Help:Lint errors/self-closed-tag/hu

This page is a translated version of the page Help:Lint errors/self-closed-tag and the translation is 90% complete.

Az ezen a listán szereplő lapok érvénytelen önzáró HTML-elemeket tartalmaznak, például ‎<b />-t, ‎<div />-et, ‎<span />-t, ‎<p />-t vagy ‎<td />-t. (A HTML5 specifikációban szereplő érvényes elemek – például ‎<br />, ‎<hr />, ‎<wbr /> – nem kerülnek fel a hibalistára.)[1][2] Ezeknek az érvénytelen elemeknek a működése megváltozik a MediaWiki 1.35 -ben (Wikimédia-wikiken 2020. június 2–4-én telepítve) a HTML5-ben meghatározottra, így a használatuk wikiszövegben elavult. Lásd a phab:T134423 feladatot további részletekért.

A lapok automatikusan kerülnek fel erre a listára, ha olyan rosszul formázott elemeket használnak, mint a </center/> (ez </center>-re cserélendő, eltávolítva a végén lévő perjelet), vagy olyan hibás konstrukció van bennük, mint az <s>...<s/> (ez <s>...</s> formában javítandó, a záró elem perjelét előre hozva).

Ahol egy érvénytelen ‎<font /> vagy ‎<span /> elem helykitöltőként szerepel (attribútumok, pl. id= vagy class= nélkül) a wikikód feldolgozásának megakadályozására, például {<font/>{sablonnév}} formában, ott vagy a ‎<font /> ‎<nowiki />-re cserélendő, aminek ugyanaz a hatása, viszont továbbra is érvényes kód, vagy pedig használható egy sablonokra hivatkozó sablon, mint például a {{tl}} vagy {{tlx}}: {{tlx|sablonnév}}.

Bizonyos sablonok tartalmaznak egy |id= horgonyparamétert. A közvetlenül ilyen sablonok előtt szereplő önzáró <div id="..." /> és <span id="..." /> elemek javításakor megfontolandó a horgonyszöveg átemelése a HTML-elemből a sablonon belülre és az így feleslegessé váló HTML-elem eltávolítása.

Ha egy listán szereplő lapon látszólag nincs érvénytelen önzáró elem, valószínűleg egy beillesztett lapon vagy sablonban szerepel ilyen.

Példa

Érvénytelen kód
<div> abc <div/>
Érvényes kód
<div> abc </div>

Jegyzetek

  1. A HTML5-ben érvényes önzáró elemek teljes listája: area, base, br, col, embed, hr, img, input, keygen, link, meta, param, source, track, wbr. Ezek közül a wikiszövegben azonban csak a ‎<br />, ‎<hr />, ‎<wbr /> engedélyezett. A HTML pre elemét felülírja a MediaWiki pre XML-eleme.
  2. A MediaWiki bizonyos XML-elemei – pl. ‎<nowiki /> és ‎<pre /> –, valamint egyes kiterjesztések elemei – ‎<ref />, ‎<references /> stb. – is érvényesek önzáró formában.

Eszközök

The following tools can help fix invalid self-closed HTML tags:

Lásd még