Global templates/Taxonomy/nl

This page is a translated version of the page Global templates/Taxonomy and the translation is 100% complete.

Dit is een poging om een eenvoudige taxonomie van sjablonen die gebruikt worden op Wikimedia wiki's te schrijven: waar sjablonen voor worden gebruikt en hoe kunnen ze worden gegroepeerd.

Het is moeilijk om een volledige lijst te maken van waarvoor sjablonen worden gebruikt, want er zijn letterlijk honderdduizenden van hen. De lijst in dit document zal slechts enkele veel voorkomende, opmerkelijke families sjablonen tonen, maar vanwege de aard van de technologie kan het niet echt uitgebreid zijn.

Een centrale technische overweging is dat het voorgestelde sjabloon van Globale sjablonen gebruikt kan worden voor "alle" sjablonen, ongeacht welke "familie" ze behoren (op een opt-in basis: geen sjablonen zullen worden geforceerd om in de globale repository te worden opgeslagen). De sjablonen zijn praktisch het enige hulpmiddel dat de wiki-redacteuren hebben om de inhoud efficiënt aan te passen, en "inhoud" betekent hier alles dat op wiki-pagina's wordt geschreven: encyclopedische artikelen, discussies, beleidspagina's, hulppagina' s, essays, geschreven boeken, gebruikerspagina's, vertalingen en al het andere. De voorgestelde repository is voor al deze scenario's.

Een ander relatief klein technisch probleem is dat er naast sjablonen ook modules zijn. Ze zijn vergelijkbaar met sjablonen en vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn er slechts twee belangrijke verschillen tussen hen:

 1. Sjablonen worden geschreven in wikitext en modules worden geschreven in de programmeertaal Lua.
 2. Sjablonen worden geïmplementeerd als onderdeel van het kernplatform van MediaWiki, en modules worden geïmplementeerd in een extensie genaamd Scribunto.

Dit document behandelt zowel modules als sjablonen.

Tenzij anders vermeld, zijn de voorbeelden hier van de Engelse Wikipedia, maar het is cruciaal om op te merken dat dit niet betekent dat de Engelse Wikipedia de "bron" is, of zou moeten zijn, voor alle sjablonen of inhoud. Dit wordt simpelweg gedaan om de oorspronkelijke taal te zien waarin deze pagina is geschreven. In feite is er veel technische innovatie in de ontwikkeling van sjablonen in andere wiki's (Wiktionary, Commons, Wikidata, Wikinews, enz.), en in veel talen, met name Frans, Duits, Russisch, Spaans, Catalaans, Pools, Hebreeuws, Perzisch, Arabisch, Chinees, evenals in vele anderen. Sommige daarvan worden in dit document specifiek genoemd. {{🌎🌍🌏}}

Wat zijn sjablonen niet

Hoewel het technisch mogelijk is, worden sjablonen meestal niet gebruikt voor de proza van wiki-pagina's. Het beleid van de Engelse Wikipedia over sjablonen staat zelfs aan de bovenkant: Sjablonen mogen normaal niet worden gebruikt om artikeltekst te bewaren.

Sjablonen worden vaak ingebed in alinea's van wikipagina's, maar het wordt meestal alleen voor speciale opmaak en niet voor gewone tekst. {{🌎🌍🌏}}

Overzichtstabel

Elke rij van de tabel wordt in de volgende alinea's nader beschreven.

Type Voorbeelden Opmerkingen
Citaten {{Cite web}}, {{Cite book}}, {{Cite journal}}, {{Britannica}}, {{Cite Q}} In vrijwel alle Wikipedia-artikelen nodig, en in sommige andere projecten ook. Zeer vaak gebruikt in bug-rapporten over Content Translation.
Metadata van pagina {{Featured article}}, {{Use dmy dates}}, {{Mbox}}, {{WikiProject Italy}}, {{Information}}, {{cc-by-sa-3.0}}, {{artwork}} De primaire manier van gemeenschappen om metadata toe te voegen aan pagina's.
Infoboxen {{Infobox philosopher}} Een iconische Wikipedia-functie, graag gewild in alle talen.
Onderhoud artikelen {{Unreferenced}}, {{Underlinked}}, {{Current}}, {{Disputed}}, {{citation needed}} Niet alleen gebruikt als waarschuwingen, maar ook als werkstromen voor het verbeteren van artikelen.
Navigatie boxen {{Neil Young}}, {{Nancy Pelosi}}, {{Islam}}, {{Psychology sidebar}} Combineert herstel van onderwerpen en eenvoudige navigatie. Kan niet worden gebruikt op mobiele apparaten vanwege de overcomplexiteit, hoewel ze daar nuttig zouden zijn.
Navigatie artikelen {{Main}}, {{About}}, {{For}}, {{Sister project links}} Overal noodzakelijk en nuttig voor structuur, machineleesbaarheid en het opdelen van artikelen.
Algemene opmaak {{Blockquote}}, {{ISBN}}, {{Center}}, {{Flex columns}}, {{Image array}} Nuttig in alle talen en alle soorten inhoud. Niet beschikbaar als eigen functies in Visual Editor, maar alleen als algemene sjablonen.
Geavanceerde opmaak en speciale gegevenspresentatie $route_diagram_template, {{IPA}}, {{coord}}, {{Pgnviewer}} (schaken) Niet herbruikbaar, hoewel het in alle talen nuttig zou zijn voor rijke en informatieve gestructureerde data.
Wikidata {{Q}}, {{Cite Q}}, {{Authority control}}, een paar infoboxen De enige manier om gegevens uit Wikidata in artikelen te plaatsen.
Gebruikerspagina Gebruikersboxen, {{Bot}} De praktische manier om gebruikers te sorteren, om medewerkers te zoeken, enz.
Overlegpagina van gebruiker Waarschuwen, reageren Gebruikt voor rijke, efficiënte communicatie.
Gemeenschap discussie {{Userlinks}}, verwijderingssjablonen Gebruikt voor efficiënte discussie en werkstromen.
Wiktionary {{t+}}, {{lb}}, {{ux}}, {{der}} Geeft Wiktionary zijn broodnodige opmaak en structuur, maar niet machineleesbaar, cryptisch voor beginnende mensen en anders in elke taaleditie.
Interne infrastructuur {{Icon}}, {{Ambox}}, Module:Arguments Normaal gesproken niet direct gebruikt door content-editors in de main namespace, maar gebruikt als infrastructuur voor het bouwen van andere sjablonen en modules. Een van de meest gebruikte en gekopieerde op meerdere projecten.

Citaten

Algemene citaten

"Basis" voetnoten worden ingevoegd met behulp van een uitbreiding die Cite wordt genoemd, en dit werkt op dezelfde manier in alle talen met behulp de tag <ref> in wikitext. (Hoewel deze gelijkheid voor het grootste deel goed is, is het ook op sommige manieren problematisch. Bijvoorbeeld, het gebruik van dezelfde <ref> tag in rechts-tot-links wiki's veroorzaakt enkele problemen; zie taak T30980.)

De inhoud van de meeste citaties is echter geformatteerd met behulp van sjablonen. Citatiestijl vereist een uniforme opmaak. De meest opmerkelijke Engelse Wikipedia-sjablonen van dit soort zijn {{Cite web}}, {{Cite book}} en $Cite̠journal. Er zijn tientallen andere en ze worden in bijna alle artikelen gebruikt.

Sommige van deze zijn geïmporteerd naar veel andere talen, maar hun titels en parameters zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde, zodat ze niet betrouwbaar en efficiënt kunnen worden hergebruikt over wiki's, waardoor vertaling moeilijker wordt. Veel bug-rapporten over Content Translation, bijvoorbeeld, hebben relaties met citaat sjablonen.

Ze zijn ook niet machineleesbaar, tenminste niet in een draagbaar formaat: men kan software ontwikkelen om citatiemetadata uit de Engelse Wikipedia te lezen, maar het zal bijna van het begin af moeten worden geschreven om citatietadata uit het Franse Wikipedia, de Duitse Wikipedia, enz. te lezen.

Bijzondere broncitaten

Deze sjablonen zijn vergelijkbaar met algemene citaat sjablonen, maar ze zijn gemaakt voor specifieke bronnen die op veel pagina's nodig zijn. Voorbeelden in het Engels: {{Cite Catholic Encyclopedia}}, {{Britannica}} (voor het citeren uit Encyclopædia Britannica).

Gestructureerd citeren: Cite Q

"Het frontend van WikiCite" sessie op de WikiCite 2020 conferentie. De presentatie over Cite Q begint om 1:12:05 uur.

Een bijzonder opmerkelijk voorbeeld van een sjabloon dat citaties toont is {{Cite Q}}. Het probeert de kracht van gestructureerde data in Wikidata te combineren met de citatiebehoeften van Wikipedia (in verschillende talen!), en haalt de citatieinformatie uit Wikidata. Het is specifiek ontwikkeld voor eenvoudig hergebruik in verschillende talen, met een mogelijke toekomstige migratie naar een globale sjabloonrepository in gedachten.

Citatie-infrastructuur

Dit zijn sjablonen en modules die niet direct worden gebruikt door artikelredakteurs, maar intern worden gebruikt door andere citaat sjablonen om een gestandaardiseerde uitstraling te creëren. Opmerkelijke voorbeelden zijn Module:Citation/CS1 en Module:Citation/CS1/COinS. Deze modules worden vaak besproken als stukken infrastructuur die door alle wiki's moeten worden gedeeld. {{🌎🌍🌏}}

Pagina metadata

Veel sjablonen implementeren artikel-metadata. Sommige van deze gegevens verschijnen in de naamruimte van het artikel en andere in de ruimte Overleg. Sommige van deze artikelen zijn in het artikel opgenomen, maar worden niet daadwerkelijk aan de lezers getoond.

Artikelstatus badges

Deze zijn meestal badges zoals {{Featured article}}, {{Good article}}, enz. Ze worden ingevoegd in de artikel wikitext bron, maar worden getoond in de balk bovenaan de pagina. Hoewel de functionaliteit vergelijkbaar is, kunnen de specifieke ontwerpen en interne implementaties van dit sjabloon in elke wiki verschillen. Het proces "uitgelicht artikel" is een teken van een actieve en zorgzame bewerkingsgemeenschap; het gebrek aan een dergelijk sjabloon is meerdere malen door redacteuren gemeld in kleinere, maar zich ontwikkelende wiki's als een blokkade voor het versterken van de lokale bewerkingscommunity.

Interne informatie voor redacteuren

Dit zijn sjablonen die niet aan de lezers worden getoond, maar die informatie moeten geven die nuttig is voor de redacteurs. In de Engelse Wikipedia zijn er bijvoorbeeld sjablonen die de redacteuren informeren over het dialect van het Engels dat op die pagina moet worden gebruikt ({{Use American English}}, {{Use British English}} , $Use _Indian_English), of over het gebruik van een bepaald datumformaat (bijvoorbeeld {{Use dmy dates}}).

Metadata op overlegpagina's

De namespace Talk is oorspronkelijk gemaakt voor discussies/overleg over het artikel. Al in het midden van de jaren 2000 begonnen redacteurs het echter ook te gebruiken voor het opslaan van metadata en onderhoudssjablonen voor de activiteiten van de bewerkingsgemeenschap. Een opmerkelijk voorbeeld is de WikiProject-sjablonen op de Engelse Wikipedia, die artikelen sorteert volgens onderwerpen die nuttig zijn voor experts in de bewerkingsgemeenschap. Bijvoorbeeld, de discussiepagina van het artikel Shanghai toont verschillende dergelijke sjablonen: WikiProject China, WikiProject Cities, WikiProjekt Oost-Azië, WikiProjet Politiek, WikiPro project Geografie en Wikipedia Version 1.0 Editorial Team.

Deze sortering werd gemaakt door de Engelse Wikipedia gemeenschap om te worden gebruikt voor haar interne doeleinden. Het wordt echter zo vaak gebruikt dat het werd gebruikt door het WMF Research team om artikelen in onderwerpen te sorteren, en het werd vervolgens toepasbaar op andere talen en gebruikt om suggesties te tonen in de Growth extensies. Hoewel het een nuttig resultaat heeft, is dit ook vrij problematisch omdat de Engelse Wikipedia-gemeenschap taxonomie op alle talen afdwingt, zonder andere gemeenschappen de kans te geven om het rechtstreeks te beïnvloeden.

Vergelijkbare WikiProject-sjablonen bestaan in het Pools, het Russisch, het Turks en enkele andere talen. Mensen die wiki's in meerdere talen bewerken, hebben interesse uitgesproken in het hergebruiken van dit systeem, maar het importeren was voor hen te ingewikkeld.

Een ander opmerkelijk voorbeeld is het informeren van redacteurs over belangrijke gemeenschapsbeslissingen over controversiële onderwerpen. Bijvoorbeeld, de kennisgevingen over de Engelse Wikipedia Arbitration Committee sancties op de overlegpagina van Kosovo worden ingevoegd met behulp van het generische sjabloon {{Mbox}}.

Media metadata en licentie verlening

 
Bruiloft Tapa uit Fiji. Klik op de afbeelding om voorbeelden te zien van het gebruik van beschrijvings- en licentiesjablonen

Commons en alle andere Wikimedia-wiki's zijn streng in het gebruik van de juiste auteursrechtlicenties, het controleren van de bronnen van mediabestanden en het nuttig beschrijven van de bestanden. Dit is altijd gedaan door sjablonen zoals {{Information}}, {{cc-by-sa-3.0}}, {{artwork}} en vele andere toe te voegen aan de bestandsinformatiepagina. Een deel van deze informatie wordt geleidelijk overgebracht naar Gestructureerde Data op Commons infrastructuur, maar het proces is nog lang niet voltooid. {{🌎🌍🌏}}

Infoboxen

Dit is een van de meest opvallende voorbeelden van functies die zijn geïmplementeerd met behulp van sjablonen.

Er zijn honderden infobox sjablonen in verschillende wiki's. Er zijn grofweg twee soorten:

 1. Handmatige infoboxen, die vereisen dat elke parameter wordt toegevoegd aan de wikitekst van het artikel zelf.
 2. Geautomatiseerde infoboxen, die zorgen voor de opmaak, maar de feitelijke informatie uit Wikidata halen.

Er is ook een breed spectrum van sjablonen tussen de twee uitersten: ze kunnen standaard informatie ophalen, of onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld alleen als de Wikidata-verklaring een betrouwbare bron heeft), maar ook lokaal informatie toevoegen met behulp van parameters.

De handmatige sjablonen zijn gebruikelijker in de Engelstalige Wikipedia, hoewel het gebruik van op Wikidata gebaseerde sjablonen geleidelijk toeneemt. De geautomatiseerde zijn gebruikelijk in het Russisch, Spaans, Frans, Hebreeuws en vele andere talen.

Er is een enorme vraag naar beide soorten infoboxen in kleinere talen. In het bijzonder werd dit gebracht door veel redacteuren in talen van Afrika en de Filipijnen, maar eigenlijk uit de hele wereld. {{🌎🌍🌏}}

Onderhoud van artikelen

Veel sjablonen worden gebruikt om de aandacht van de lezers en redacteuren te vestigen op kwesties als de toon, neutraliteit, betrouwbaarheid, volledigheid, enzovoort van het artikel. Ze kunnen van toepassing zijn op de hele pagina of op een deel ervan. In de Engelstalige Wikipedia worden ze ook wel "tags" of "hatnotes" genoemd.

Dergelijke sjablonen voegen het artikel vaak toe aan een categorie, bijvoorbeeldArticles needing additional references. Dergelijke categorieën staan bekend als Backlogs: bewerkers kunnen ze doornemen en de wiki continu verbeteren. In de grotere Wikipedia's kunnen er tientallen of zelfs honderden van dergelijke categorieën zijn.

De impact van dergelijke sjablonen is onderwerp van onderzoek geweest. Zie bijvoorbeeld Templates and Trust-o-meters: Towards a widely deployable indicator of trust in Wikipedia door Andrew Kuznetsov, Margeigh Novotny, Jessica Klein, Diego Saez-Trumper en Aniket Kittur.

Het hele artikel

Voorbeelden van onderhoudssjablonen die van toepassing zijn op het hele artikel:

 • {{Unreferenced}}: Dit artikel citeert geen bronnen.
 • {{Current}}: Dit artikel documenteert een actueel evenement. Informatie kan snel veranderen naarmate het evenement vordert, en de eerste nieuwsberichten kunnen onbetrouwbaar zijn.
 • {{Underlinked}}: Dit artikel heeft meer links naar andere artikelen nodig om het te helpen integreren in de encyclopedie.
 • {{Disputed}}: De feitelijke juistheid van dit artikel wordt betwist. Relevante discussies kunnen te vinden zijn op de overlegpagina.

Sommige hiervan worden nu gebruikt in de extensie Growth, bijvoorbeeld {{Underlinked}}. Dit is een mooie integratie met community workflows, maar het betekent ook dat als een wiki de overeenkomstige functie wil gebruiken, het sjabloon moet bestaan en werken op een manier die compatibel is met de extensie, en dit moet in elke wiki handmatig worden gedaan. Als de sjabloon globaal was, kon dit zonder inspanning in alle wiki's worden gedaan.

Delen van een artikel

Misschien wel het bekendste, iconische Wikipedia-sjabloon is {{citation needed}} (het is bijvoorbeeld te zien in de webstrip XKCD: https://xkcd.com/285/). Het wordt gebruikt wanneer sommige woorden in het artikel waar kunnen zijn, maar er twijfel over kan bestaan en er een referentie moet worden toegevoegd. Het is heel gebruikelijk in de Engelstalige Wikipedia en in veel andere talen. In sommige talen is het ook gebruikelijk om aan te geven op welke woorden dit sjabloon precies van toepassing is; het is ook mogelijk in het Engels, maar het komt minder vaak voor.

Visual Editor heeft speciale ondersteuning voor dit sjabloon: het kan een extra paneel tonen dat de reden voor de twijfel weergeeft, en een knop voor het snel toevoegen van een referentie. Deze ondersteuning is echter niet universeel: zelfs als het sjabloon bestaat, moet dit venster handmatig worden geconfigureerd op elke wiki door een JSON-bestand te schrijven. Een wiki die dit wil gebruiken, moet daarom het sjabloon en het JSON-bestand maken. Dit is een demonstratie van hoe het gebrek aan een globale repository van sjablonen de ontwikkeling van WMF-producten inefficiënt maakt.

Dit sjabloon is niet alleen een indicator van twijfel - het maakt deel uit van een bewerkingsworkflow. Net als sommige andere onderhoudssjablonen voegt het het artikel toe aan een backlog categorie op datum. Veel redacteuren doorlopen door deze categorieën en verbeteren deze artikelen.

Naast "citation needed" zijn er andere sjablonen van dit soort, zoals {{clarify}} en {{who}}. Bijvoorbeeld, het Engels Wikipedia-artikel Park Güell zegt (in januari 2023):

On the other hand, many experts[wie?] have tried to link the park to various symbols because of the complex iconography that Gaudí applied to the urban project.

Het badge "[who?]" waarschuwt de lezers dat dit een "holle frase" kan zijn en nodigt redacteuren uit om een specifiek citaat toe te voegen. {{🌎🌍🌏}}

Navigatie boxen

Navigatie sjablonen, ook bekend als "navboxen", verschijnen in miljoenen Wikipedia-artikelen. Ze bevatten meestal links naar artikelen over een gerelateerd onderwerp en worden handmatig gevuld door redacteuren. Omdat een encyclopedie duizenden onderwerpen beslaat en elk navigatiebox tot tientallen links heeft, zijn er duizenden navigatie sjablonen.

Navigatieboxen worden gebruikt voor verschillende onderwerpen. Een navigatiemontage over een muzikant, zoals {{Neil Young}}, kan bijvoorbeeld een lijst met hun albums, medewerkers, slide projecten en andere gerelateerde onderwerpen tonen.

In hetzelfde artikel kunnen meerdere navigatiesjablonen worden weergegeven. Bijvoorbeeld, het artikel Nancy Pelosi heeft {{Nancy Pelosi}}, een navigatiebox voor onderwerpen die rechtstreeks verband houden met Pelosi zelf, evenals enkele anderen, gegroepeerd onder "Links naar gerelateerde artikelen": {{Democratic Party}}, {{US House Speakers}}, {{US House Leaders}}, {{US Order of Precedence}}, en meer.

Navigatie sjablonen kunnen op verschillende locaties in het artikel verschijnen, maar meestal worden ze op één van deze drie locaties gebruikt:

 1. Onderaan het artikel: gebruikelijk bij artikelen over mensen of groepen.
 2. In het begin: gebruikelijk in meer abstracte onderwerpen, zoals {{Psychology sidebar}} (bijvoorbeeld in Cognitive bias) of {{Islam}} (bijvoorbeeld, in Hajj).
 3. In het midden: wanneer een deel van een artikel verband houdt met een ander onderwerp.

Dat gezegd hebbende kunnen praktijken in verschillende onderwerpen en talen variëren.

Deze sjablonen kunnen rode links bevatten, wat betekent dat het doel van de rode link gerelateerd is aan het thema en dat er een artikel over het onderwerp moet bestaan, maar dat het artikel nog niet is geschreven.

Ze verschijnen niet alleen in de Engelse Wikipedia, maar in vele andere talen. De bovengenoemde {{Neil Young}} navbox verschijnt in negen andere talen met een vergelijkbare inhoud.

Navigatieboxen zijn nuttig voor zowel redacteuren als lezers, voor het organiseren van onderwerpen en voor het verkrijgen van informatie over gerelateerde onderwerpen. Vanaf januari 2023 zijn ze echter volledig verborgen voor mobiele gebruikers vanwege de moeilijkheid om hun styling aan te passen aan kleine schermen. Met de huidige technologie is deze aanpassing mogelijk, maar moet deze voor elke wiki apart worden gedaan. Als er tenminste dezelfde basisafwerking zou zijn die over wiki's wordt gedeeld, zou dit maar één keer moeten gebeuren. Veel gebruikers hebben gevraagd om ze op mobiele apparaten te laten zien, maar dit is nog niet gedaan. {{🌎🌍🌏}}

Navigatie artikelen

Dit zijn sjablonen die mensen helpen informatie te vinden. Enkele voorbeelden:

 • {{Main}}: wordt gebruikt direct na een sectie kopregel en toont een geformatteerde link naar een ander artikel dat meer informatie over het onderwerp van dat sectie heeft.
 • {{About}} en {{For}}: Geef een melding boven aan de pagina weer en help mensen artikelen met vergelijkbare namen te vinden. Zie voor een voorbeeld het artikel Georgia (country): bovenaan staat de tekst Dit artikel gaat over het land Georgië. Voor de Amerikaanse staat, zie Georgia (U.S. state). Voor ander gebruik, zie Georgia (disambiguation).
 • {{Sister project links}}: komt meestal aan het einde van het artikel voor en toont links naar pagina's met betrekking tot hetzelfde onderwerp in Commons, Wikibooks, Wikivoyage, enz.
 • Sjablonen voor paginanavigatie in Wikisource. Zie voor een voorbeeld Hoofdstuk 6 van Alice's Adventures in Wonderland: De lichtgroene balk bovenaan toont links naar de vorige en volgende hoofdstukken, de inhoudsopgave en de auteur.

Zoals bij andere secties zijn er honderden sjablonen die vergelijkbare functionaliteiten hebben. Dit zijn in wezen navigatie- en zoekfuncties die nuttig zijn in alle talen omdat alle talen artikelen hebben met homografische titels en links naar gerelateerde en verbeterde artikelen, maar met de huidige technologie moeten ze in elke wiki apart worden gemaakt. {{🌎🌍🌏}}

Algemene opmaak

Voor de opmaak van tekst en afbeeldingen worden sjablonen gebruikt, bijvoorbeeld:

 • {{Blockquote}}: Toon citaten uit boeken, gedichten, enz.
 • {{ISBN}}: Toont een geformatteerd ISBN met een link naar informatie over een boek.
 • {{Center}}: Toon tekst die gecentreerd is.
 • {{Flex columns}}: Toont de tekst in kolommen.
 • {{Image array}}: Toont een galerij van beelden. Vergelijkbaar met de tag <gallery>, die is ingebouwd in het platform van MediaWiki, maar met meer functies.

Er zijn van dit soort sjablonen honderden andere.

Belangrijke opmerkingen die op alle van toepassing zijn:

 • Velen van hen zijn beschikbaar in andere wiki's en niet alleen in het Engels, maar er zijn enkele verschillen in implementatie.
 • In tegenstelling tot ingebouwde formateringshulpmiddelen zoals bold font (''') of sectieheader (==), is het onmogelijk om een bepaalde tekst te selecteren en te markeren als gecentreerd of als een boekcitaat. De gebruiker moet de tekst snijden, het sjabloon invoeren en de tekst vervolgens als parameter plakken.
 • Ze zijn vergelijkbaar met stijlen die beschikbaar zijn in gewone tekstverwerkers zoals Microsoft Word en Google Docs, maar geen van hen kan worden ingevoegd met behulp van speciale knoppen in de werkbalk Visual Editor. De gebruiker moet altijd weten hoe de sjabloonnaam wordt geschreven en dan de knop Invoegen {{#ifeq|ltr|rtl|←|→}} Sjabloon gebruiken en het sjabloon handmatig typen. In theorie zou het mogelijk zijn om er een aantal toe te voegen aan de werkbalk, maar het zou voor elke wiki apart moeten worden gedaan. {{🌎🌍🌏}}

Geavanceerde opmaak en speciale gegevenspresentatie

Deze sjablonen zijn vergelijkbaar met de tekstopmaak, maar laten meestal iets meer gevorderd zien.

Enkele voorbeelden:

 • Geografische kaarten: Er zijn veel verschillende kaartsjablonen in verschillende talen, waarvan sommige gebruik maken van OpenStreetMap, en sommige van die gebruik maken van sjablonen die op maat zijn gemaakt door Wikipedianen.
 • Spoorwegen: Het sjabloon {{Routemap}} biedt een speciale, complexe, aangepaste taal voor het ontwerpen van spoorkaarten. Ze worden in duizenden artikelen over spoorwegen in meerdere talen gebruikt.
 • Coordinates: Deze worden in veel talen gebruikt om de coördinaten van de in de artikelen beschreven plaatsen te tonen. Ze worden niet alleen gebruikt om de nummers te weergeven, maar ook om artikelen in Wikipedia-mobiele apps te laten zien die dichtbij zijn, maar dit kan alleen werken in de wiki's waarin deze sjablonen werken op een manier die de apps herkennen, dus iemand moet handmatig de compatibiliteit in elke wiki handmatig handhaven.
 • {{IPA}}, {{Respell}} en {{Lang}}: Dit zijn sjablonen die de spelling en uitspraak van namen tonen, vooral buitenlandse, meestal tussen haakjes in de eerste zin.
 • Schaken: Schaakspellen worden beschreven met behulp van een precieze taal genaamd Portable Game Notation (PGN). In sommige Wikipedia's zijn er sjablonen die notatie in deze taal kunnen krijgen en een spel kunnen weergeven. Interessant is dat dit niet beschikbaar is in de Engelstalige Wikipedia, maar bijvoorbeeld te vinden is in het Hebreeuws Wikipedia-artikel over Alexander Aljechin. Sinds eind 2019 is er een poging gedaan door verschillende vrijwilligers om deze sjabloon te herschrijven als een extensie (Extension:ChessBrowser ) zodat het overal bruikbaar is, maar het is onduidelijk of er een extensie zal worden uitgebracht.
 • Unit conversie, zoals {{Convert}}: Sjablonen die gemakkelijk waarden van afstand, massa, temperatuur, enz. laten zien in mijl/km, kg/lb, F°/C°, enzovoort. Hoewel het misschien lijkt alsof het voornamelijk voor Amerikanen nuttig is, worden ze in veel wiki's gebruikt.

Sommige geavanceerde opmaken en inhoudstypen worden geïmplementeerd als MediaWiki-extensies, bijvoorbeeld wiskunde- en chemische formules, muzikale notatie, Egyptische hiëroglyfen en tijdlijnen. Hierdoor kunnen ze evenveel worden hergebruikt in alle wiki's en talen, en worden ze ingevoegd en bewerkten met behulp van de Visual editor werkbalk. Er is bijvoorbeeld niets inherent verschillends tussen Egyptische hiëroglyfen en IPA - beide inhoudstypen konden worden geïmplementeerd als sjablonen of als uitbreidingen, en ze werden geïmplementeerd zoals ze waren om willekeurige historische redenen: de persoon die Egyptische hiëroglyfenondersteuning wilde toevoegen, kende PHP en besloot het op die manier te doen, en de eerste persoon die IPA wilde toevoegen deed het met een sjabloon omdat het eenvoudig leek. {{🌎🌍🌏}}

Wikidata

Sjablonen en modules die in sjablonen worden gewikkeld zijn in wezen de enige manier om gestructureerde gegevens uit Wikidata in Wikipedia-artikelen te plaatsen. De basistechnologie voor het inzetten van dergelijke gegevens in wiki's is overal hetzelfde, maar de mogelijkheden om gegevens te plaatsen zijn zo beperkt dat alle wiki's die het daadwerkelijk doen hun eigen manier hebben ontwikkeld.

Naast de genoemde infoboxen en {{Cite Q}} wordt Wikidata ook gebruikt voor veel andere dingen, zoals het tonen van semantische kaarten, {{Authority control}} voor partners en gekoppelde gegevens, enz.

Een ander voorbeeld is het tonen van gegevens over sportcompetities. In de artikelen over Tour de France 2018 in het Frans, Lets en Japans, werden de tabellen ingevoegd met dezelfde korte code, bijvoorbeeld {{Cycling race/listofteams|Q28859163}}. Dit was mogelijk dankzij de inspanningen van vrijwilligers in deze talen om de code van de sjablonen in elke wiki handmatig te synchroniseren. Als er een wereldwijde repository voor sjablonen zou zijn, zou er geen handmatige coördinatie nodig zijn en zou het slechts één keer moeten worden gedaan en in alle talen kunnen worden gebruikt. {{🌎🌍🌏}}

Gebruikerspagina

Op gebruikerspagina's worden vaak verschillende sjablonen gebruikt. De kleine gebruikersboxen, waarvan er duizenden zijn, zijn het meest voor de hand liggende voorbeeld, en er zijn ook meldingen over activiteit (actief, gepensioneerd, pauze nemen, enz.), mooie persoonlijke opmaak, enz.

Een van de meest gebruikte sjablonen in alle Wikimedia-projecten is een sjabloon die aangeeft dat een bepaalde gebruikerspagina tot een bot-account behoort. Voorbeeld: User:DatBot. {{🌎🌍🌏}}

Overlegpagina van gebruiker

Sjablonen worden vaak gebruikt op gebruikersoverlegpagina's. Enkele voorbeelden:

 • Archiefboxen, die verwijzen naar oude discussies.
 • Waarschuwingen, geplaatst door beheerders en andere gebruikers, wanneer een gebruiker een onconstructieve bewerking maakt (vandalisme, niet-verwezen informatie, schending van auteursrechten, enz.)
 • Kennisgevingen over blokkeringen.
 • Kennisgevingen over evenementen, zoals 'editathons', wedstrijden, bijeenkomsten, enz. {{🌎🌍🌏}}

Gemeenschap discussie

Sommige gemeenschapsdiscussies maken gebruik van structuren. De meest opmerkelijke:

 • Discussies over het verwijderen van pagina's verwijderen met een speciale opmaak met behulp van sjablonen.
 • Discussies over het benoemen van gebruikers als beheerders of het ontvangen van andere toestemming, hebben sjablonen die andere gebruikers helpen hun bijdragen, verwijderingen, blokkeringen, enz. te onderzoeken.
 • In grote wiki's hebben arbitragecommissiebesprekingen een strikte structuur, waarvan sommige worden afgedwongen met behulp van sjablonen. Zie bijvoorbeeld Wikipedia:Arbitration/Requests/Case/Iranian politics. {{🌎🌍🌏}}

Wiktionary

Wiktionaries zijn sterk afhankelijk van sjablonen om grammaticale informatie, vervoegingstabellen, citaten, geslacht en naamvalsdeclinatie, enzovoort weer te geven. Dit zorgt voor een vrij mooie presentatie voor lezers, en is Wiktionary na Wikipedia het meest gelezen project van Wikimedia. Het maakt Wiktionary echter vrij moeilijk voor redacteuren om deel te nemen, want om een bijdrage te leveren, moet men leren hoe men op zijn minst enkele sjablonen moet gebruiken, die de neiging hebben om cryptische namen te hebben, zoals {{t+}} (vertaling met superscript-link), {{lb}} (betekenis voor label), {{ux}} (gebruiksvoorbeelden), {{der}} (afgeleide etymologie), enz.

En dit is alleen in de Engelse Wiktionary; andere edities, zoals Frans, Nederlands, Russisch, enz., die allemaal vrij succesvol zijn bij lezers, hebben hun eigen sjablonen, hoewel hun functionaliteit meestal hetzelfde is.

Naast het moeilijk maken van Wiktionary voor beginnende redacteuren, maakt het het ook erg moeilijk om software te schrijven die het verwerkt. Zelfs als iemand software schrijft die de Engelse Wiktionary-gegevens machineleesbaar maakt, moet deze volledig worden herschreven voor de Franse Wiktionary, de Russische Wiktionary, enz. {{🌎🌍🌏}}

Interne infrastructuur

Veel sjablonen en modules worden meestal niet direct in artikelen of overlegpagina's gebruikt, maar alleen in andere sjablonen en modules. Ze bieden interne infrastructuurfuncties voor formatteren, logica, het herhalen van gegevens, enz. Ze worden ook wel "meta-sjablonen" genoemd. Sommige van deze zijn een van de meest gebruikte sjablonen in veel wiki's.

Vanwege het belang van andere sjablonen worden veel van deze op honderden wiki's gekopieerd met weinig of geen verandering.

Enkele voorbeelden:

 • {{Icon}}: biedt een uniform ontwerp van iconen in verschillende andere sjablonen.
 • {{Ambox}}: biedt een uniforme ontwerp van het symbool waarmee wordt aangegeven dat er aantekeningen bij zijn (zie de "Onderhoud van artikel sjablonen" hierboven).
 • Module:Arguments: de meest vertaalde module in de Engelse Wikipedia. Biedt een eenvoudige verwerking van argumenten in Lua-code. {{🌎🌍🌏}}

Conclusie

Deze pagina toont alleen nog maar oppervlakkig aan hoe sjablonen worden gebruikt. De wereld van sjablonen op Wikimedia is enorm, en alleen de meest opmerkelijke voorbeelden zijn hier genoemd.

Het uiteindelijke doel van het voorstel Globale sjablonen is om elk sjabloon dat nuttig is voor meerdere wiki's handig toegankelijk te maken. Dit zal voorzien in functiegelijkheid, en dus kennisgelijkheid, voor sprekers van alle talen en deelnemers aan alle Wikimedia-projecten. {{🌎🌍🌏}}