Kézikönyv:Telepítési útmutató

This page is a translated version of the page Manual:Installation guide and the translation is 57% complete.
Outdated translations are marked like this.

This guide provides instructions on how to install and configure MediaWiki, both manually, and by easier alternatives. Installing more than one wiki and installing existing wikis are also covered. A függelékek hivatkozásokat tartalmaznak részletesebb telepítési megjegyzésekre speciális rendszerbeállítások esetén vagy a szoftver más, kevésbé használt részeihez.

Frissítési segédlet

Már működő MédiaWiki frissítéséhez olvasd el a frissítési útmutatót.

Kézi telepítés

Összefoglaló

A PHP hibája miatt a MediaWiki nem kompatibilis a PHP 7.3.0 - 7.3.18 és 7.4.0 - 7.4.2 verziókkal. Használd a PHP 7.3.19-es vagy 7.4.9+ változatát helyettük. További információkért lásd a task T246594 lapot.

A tapasztalt felhasználóknak itt van egy gyorsabb telepítési útmutató. A többségnek (például ha nem tudod, hogy hogyan kell telepíteni vagy ellenőrizni az előfeltételként megadott szoftvereket a számítógépeden) viszont érdemes a fő telepítési útmutatót követnie.

 1. Ellenőrizd, hogy a rendszer megfelel-e a következő minimális rendszerkövetelményeknek. (További részletekért lásd a Telepítési követelmények lapot. Ellenőrizd a MediaWikivel szállított kiadási megjegyzéseket is a követelményekért.) Szükséged lesz:
  • A MediaWikire (legfrissebb stabil verzió: 1.38.1)
  • Egy webes kiszolgálóra, pl. Apache vagy IIS
  • Parancssori hozzáférésre, ha szeretnél karbantartószkripteket futtatni
  • PHP 7.3.19/7.4.3+
  • A $php 7.3.19/7.4.3 vagy újabb verziójára
   • [$pcre PCRE-] (Perl Compatible Regular Expressions) támogatással
   • [$spl Sztenderd PHP-könyvtárral]
  A képminiatűrökhöz további programok szükségesek. A (VisualEditorhöz szükséges) Parsoidnak és más szolgáltatásoknak saját követelményeik lehetnek.
 2. Töltsd le a Mediawikit (közvetlen hivatkozás a legfrissebb stabil verzióra), és csomagold ki az archívum tartalmát egy webről elérhető mappába a számítógépeden.
 3. A böngésződdel navigálj abba a könyvtárba, ahová kibontottad a MediaWikit, és kövesd a hivatkozást a telepítési képernyőre. Ennek a címe általában: http://[tartomány]/[könyvtár]/mw-config/index.php. Cseréld le a [könyvtár] szót azzal az elérési úttal, ahová a MediaWiki könyvtárát tetted. Ha helyi szerverre telepítetted, cseréld ki a [tartomány] szót localhost-tal. Ha helyi szerverre telepítted, de később a kiszolgáló néven akarod elérni, akkor a LocalSettings.php fájlban ki kell cserélned a localhostot kiszolgálóra. Ha távoli szerverre telepítetted, cseréld le a [tartomány] szót a szerver címével (pl. www.szerverem.hu).
 4. Kövesd az útmutatót a folyamat befejezéséhez.

Ezek az utasítások direkt ilyen rövidek. Rengeteg helyen lehet hibázni, tehát ha valami kétséges, akkor tanácsoljuk a teljes útmutató elolvasását!

Fő telepítési útmutató

A kézi telepítés alternatívái

If your head is swimming from reading the above — or you feel frustrated, stuck, or lost — this section is for you...

You can avoid manual installation by using a pre-integrated MediaWiki software appliance, hosting services with 1-click installation, or wiki farms.

If you are installing for development or testing, consider using MediaWiki-Vagrant, a set of configuration scripts for Vagrant that automate the creation and update of a virtual machine that runs MediaWiki and your choice of extensions and services.

Official docker images are released on Docker Hub.

You can also use community resources based on platforms such as Docker. This is managed by Jenkins and should be kept up-to-date for some time.

These are community based resources and should always be treated with some measure of caution. Use at your own risk.

  Figyelem: A tárhelyszolgáltatók automatikus telepítést biztosító megoldásai általában rosszul telepítik a MediaWikit, ami hibákat és a telepítés meghiúsulását eredményezheti. Ha találkozol ezzel a hibával, az nem jelenti azt, hogy nem telepítheted a MediaWikit, mindössze az alábbi kézi útmutató alapján kell megtenned. Ennek több előnye is van, például magad adhatsz meg számos beállítást, útvonalat, valamint megosztott adatbázist is használhatsz.

Wikicsaládok (több wiki)

Fő lap: Manual:Wiki family

Az egy számítógépen futtatott több wikit wikicsaládnak nevezzük.

Installing MediaWiki more than once

One approach is to install multiple instances of MediaWiki (such as with a software bundle like the Bitnami MediaWiki Stack) in different directories – one for each wiki. For example, you want an enterprise wiki and a personal wiki, and you want to keep them totally separate.

Multiple wikis with one MediaWiki

You could use a single installation of MediaWiki for multiple wikis, by either:

 1. Using a different database for each wiki.

See $wgDBname .

 1. Using a different database prefix for each wiki.

See $wgDBprefix .

Installing an existing wiki

Some users wish to install MediaWiki with Wikipedia, Wiktionary, or some other wiki loaded. This is useful for reading offline, for conducting experiments, and for mirroring/forking.

The main (but not necessarily the easiest) method for doing this is to install MediaWiki and then import.

See Manual:FAQ#Wiki importing.

(Non-MediaWiki solutions, such as Xowa and Kiwix, can be found at Database download, and are probably the best options).

Start small. It is advisable to try installing a small wiki first, such as the Simple English Wikipedia, as a test run, before loading a big one like the English Wikipedia.

Függelék

Haladó felhasználás

A következő oldalak útmutatást adnak a MediaWiki telepítésére/beállítására más, kevésbé gyakori célokhoz.

Haladó beállítások

A következő oldalak pár jóval bonyolultabb beállítási lehetőségeket rejtenek:

Telepítési tanácsadás

Rendszerspecifikus útmutató

A következő oldalak részletesebb telepítési útmutatást adnak a specifikus rendszerhez. Viszont a nagy Manual:A MediaWiki telepítése jobban van frissítve és jobb, mint a rendszerspecifikus dokumentumok, ezért először ajánlott a Manual:A MediaWiki telepítése követni, mielőtt belenézel a rendszerspecifikus telepítési dokumentumokba.


Jegyzetek

Lásd még