Növekedés/közösségi konfiguráció

This page is a translated version of the page Growth/Community configuration and the translation is 98% complete.

Ez az oldal az Növekedés csapat munkáját írja le a "közösségi konfiguráció" projekten. Ez az oldal tartalmazza a főbb eszközöket, terveket, nyitott kérdéseket és döntéseket. Az előrehaladásról szóló legtöbb apró frissítés az általános Növekedési csapat frissítések oldalára kerül, néhány nagyobb vagy részletes frissítés pedig ide.

Közösségi konfiguráció szerkesztési űrlap a béta angol Wikipédián – 2021-04-20-án készült képernyőkép (a képernyőkép teljes verziója elérhető)

A konfigurációs oldal eléréséhez kérjük, látogass el a wikidben található Special:EditGrowthConfig lapra. Ha problémát szeretnél jelenteni, vagy kérdést szeretnél feltenni ezzel a funkcióval kapcsolatban, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.

This project is deployed and can be used to configure Growth features . It will be replaced by Community configuration 2.0 .

Jelenlegi állapot

 • 2021-02-11: elkezdődik a munka a projekt megtervezéséhez
 • 2021-04-14: a konfigurációs szerkesztő elérhetővé vált a béta wikikben
 • 2021-04-24: utolsó tesztek, telepítés a kísérleti wikikre
 • 2021-05-07: az újoncfeladatok konfigurálása hozzáadva az űrlaphoz
 • 2021-06-29: a közösségi konfiguráció már elérhető az összes Növekedés wikin
 • 2023-07-01: Community configuration 2.0 project is launched.

Összefoglaló

A Növekedési csapat funkciói egyedülállóak, mivel közösségi hozzájárulást igényelnek, mielőtt új wikikre telepíthetőek lennének. A telepítés előtt a közösségeknek meg kell jelölniük olyan dolgokat, mint például a mentorok listájának helye, a súgóban megjeleníteni kívánt segédlinkek, valamint a sablonok, melyeket az újoncfeladatok megtalálásához használni szeretnének. Ezen funkciók beállításához vagy a funkciók viselkedésének bármilyen megváltoztatásához a közösségeknek Phabricator-feladatot kellett létrehozniuk a Növekedési csapat számára a kód módosításához (a folyamatot lásd ezen az oldalon). Ez lelassította, hogy milyen gyorsan lehetett a funkciókat új wikikre telepíteni, és hogy a közösségek milyen gyakran tudtak változtatásokat végrehajtani.

Ennek a problémának a megoldására a növekedési csapat egy olyan módszert készít, amely lehetővé teszi a közösségek számára, hogy maguk állítsák be és ellenőrizzék a növekedési funkciók konfigurációját. Az adminisztrátorok egy űrlap segítségével a wikijükön módosíthatják a növekedési funkciók beállításait az összes szerkesztő számára. Ez az űrlap elérhető az alábbi címen: Special:EditGrowthConfig.

Bár ez a közösségeknek a Növekedési funkciókkal fog segíteni, az elképzelés más WMF funkciók esetében is felhasználható. Ahelyett, hogy egy "mindenre egyformán alkalmas" megközelítést használnánk, talán képesek leszünk konfigurációkat közzétenni, hogy a közösségek meggyőződhessenek arról, hogy a funkciók megfelelnek-e a környezetüknek és az igényeiknek.

Hogyan működik

 
Pillanatkép egy JSON fájlról, amely a Növekedés közösségi konfigurációjának háttértárát tartalmazza (béta angol Wikipédia; 2021-04-20-án készült)

A konfiguráció egy JSON lapon van tárolva a MediaWiki névtérben. Annak érdekében, hogy a nem tech-érzékeny közösségi tagok is kezelhessék a konfigurációt, létrehoztunk egy egyéni űrlapot a JSON blob felett magával a konfigurációval. Így a közösségi tagoknak nem kell érteniük a JSON szerkesztéséhez ahhoz, hogy megváltoztassák a konfigurációt, miközben a konfiguráció olyan formátumban tárolódik, amely a gépek számára is könnyen érthető.

A wiki beállításait csak az adminisztrátorok és a felület adminisztrátorai tudják módosítani az űrlapon keresztül. A nem adminok a Special:EditGrowthConfig segítségével tekinthetik meg az aktuális konfigurációt.

Az űrlap érvényesíti, hogy a módosítandó információ megfelel-e a kívánt formátumnak.

Légy óvatos: Ha az űrlapon keresztül történik a változtatás, az azonnal kihat az összes, a Növekedés funkcióval rendelkező felhasználóra, ami több ezer felhasználót jelent. Ezért fontos, hogy óvatos és megfontolt legyél a módosítások elvégzésekor.

Mivel az űrlap egy MediaWiki oldalt szerkeszt, örököl néhány alapvető funkciót, amivel minden MediaWiki oldal rendelkezik:

 • Az űrlapon végzett változtatások szerkesztési összefoglalókat hagynak a JSON lapon.
 • A JSON oldalról visszaállítható a konfiguráció a régebbi verziójára.
 • A változtatások megvitatása a JSON lap vitalapján történhet.

A közösségi oldalaknak ki kell alakítaniuk saját eljárásaikat a változtatások megvitatására és a változtatásokról való konszenzus kialakítására. Ez hasonló a törlési vitákhoz: bár egy admin törölhet egy szócikket, a wikiknek még mindig vannak folyamatai, hogy eldöntsék, egy admin megteheti-e ezt.

Ha egy mentorok listáját akarod felvenni a wikibe, akkor először egy külön oldalt kell létrehozni.

Beépített konfigurációs változók

Bár az űrlap nem teszi lehetővé a közösségek számára az összes konfigurációs változó kezelését, de feltárja azokat a konfigurációkat, amelyek befolyásolnák a szerkesztői élményt. Például nem tesszük közzé azt a konfigurációt, hogy a funkciók melyik adatbázis-klasztert használják. Az T275086 részeként döntöttünk a konfigurációs változók listájáról, melyeket a wikin keresztül szeretnénk engedélyezni. A változók listáját egy táblázatba (Google Spreadsheets) helyeztük el.

Nyitott kérdések

A közösségi konfiguráció egy új ötlet, ami szerintünk mind a közösségeknek, mind a WMF számára segíteni fog. De még mindig van néhány nyitott kérdés, amelyekről akkor fogunk értesülni, amikor beszélünk a közösségekkel, és amikor használni kezdik a funkciót:

 • A közösségek konszenzust alakítanak ki a változtatások előtt, vagy az egyének egyoldalúan fognak változtatni?
 • Megfelelő mértékű lesz-e a szerkesztés korlátozása az adminisztrátorokra és a felület adminisztrátoraira?
 • Szükségünk lesz-e valamilyen késleltetésre a konfigurációs módosítások előtt, hogy egy gyors módosítássorozat (vagy szerkesztési háború az űrlapon) ne okozzon nagyon zavaró élményt a kezdők számára?

Kérjük, oszd meg velünk a visszajelzéseidet!