Kézikönyv:$wgAllowExternalImages

This page is a translated version of the page Manual:$wgAllowExternalImages and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
English • ‎français • ‎magyar • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎中文 • ‎日本語
Parser: $wgAllowExternalImages
Azt határozza meg, hogy a MediaWiki engedélyezze-e a külső képek belső szövegben való feldolgozását.
Bevezetve:pre 1.1.0
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(boolean)
Alapértelmezett érték:false (1.7+)
true (pre-1.1 - 1.6)

A belsőleg hivatkozott képek külső weboldalakon való tárolását néha belső hivatkozásként nevezik.

Részletek

A változó „true” értéke esetén a felhasználók egy külső URL-en található képet is beilleszthetnek a webcím wikiszövegbe illesztésével (bármely egyéb, környező jelölő nélkül); ezzel a kép URL-je a külső hivatkozásra lesz átirányítva.

A változó „false” értéke esetén a teljes URL megjelenik szöveges linkként.

Vedd figyelembe, hogy ha egy, megbízható forrásból engedélyezel képeket (például a saját domainedről), a beállítás értékét állítsd „false”-ra, és használd a $wgAllowExternalImagesFrom-ot.

Külső képek bélyegképei

A bélyegképek a feltöltött képekből generálódnak a MediaWiki adatbázisában található dimenzió-információkból. Mivel a külső ábrák nem szerepelnek az adatbázisban, ezekből nem lehetséges bélyegképek létrehozása.

Ha ezen képek más MediaWikire, vagy a saját oldalad más területére lettek feltöltve, de szeretnéd, hogy megjelenjen bélyegképük, akkor a külső képek engedélyezése helyett használd a $wgUseSharedUploads, $wgSharedUploadPath és $wgSharedUploadDBname változókat.

Miért engedélyezz külső képeket?

Azon felhasználók, akik ismerik a képek közvetlen URL-jei megszerzésének lépéseit, hasznosnak találhatják ezen útmutatót a szócikkek a weben máshol talált eszközök segítségével készített illusztrációkkal való kiegészítéséhez.

Ezen funkció nélkül a felhasználók kényszerítve lesznek a beágyazni kívánt kép feltöltésére, amely bonyodalmas és időigényes lehet, valamint a szerver tárhelyét és sávszélességét foglalja. A képek belső használatához számos mód áll rendelkezésre.

Továbbá ezzel lehetséges a külső képek beágyazása, amelyek időről-időre változnak, vagy kérésre jönnek létre (például a Cacti-féle monitorozóprogramok grafikái) abban az esetben, ha a kiterjesztésük képfájlként ismeri fel őket. Ha a beágyazás engedélyezve van, lehetséges a [Link_URL Embedded_Image_URL] szintaxis használata; ekkor a képre kattintva a felhasználó az URL-re lesz átirányítva.

(A MediaWiki csak azon URL-eket értelmezi képként, melyeknek kiterjesztése is erre utal; ezért egyes hivatkozásoknál szükséges lehet egy álparaméter hozzáadása, például „&junk=junk.png” vagy „?.png”; így az értelmező a linket képként fogja felismerni, és a beágyazás is működni fog.)

Miért ne engedélyezz külső képeket?

A szövegbe illesztett külső képek számos Wikimédia-projektben tiltottak; a változó alapértelmezett értéke a MediaWiki 1.6.9 verziója óta „false”. Ennek a következő céljai vannak:

A böngésző adatainak jogosulatlan megszerzése. Minden alkalommal, amikor a böngésződ betölt egy képet (vagy egy weboldalt), a szerver felé néhány információt is továbbít; ezek az IP-címed, azon honlap, amelyről érkeztél (a wiki) és a sütik (az azonos szerver által kiszolgált korábbi kérések).

Vedd figyelembe, hogy a beállítás engedélyezésével a felhasználók más szerverekről is betölthetnek képeket. Ezt rosszindulatú egyének arra használhatják fel, hogy képek linkjének a wikiszövegbe való illesztésével információkat szereznek meg a látogatóidról. Nincs ok a pánikra! A módszerrel nincsenek veszélyben a felhasználóid hitelkártya-adatai vagy hasonló információi, csak a weboldal által minden egyes alkalommal lekért adatok. Azonban ezek megszerzésével látogatóidról komplex képet építhetnek fel a támadók, akik ezen információkat a korábban meglátogatott oldalakkal is összekapcsolhatják; ez adatvédelmi problémákat vet fel. Ezek azok az adatok, amelyek a hirdetők számára hasznosak („Az IP-cím mögötti felhasználót érdekli az adott termék.”).

Az e célból hozzáadott kép URL-ek vandalizmusnak minősülnek; hacsak nem tiltod le a lehetőséget, érdemes lehet a hagyományos spammeléssel együtt kezelni. Az ilyen beszúrt képek akár 1×1 pixel méretűek lehetnek, így a spamhez hasonlóan csak a szerkesztőnézetben, illetve a friss változtatások között látszik. A hagyományos antispam funkciók (mint például a $wgSpamRegex) ezen változtatásokat is kiszűrik.

Egyes vandalizmusok megelőzése (vagy jelentőségük csökkentése). A rosszindulatú felhasználók továbbra is tölthetnek fel offenzív tartalmú ábrákat, azonban a beállítással megakadályozhatod az ezekre való belső hivatkozás lehetőségét, ezáltal jelentőségük is csökken. Ha engedélyezed a külső forrásból származó képeket, az ilyen linkek törlése csak egy egyszerű szerkesztés (illetve ezt követheti követő közösségi döntés/blokkolás).

A más oldalakról induló sávszélesség-lopás megakadályozása. Az adminisztrátorok szeretnék elkerülni a belső hivatkozások beillesztése miatti, sávszélesség-lopással kapcsolatos vádaskodásokat.

Ez az eset akkor áll fenn, ha a wikid egy más tulajdonában álló webszerverre linkel, és a személy nem lett tájékoztatva erről; ebben az esetben az egyén ellenezheti ezen hivatkozások létét. Természetesen ezek törlése mindössze egy wikiszerkesztés, azonban a belső hivatkozások ilyen használata ellenkezik a netikettel (akkor is, ha hajlandó vagy ezeket törölni).

Számos más esetben nem számít a sávszélesség:

  • Egyes weboldalak egyértelműen előnyben részesítik az általuk tárolt képekre irányuló belső hivatkozásokat (vedd figyelembe, hogy néha ezekhez felhasználási feltételek tartalmazhatnak, például szükséges lehet egy szöveges link vagy közlemény elolvasása).
  • Egy felhasználó dönthet úgy, hogy a saját maguk által tárolt képek megjelenhetnek a wikilapon, így ő maga állítja be a belső linkeket.
  • Gyakran hasznos lehet az azonos szerveren lévő képekre (amelyek a wikire nem lettek feltöltve), vagy az azonos projekt/szervezet által tárolt ábrákra való belső hivatkozások engedélyezése. (Az ezzel kapcsolatos kivételek beállításához a $wgAllowExternalImagesFrom változót használhatod.)

A halott linkek megelőzése. Nincs garancia arra, hogy a wikitől független oldalon található kép a jövőben is elérhető lesz; bármely, a hivatkozott lapon történő változással a link halottá válhat. Ez a probléma természetesen a szöveges linkeknél is fennáll, de képek esetén ilyenkor egy ronda hibaüzenetet fogsz kapni.

Annak biztosítása, hogy minden megjelenő tartalmat te tárolsz. A külső forrásból származó képek letiltásával meggyőződhetsz arról, hogy minden, a wikin megjelenő kép a te tárhelyeden található. A szervered jó sávszélessége esetén így a böngészőkben nem jelentkezik a máshonnan való lekérésnél jelentkező lassulás. A tartalom egy helyen tárolása akkor is hasznos lehet, ha az oldal tartalmát egyben letölthetővé teszed.

A képkezelés egységesítése. A feltöltött képek wikilapokhoz történő hozzáadása más szintaxissal történik. A képek hozzáadásához használt két külön szintaxis és két külön mód összezavarhatja az újoncokat. Ha letiltod a külső képeket, a felhasználóknak ugyanazon feltöltési módot és ugyanazon szintaxist kell használniuk. Ebben az esetben a képre való kattintás minden esetben a képleíró lapra vezet.

Képfelirat

A külső képekhez nem lehet egyszerűen feliratot írni; egy megoldás a táblák használata:

{|
| <image url>
|-
| caption
|}

Lásd még

  • $wgAllowImageTag - Engedélyezze a html stílusú <img> címkék használatát. Hasznos a képek átméretezéséhez stb. Csak az MW 1.17+ verziónál érhető el
  • $wgAllowExternalImagesFrom - Csak egy adott forrásból vagy forrásokból származó külső képeket engedélyezhet.
  • $wgEnableImageWhitelist - Engedélyezze az on-wiki oldalt annak megadásához, hogy milyen külső képek engedélyezettek.
  • $wgUseInstantCommons - Engedélyezze a Wikimedia Commons képeinek használatát.