaars.

Het is daarom gewenst om het mogelijk te maken de voor de mens leesbare gebruikersinterfaceberichten van modules en sjablonen te kunnen doen met een proces dat vergelijkbaar is met het vertalen van de MediaWiki core en extensies.

Doel

Het doel van dit project is alleen de vertaling van gebruikersinterfaceberichten die in modules gebruikt worden en dan alleen binnen een wiki. Dit behoort in het bijzonder voor Wikimedia websites die al meertalig zijn: Commons, Wikidata, Meta, mediawiki.org, Wikispecies en andere.

Dit voorstel omvat niet de volgende zaken:

  • Lokalisatie van sjablonen. Zoals eerder aangegeven, dit hangt er nauw mee samen en is waarschijnlijk ook gewenst, maar met wij laten het nu liggen. De technologie van modules (Scribunto) is meer autonoom dan die van sjablonen. Een sjabloon is erg geïntegreerd met de core MediaWiki, daardoor zijn er wat verschillen in de vereisten voor het vertalen. Uiteraard dienen vertaalbare modules te proberen ook compatibel te blijven met nieuwere versies. Wat hier wordt gedaan zal herbruikbaar zijn bij sjablonen.
  • Lokalisatie van titels van modules en functie identifiers. Sjablonen en hun parameters hebben gebruikelijk namen in de taal van de inhoud van de wiki. Anders dan sjablonen worden modules meestal aangeroepen door sjablonen en zelden direct op normale pagina's of overlegpagina's. Het is daarom niet nodig om daar vertaling toe te staan. In dit project gaat het om de internationalisatie en lokalisatie van de teksten die de modules tonen aan de lezers.
  • Lokalisatie van gadgets. Vergelijkbaar met sjablonen dienen gadgets gemakkelijk vertaald te kunnen worden, maar de technologie is significant anders. Het is goed om het herbruikbaar te maken, maar dat heeft in dit project niet de hoogste prioriteit.
  • Gebruiken sjablonen en modules tussen wiki's (“Globale sjablonen”). Dit is een wens, het robuust maken van het vertalen van modules zal het eenvoudiger maken om globale sjablonen en modules te implementeren. Dit is echter niet het doel van het project. Het is verstandig om modules vertaalbaar te maken als een van de eerste stappen te zien naar globale modules en sjablonen, het project moet proberen om compatibel daarmee te blijven met toekomstige ontwikkelingen.
  • Gegevens conversie. De conversie van cijfers (123 / ١٢٣ / १२३ / ၁၂၃), eenheden (km / miles), script varianten (Latijns / Cyrillisch Servisch, Vereenvoudigd / Traditioneel Chinees, ...) zijn geen onderdeel van het project. Deze zaken worden al afgehandeld door MediaWiki internationalisatie functies of door de code van modules en sjablonen. Hier gaat het alleen over teksten in de interface.

Meer informatie