Kézikönyv:$wgAllowExternalImages

This page is a translated version of the page Manual:$wgAllowExternalImages and the translation is 47% complete.
Outdated translations are marked like this.
Parser: $wgAllowExternalImages
Azt határozza meg, hogy a MediaWiki engedélyezze-e a külső képek belső szövegben való feldolgozását.
Bevezetve:az 1.1.0 előtt
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(boolean)
Alapértelmezett érték:false (1.7+)
true (pre-1.1 - 1.6)

A belsőleg hivatkozott képek külső weboldalakon való tárolását néha belső hivatkozásként nevezik.

Részletek

A változó „true” értéke esetén a felhasználók egy külső URL-en található képet is beilleszthetnek a webcím wikiszövegbe illesztésével (bármely egyéb, környező jelölő nélkül); ezzel a kép URL-je a külső hivatkozásra lesz átirányítva.

A változó „false” értéke esetén a teljes URL megjelenik szöveges linkként.

Vedd figyelembe, hogy ha egy, megbízható forrásból engedélyezel képeket (például a saját domainedről), a beállítás értékét állítsd false-ra, és használd a $wgAllowExternalImagesFrom -ot.

Külső képek bélyegképei

A bélyegképek a feltöltött képekből generálódnak a MediaWiki adatbázisában található dimenzió-információkból. Mivel a külső ábrák nem szerepelnek az adatbázisban, ezekből nem lehetséges bélyegképek létrehozása.

If those images have been uploaded in another MediaWiki or if they are somewhere in your site and you want to let MediaWiki make thumbnails of them you can set $wgUseSharedUploads to true and set $wgSharedUploadPath and $wgSharedUploadDBname instead of enabling external images.

Miért engedélyezz külső képeket?

Azon felhasználók, akik ismerik a képek közvetlen URL-jei megszerzésének lépéseit, hasznosnak találhatják ezen útmutatót a szócikkek a weben máshol talált eszközök segítségével készített illusztrációkkal való kiegészítéséhez.

Ezen funkció nélkül a felhasználók kényszerítve lesznek a beágyazni kívánt kép feltöltésére, amely bonyodalmas és időigényes lehet, valamint a szerver tárhelyét és sávszélességét foglalja. A képek belső használatához számos mód áll rendelkezésre.

Továbbá ezzel lehetséges a külső képek beágyazása, amelyek időről-időre változnak, vagy kérésre jönnek létre (például a Cacti-féle monitorozóprogramok grafikái) abban az esetben, ha a kiterjesztésük képfájlként ismeri fel őket. Ha a beágyazás engedélyezve van, lehetséges a [Link_URL Embedded_Image_URL] szintaxis használata; ekkor a képre kattintva a felhasználó az URL-re lesz átirányítva.

(A MediaWiki csak azon URL-eket értelmezi képként, melyeknek kiterjesztése is erre utal; ezért egyes hivatkozásoknál szükséges lehet egy álparaméter hozzáadása, például „&junk=junk.png” vagy „?.png”; így az értelmező a linket képként fogja felismerni, és a beágyazás is működni fog.)

Miért ne engedélyezz külső képeket?

A szövegbe illesztett külső képek számos Wikimédia-projektben tiltottak; a változó alapértelmezett értéke a MediaWiki 1.6.9 verziója óta „false”. Ennek a következő céljai vannak:

A böngésző adatainak jogosulatlan megszerzése. Minden alkalommal, amikor a böngésződ betölt egy képet (vagy egy weboldalt), a szerver felé néhány információt is továbbít; ezek az IP-címed, azon honlap, amelyről érkeztél (a wiki) és a sütik (az azonos szerver által kiszolgált korábbi kérések). Every time your browser fetches an image (or a web page for that matter) it also submits various bits of data to the webserver in its request. This includes your IP address, the URL of the page you were looking at (the wiki site), and cookies (information about previous requests to that same webserver).

Vedd figyelembe, hogy a beállítás engedélyezésével a felhasználók más szerverekről is betölthetnek képeket. Ezt rosszindulatú egyének arra használhatják fel, hogy képek linkjének a wikiszövegbe való illesztésével információkat szereznek meg a látogatóidról. Nincs ok a pánikra! A módszerrel nincsenek veszélyben a felhasználóid hitelkártya-adatai vagy hasonló információi, csak a weboldal által minden egyes alkalommal lekért adatok. Azonban ezek megszerzésével látogatóidról komplex képet építhetnek fel a támadók, akik ezen információkat a korábban meglátogatott oldalakkal is összekapcsolhatják; ez adatvédelmi problémákat vet fel. Ezek azok az adatok, amelyek a hirdetők számára hasznosak („Az IP-cím mögötti felhasználót érdekli az adott termék.”). A malicious (or devious) person could make wiki edits to set up an external image URL on your wiki, purely for the purpose of gathering this data about your visitors. No need to panic! They wouldn't get credit card numbers or anything, just the kind of data that is sent every time you visit a website. But this might allow them to build up a (rather fuzzy) picture about visitors to your site, which might be correlated with similar data from other sites, and could potentially give rise to privacy concerns. It's the kind of data that has a value to marketing companies, a list saying "The person on this IP address is interested in this kind of website"

Az e célból hozzáadott kép URL-ek vandalizmusnak minősülnek; hacsak nem tiltod le a lehetőséget, érdemes lehet a hagyományos spammeléssel együtt kezelni. Az ilyen beszúrt képek akár 1×1 pixel méretűek lehetnek, így a spamhez hasonlóan csak a szerkesztőnézetben, illetve a friss változtatások között látszik. A hagyományos antispam funkciók (mint például a $wgSpamRegex) ezen változtatásokat is kiszűrik. Note that the actual image could be a miniscule 1x1 pixel images, and so as with wiki spam, you won't necessarily see it on the page itself, but you will see the edit on your 'recent changes'. Conventional meta:Anti-spam features (such $wgSpamRegex ) will counter these kinds of URL along with normal link spam.

Egyes vandalizmusok megelőzése (vagy jelentőségük csökkentése). A rosszindulatú felhasználók továbbra is tölthetnek fel offenzív tartalmú ábrákat, azonban a beállítással megakadályozhatod az ezekre való belső hivatkozás lehetőségét, ezáltal jelentőségük is csökken. Ha engedélyezed a külső forrásból származó képeket, az ilyen linkek törlése csak egy egyszerű szerkesztés (illetve ezt követheti követő közösségi döntés/blokkolás).

A más oldalakról induló sávszélesség-lopás megakadályozása. Az adminisztrátorok szeretnék elkerülni a belső hivatkozások beillesztése miatti, sávszélesség-lopással kapcsolatos vádaskodásokat.

Ez az eset akkor áll fenn, ha a wikid egy más tulajdonában álló webszerverre linkel, és a személy nem lett tájékoztatva erről; ebben az esetben az egyén ellenezheti ezen hivatkozások létét. Természetesen ezek törlése mindössze egy wikiszerkesztés, azonban a belső hivatkozások ilyen használata ellenkezik a netikettel (akkor is, ha hajlandó vagy ezeket törölni).

Számos más esetben nem számít a sávszélesség:

  • Egyes weboldalak egyértelműen előnyben részesítik az általuk tárolt képekre irányuló belső hivatkozásokat (vedd figyelembe, hogy néha ezekhez felhasználási feltételek tartalmazhatnak, például szükséges lehet egy szöveges link vagy közlemény elolvasása).
  • Egy felhasználó dönthet úgy, hogy a saját maguk által tárolt képek megjelenhetnek a wikilapon, így ő maga állítja be a belső linkeket.
  • Gyakran hasznos lehet az azonos szerveren lévő képekre (amelyek a wikire nem lettek feltöltve), vagy az azonos projekt/szervezet által tárolt ábrákra való belső hivatkozások engedélyezése. (Az ezzel kapcsolatos kivételek beállításához a $wgAllowExternalImagesFrom változót használhatod.)
  • There are some websites which explicitly encourage inline linking to images they host (note that sometimes terms & conditions are attached to inline linking e.g. they require a textual link/acknowledgement)
  • A contributor might decide that images they are hosting on their own website could appear on a wiki page, and so they set up the inline link themselves.
  • Often it might be useful to allow inline linking to images hosted on the very same webserver as the wiki (which are just not uploaded into the wiki), or images hosted as part of the same overall project/organisation. (You could use $wgAllowExternalImagesFrom to specify this as an exception instead)

A halott linkek megelőzése. Nincs garancia arra, hogy a wikitől független oldalon található kép a jövőben is elérhető lesz; bármely, a hivatkozott lapon történő változással a link halottá válhat. Ez a probléma természetesen a szöveges linkeknél is fennáll, de képek esetén ilyenkor egy ronda hibaüzenetet fogsz kapni. Any change in the design of the external site has the potential to break external links to individual files on that site. The same problem exists for textual hyperlinks of course, but for broken image references you will wind up with an ugly error box if the link is broken.

Annak biztosítása, hogy minden megjelenő tartalmat te tárolsz. A külső forrásból származó képek letiltásával meggyőződhetsz arról, hogy minden, a wikin megjelenő kép a te tárhelyeden található. A szervered jó sávszélessége esetén így a böngészőkben nem jelentkezik a máshonnan való lekérésnél jelentkező lassulás. A tartalom egy helyen tárolása akkor is hasznos lehet, ha az oldal tartalmát egyben letölthetővé teszed. You might wish to disallow inline linking in order to ensure that all images resources appearing on your wiki, are available from your wiki. If you have good hosting bandwidth, you might want to make full use of this and avoid any slowdown in browsing experience due to images being fetched from elsewhere. You might also want to ensure you are gathering all the image resources locally, in order to offer up all your content as a download.

A képkezelés egységesítése. A feltöltött képek wikilapokhoz történő hozzáadása más szintaxissal történik. A képek hozzáadásához használt két külön szintaxis és két külön mód összezavarhatja az újoncokat. Ha letiltod a külső képeket, a felhasználóknak ugyanazon feltöltési módot és ugyanazon szintaxist kell használniuk. Ebben az esetben a képre való kattintás minden esetben a képleíró lapra vezet. Uploaded images are added to a wiki page using a different wiki syntax. Having two different syntaxes and two different approaches to adding images, could cause confusion for some novice users. If you disallow external images, users must always follow the same upload procedure, and use the same syntax. Also it means images always have the same click behaviour (taking you to the image page)

Képfelirat

A külső képekhez nem lehet egyszerűen feliratot írni; egy megoldás a táblák használata:

{|
| <image url>
|-
| caption
|}

Lásd még

  • $wgAllowImageTag - Engedélyezi a html stílusú ‎<img> címkék használatát. Hasznos a képek átméretezéséhez stb. Csak az MW 1.17–1.35 verziónál érhető el
  • $wgAllowExternalImagesFrom - Csak egy adott forrásból vagy forrásokból származó külső képeket engedélyezhet.
  • $wgEnableImageWhitelist - Engedélyezze az on-wiki oldalt annak megadásához, hogy milyen külső képek engedélyezettek.
  • $wgUseInstantCommons - Engedélyezze a Wikimedia Commons képeinek használatát.