Kézikönyv:$wgReadOnly

This page is a translated version of the page Manual:$wgReadOnly and the translation is 72% complete.
Outdated translations are marked like this.
Maintenance scripts setting: $wgReadOnly
Megakadályozza a szerkesztést; indokként a sztring tartalmát adja vissza.
Bevezetve:az 1.1.0 előtt
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(sztring) vagy null/false
Alapértelmezett érték:null (1.5.7+)
false (1.1.0-1.5.6)

Részletek

Funkcionálisan megegyezik a $wgReadOnlyFile -lal, de fájl helyett sztringet használ.

A LocalSettings.php fájlban történő beállításkor a $wgReadOnly megakadályozza a szerkesztést, melynek indokaként a sztring szövegét adja vissza. Az indokot megelőzően a MediaWiki:Readonlywarning tartalma olvasható.

$wgReadOnly = 'A wiki jelenleg egy új verzióra frissül. Kérjük, gyere vissza néhány óra múlva.';

A fenti minta egy példa-alkalmazás, melynek szövege minden szerkesztési kísérletkor olvasható. A sztring tartalmaként használható wikiszöveg, így hivatkozások és értesítések is.

  Figyelem: A nevével ellentétben a változó nem teszi csak olvashatóvá az adatbázist! Még ha a $wgReadOnly be is van állítva, a kiterjesztések, API-szkriptek és egyéb külső tényezők módosíthatják a tartalmat.

Frissítés

A MediaWiki 1.27 óta az érvényben lévő változó mellett nem futtatható a frissítőszkript.

Erre egy egyszerű megoldás, ha csak akkor állítod be a változót, ha a frissítést nem parancssorból futtatod, így a szöveges frissítőszkript nem lép működésbe.

$wgReadOnly = ( PHP_SAPI === 'cli' ) ? false : 'This wiki is currently being upgraded to a newer software version. Please check back in a couple of hours.';

Munkamenetek

If sessions are not stored on an external caching system such as Redis or Memcached, users may get logged-out, and no further login attempts would succeed during the time the wiki is set read only, receiving a message similar to:

Úgy látszik, hogy probléma van a bejelentkezési munkameneteddel; ez a művelet a munkamenet eltérítése miatti óvatosságból megszakadt. Kérjük, küldd el újra az űrlapot.

Adatbázis-gyorsítótár

Caches that use the database cannot be written to during read only mode, which could prevent more than just editing (depending on the configuration, logging in or even viewing pages). This can be avoided by disabling cache, albeit at the cost of making your wiki slow. This can be accomplished with the following settings in LocalSettings.php:

$wgMessageCacheType = $wgMainCacheType = $wgParserCacheType = $wgSessionCacheType = CACHE_NONE;
$wgLocalisationCacheConf['storeClass'] = 'LCStoreNull';

If you want your wiki to be fast, while still not using the DB, you should consider using something like Memcached. See $wgMainCacheType and $wgLocalisationCacheConf for details. If you want to enable logins while the database is readonly, at least $wgSessionCacheType needs to be set to some real non-DB caching mechanism.

Bélyegképek

Csak olvasható módban a lekicsinyítendő képek helyett egy hibaüzenet jelenik meg. Ennek orvoslásához add hozzá a következőt a „LocalSettings.php-hez”:

$wgIgnoreImageErrors = true;