Handleiding:Installatiegids

This page is a translated version of the page Manual:Installation guide and the translation is 100% complete.

Deze handleiding bevat instructies voor het handmatig installeren en configureren van MediaWiki op een webserver. Meer dan een Wiki installeren en bestaande Wiki installeren worden ook behandeld. De bijlagen geven links naar meer gedetailleerde installatiebeschrijvingen voor specifieke systeemconfiguraties en minder gangbare toepassingen van de software.

Upgrade handleiding

Indien u al MediaWiki gebruikt, zie de Upgrade handleiding.

Handmatige installatie

Samenvatting

MediaWiki is niet compatibel met PHP 7.3.0 - 7.3.18 en 7.4.0 - 7.4.2 vanwege een upstream-bug. Gebruik in plaats hiervan PHP 7.3.19+ of 7.4.3+. Zie taak T246594 voor meer informatie.

Voor ervaren gebruikers is er ook een beknopte handleiding van de installatie. Voor de meeste gebruikers (als je bijvoorbeeld niet weet hoe je de vereisten voor het installeren kunt controleren) lijkt het volgen van deze handleiding voor installatie beter.

  1. Controleer dat uw systeem voldoet aan de volgende minimale vereisten. (Lees de Installatie vereisten voor de details. Lees het bestand RELEASE NOTES, meegeleverd met MediaWiki, voor de systeemvereisten.) Je hebt nodig: Een database server, een van de volgende: Voor image thumbnailing zijn aanvullende programma's vereist. Parsoid (verplicht bij VisualEditor) en andere services hebben hun eigen systeemvereisten.
  2. Download MediaWiki (De stabiele versie downloaden) en pak het bestand uit in een voor de webserver toegankelijke map op uw computer.
  3. Ga naar de map waar de MediaWiki is uitgepakt en volg de link naar het configuratiescherm. Het zou in de vorm moeten zijn: http://domain/map/mw-config/index.php. Vervang "map" door het pad naar de door u uitgepakte MediaWiki Als u het op een lokale computer installeert, vervang dan domain door localhost. Als u het lokaal installeert en later uw wiki via het domain wil benaderen, pas dan de het bestand LocalSettings.php aan: vervang localhost door domain. Als u het op een remote server heeft geïnstalleerd, vervang domain dan met uw server's domeinnaam (bijv. www.myserver.com).
  4. Volg de instructies op het scherm op om de installatie af te ronden. U voert dan het configuratie-script uit.

Deze instructies zijn natuurlijk beknopt. Er kan veel mis gaan, bij twijfel raden wij aan om de volledige installatiegids te lezen!

Installatiegids

Alternatieven voor handmatige installatie

Als u denkt dat het nooit zal lukken om zelf de MediaWiki te installeren en u alle mogelijkheden denkt geprobeerd te hebben, dan hebben we nog een goed alternatief...

U hoeft geen handmatige installatie te doen, maar kunt ook voorgeïnstalleerde MediaWiki software gaan gebruiken, hosting services met 1-klik installatie of wiki-farms.

Indien u een installatie doet voor het ontwikkelen of testen van de MediaWiki, overweeg dan om MediaWiki-Vagrant te gebruiken, de configuratie-scripts van Vagrant zorgen automatisch voor de aanmaak en upgrade van een virtuele machine waarop MediaWiki wordt uitgevoerd en u de te gebruiken extensions en services kunt kiezen.

Officiële docker-bestanden zijn beschikbaar op Docker Hub.

U kunt ook de gemeenschapsbronnen gebruiken van platformen als Docker. Deze worden beheerd door Jenkins.

Dit zijn gemeenschapsbronnen, wees dus voorzichtig met wat u doet. Het gebruik is voor eigen risico.

  Waarschuwing: Programma's van webhosts voor het automatisch installeren van applicaties (ook MediaWiki) kunnen wat afwijken van hoe de makers van die applicatie dat voor ogen had. Dat kan leiden tot lijden en fouten geven of de installatie laten mislukken. Als u dat overkomt dan hoeft dat niet te betekenen dat u de MediaWiki niet kunt installeren. Probeer de installatie dan zelf handmatig uit te voeren. U kunt dan zelf de instellingen bepalen, zoals waar op de server installeren, het bestandspad, wel/geen gemeenschappelijke database en het zelf bepalen van de te installeren functies van de Wiki tijdens de installatie.

Wiki families (meer wiki's)

Hoofdpagina: Manual:Wiki family

Een wiki-familie is meer dan één wiki die op dezelfde computer is geïnstalleerd.

De MediaWiki vaker installeren

Een aanpak is het installeren van meerdere instanties van de MediaWiki (zoals met een softwarebundel als de Bitnami MediaWiki Stack); in verschillende mappen – elke wiki in een eigen map. Als u een hobby Wiki heeft en een zakelijke Wiki dan wilt u ze volkomen gescheiden houden.

Meerdere wiki's met één MediaWiki

U kunt een enkele installatie van MediaWiki voor meerdere wiki's gebruiken, door:

  1. Gebruik een verschillende database voor elke wiki. Lees $wgDBname .
  2. Gebruik een verschillende database-prefix voor elke wiki. Zie $wgDBprefix .

Een bestaande wiki installeren

Soms willen gebruikers de MediaWiki installeren met Wikipedia, Wiktionary of een andere wiki. Dit is handig bij het offline werken, experimenten uitvoeren en voor mirroring/forking.

De normale (maar niet noodzakelijk de gemakkelijkste) methode om dat te doen is eerst de MediaWiki installeren en dan te gaan importeren. Lees FAQ importeren.

(Niet-MediaWiki oplossingen, zoals Xowa en Kiwix (Database download) zijn vermoedelijk de beste opties).

Begin klein. Probeer eerst een kleine Wiki te installeren en die Wiki te gebruiken voordat u een omvangrijke Wiki gaat gebruiken en beheren.

Bijlagen

Geavanceerd gebruik

Op de volgende pagina's vindt u instructies over het installeren/configureren van MediaWiki voor andere, minder voorkomende doeleinden.

Geavanceerde configuratie

De volgende pagina's behandelen enkele van de meer geavanceerde opties voor de configuratie:

Hulp bij installatie

System specifieke instructies

De volgende pagina's zijn gericht op specifieke systemen en bevatten ook veel gedetailleerde informatie. Echter, wij hebben het idee dat Manual:Installing MediaWiki meer actueel gehouden wordt, geschreven is door de makers en dat de beschrijvingen van de Manual:Installing MediaWiki daarom beter als eerste geraadpleegd kunnen worden, maar als u meer informatie nodig heeft, lees dan de beschrijving van het systeem dat u gebruikt.


Opmerkingen

Zie ook