Extension:Page Forms/Quick start guide/nl

This page is a translated version of the page Extension:Page Forms/Quick start guide and the translation is 100% complete.

U heeft dus alle software al klaargezet op uw website. Wat nu? Nu is het tijd om de structuren te creëren om uw gegevens vast te houden, weer te geven en het toevoegen en bewerken ervan mogelijk te maken; Gelukkig kan dit allemaal eenvoudig worden gedaan door verschillende wiki-pagina's te maken.

De eerste stap moet zijn om uw datastructuur te bepalen. Welk type pagina's zal de site hebben? Welke gegevens zullen er op elk van deze worden opgenomen? U kunt dit later veranderen, maar u moet een startplan hebben. Zodra u dat hebt (liefst in tekst), kunt u de nodige wikipagina's maken. U moet pagina's maken of wijzigen voor sjablonen en formulieren, waarschijnlijk ook categorieën, en (als u een emantische MediaWiki gebruikt) eigenschappen.

U kunt deze allemaal zelf helemaal maken, maar er zijn ook formulieren om te helpen bij het maken ervan. De juiste aanpak hangt af van welke andere extensies u gebruikt:

Met Cargo

De gemakkelijke manier - Special:CreateClass

De pagina Special:CreateClass, gedefinieerd door Page Forms, biedt een enkel hulpformulier om alles over een gegevensklasse op één plek te definiëren. Als u de velden invult en verzend, zal de pagina automatisch het nodige sjabloon, het formulier en de categoriepagina's maken. Dan kun u naar de formulierpagina gaan die is gemaakt en gegevens invoeren.

Als niet alle pagina's worden gecreëerd, kan het zijn dat uw job wachtrij niet genoeg geheugen heeft. Zie het item met betrekking tot de job wachtrij hier voor het toevoegen van meer geheugen.

De bredere manier

U dient de volgende stappen te nemen:

 • Create templates. Een sjabloon stelt de weergave van de gegevens op een pagina in, houdt de markering vast om de gegevens in Cargo-tabelen te bewaren en definieert de pagina (vaak) als van een bepaalde categorie en dus van een bepaald pagina-type. Er zal over het algemeen één sjabloon per pagina-type zijn, hoewel een enkele pagina-type soms meer dan één sjabloon bevat. Een sjabloon kan ook worden gebruikt voor samenvoeging door een lijst te geven van alle andere pagina's die een bepaalde relatie hebben met deze pagina. Maak een sjabloon aan door naar de pagina Special:CreateTemplate te gaan.
 • Create forms. Nu kunt u formulieren maken waarmee gebruikers pagina's van verschillende types gemakkelijk kunnen toevoegen en bewerken. Er moet één formulier per pagina-type zijn; het formulier zal het sjabloon of de sjablonen die dit pagina-type bevat, vullen. Zoals voorheen is er een speciale pagina om nieuwe formulieren te maken: Special:CreateForm.
 • Create categories. Een sjabloon in elk formulier moet elk artikel dat het formulier maakt als onderdeel van een bepaalde categorie markeren met een tag. U moet een pagina maken voor elke categorie en een standaardformulier voor het maken, zodat elk artikel automatisch kan worden bewerkt met hetzelfde formulier waarmee het is gemaakt. De eenvoudigste manier om dat te doen is door de pagina Special:CreateCategory te gebruiken.
 • Enable links to forms. Naast het maken van categorieën met een standaardformulier, zijn er andere stappen die u moet nemen om gebruikers toegang te geven tot de formulieren die u heeft gemaakt. Dit omvat het toevoegen van links om gegevens toe te voegen in de zijbalk en elders, en het gebruik van #formredlink om rode links naar niet-bestaande pagina's te laten verwijzen naar een formulier om ze te maken. Deze acties worden allemaal uitgelegd in het gedeelte "Naar formulieren linken".
 • Add links on sidebar and elsewhere. U kunt de zijbalk bewerken (die voor wiki's in het Engels kan worden bewerkt op de pagina "MediaWiki:Sidebar") om links te bevatten om elk van de gegevenstypen toe te voegen. U kunt ook een link toevoegen naar de pagina Special:Drilldown, een Cargo-gedefinieerde pagina die een gemakkelijke manier biedt om alle gegevens van de wiki in een oogopslag te bekijken. U kunt deze links ook op de hoofdpagina en elders opnemen.
 • Add data. Nu kunt u gegevens gaan invoeren! Ga naar de formulierpagina('s) en begin pagina's te maken.
 • Customize. Zodra de structuur is ingesteld, kunt u alles aanpassen wat u wilt - het veranderen van de look-and-feel van de hele wiki, van de verschillende sjablonen en van de formulieren, het toevoegen en het veranderen van velden en het toevoegen en het veranderen van queries.

Met Semantische MediaWiki

De gemakkelijke manier - Special:CreateClass

De pagina Special:CreateClass, gedefinieerd door Page Forms, biedt een enkel hulpformulier om alles over een gegevensklasse op één plek te definiëren. Als u de velden invult en verzend, worden automatisch alle benodigde eigenschappen, sjablonen, formulieren en categoriepagina's gecreëerd. Dan kun u naar de formulierpagina gaan die is gemaakt en gegevens invoeren.

Als niet alle pagina's worden gecreëerd, kan het zijn dat uw job wachtrij niet genoeg geheugen heeft. Zie het item met betrekking tot de job wachtrij hier voor het toevoegen van meer geheugen.

De bredere manier

U dient de volgende stappen te nemen:

 • Create properties. De basisblokken van een semantische site zijn de verbindingen tussen gegevens, die in de Semantische MediaWiki als eigenschappen bekend staan. Een eigenschap wordt gebruikt om een stukje informatie over het onderwerp van deze pagina te specificeren. Elke eigenschap moet worden gedefinieerd op uw wiki, met een pagina in de namespace "Property:". Maak elke eigenschap door naar de pagina Special:CreateProperty te gaan.
 • Create templates. Een sjabloon stelt de weergave van de gegevens op een pagina in, houdt de markering vast om de gegevens in feitelijke semantische informatie te veranderen en definieert (vaak) de pagina als van een bepaalde categorie en dus van een bepaald pagina type. Er zal over het algemeen één sjabloon per pagina-type zijn, hoewel een enkele pagina-type soms meer dan één sjabloon bevat. Een sjabloon kan ook worden gebruikt voor samenvoeging, door een lijst te weergeven van alle andere pagina's die een bepaalde relatie hebben met deze pagina (zie de inline queries documentatie voor veel meer informatie hierover). Maak een sjabloon (of meer) aan door naar de pagina Special:CreateTemplate te gaan.
 • Create forms. Nu kunt u formulieren maken waarmee gebruikers pagina's van verschillende types gemakkelijk kunnen toevoegen en bewerken. Er moet één formulier per pagina-type zijn; het formulier zal het sjabloon of de sjablonen die dit pagina-type bevat, vullen. Zoals voorheen is er een speciale pagina om nieuwe formulieren te maken: $1.
 • Create categories. Een sjabloon in elk formulier moet elk artikel dat het formulier maakt als onderdeel van een bepaalde categorie markeren. U moet een pagina maken voor elke categorie en er een standaardformulier voor maken, zodat elk artikel automatisch kan worden bewerkt met hetzelfde formulier als dat het is gemaakt. De eenvoudigste manier om dat te doen is door de pagina Special:CreateCategory te gebruiken.
 • Enable links to forms. Naast het maken van categorieën met een standaardformulier, zijn er nog andere stappen die u moet nemen om gebruikers toegang te geven tot de formulieren die u heeft gemaakt. Dit omvat het toevoegen van links in de zijbalk en elders om gegevens toe te voegen, en het gebruik van #formredlink om rode links naar niet-bestaande pagina's te laten verwijzen naar een formulier om ze te maken. Deze acties worden allemaal uitgelegd in het gedeelte "Naar formulieren linken".
 • Add links on sidebar and elsewhere. De zijbalk (die voor wiki's in het Engels kan worden bewerkt op de pagina "MediaWiki:Sidebar") moet links bevatten om elk van de gegevenstypen toe te voegen, en ook naar de categorieën voor elk van deze gegevenstypen. U kunt deze links ook op de hoofdpagina en elders opnemen.
 • Add data. Nu kunt u gegevens gaan invoeren! Ga naar de formulierpagina('s) en begin pagina's te maken.
 • Customize. Zodra de structuur op zijn plaats is, kunt u alles aanpassen wat u wilt - het veranderen van het uiterlijk van de hele wiki, van de verschillende sjablonen en van de formulieren, het toevoegen en het veranderen van velden en het toevoegen en het veranderen inline queries.

Voorbeeld

Laten we een specifiek voorbeeld doornemen over het opzetten van een Page Forms-gebaseerde wiki vanaf het begin, op de "meer uitgebreide manier". Laten we zeggen dat u een wiki wilt maken die alle boeken laat zien die u thuis heeft. We doorlopen dan de vorige stappen, met een aantal verschillende delen voor Cargo versus SMW.

1. Bepaal de gegevensstructuur U wilt twee soorten pagina's op uw wiki: één voor boeken en één voor auteurs. Elk pagina voor een boek moet een titel, een auteursnaam (of namen), een genre (of genres), een jaar van publicatie en het aantal pagina's bevatten. Op elke pagina van een auteur moet de naam van de auteur, het land van herkomst en een lijst van alle boeken die de auteur heeft geschreven en die u bezit, komen te staan.

2. Eigenschappen aanmaken.

Met Cargo Met SMW
Er is in Cargo geen vergelijkbare stap. Voor boeken is er geen eigenschap voor de titel nodig, aangezien de titel van elke boekpagina de titel van dat boek zal zijn.

Dan zijn er vier velden:

 • Auteur(s) - met behulp van de pagina "Eigenschap aanmaken" (op Special:CreateProperty), maakt u een eigenschap aan met de naam "Geschreven door", van het type "Page" (aangezien elke auteur zijn eigen pagina heeft).
 • Genre - u maakt een eigenschap met de naam "Heeft genre", van het type "Text", en geeft deze een van de toegestane waarden zoals: "Kunst, Kookboek, Fictie, Geschiedenis, Poëzie, Wetenschap".
 • Jaar van publicatie - u maakt een eigenschap met de naam "Is gepubliceerd in jaar", van het type "Number".
 • Aantal pagina's - u maakt een eigenschap met de naam "Heeft aantal pagina's", van het type "Number".

Voor auteurspagina's hoeft u slechts één eigenschap meer aan te maken:

 • Land van herkomst - u maakt een eigenschap met de naam "Komt uit het land", van het type "Text".

3. Sjablonen aanmaken. U moet twee sjablonen maken, één voor boeken en één voor auteurs, beide op de pagina "Sjabloon aanmaken" bij Special:CreateTemplate.

Eerst, boeken:

Met Cargo Met SMW
Stel bij Special:CreateTemplate de sjabloonnaam in op "Boek" en stel de categorienaam in op "Boeken".

U voegt er vier velden toe en voor elk veld specificeert u ten minste drie waarden: de veldnaam in de sjabloon broncode, het weergave-label op elke pagina en het type. Er zijn een paar andere waarden die u kunt instellen, maar die zijn niet nodig voor de meeste van deze velden.

 1. Voor het eerste veld, stel de veldnaam in "Auteurs", het label op "Auteur(s) " en het type in "Page". U moet ook het vakje aanvinken met de vermelding dat dit veld een lijst van waarden kan bevatten (aangezien een boek meer dan één auteur kan hebben).
 2. Klik op Veld toevoegen en vervolgens, voor het tweede veld, zijn de drie waarden "Genres", "Genre(s)" en "String". U moet opnieuw het vakje aanvinken met het indicatie dat dit veld een lijst van waarden kan bevatten. U moet dan de verzameling toegestane waarden specificeren; dit kan worden gedaan als een eenvoudige lijst of een hiërarchie. U kunt een eenvoudige lijst maken zoals "Kunst, Kookboek, Fictie, Geschiedenis, Poëzie, Wetenschap", enzovoort; of u kunt een complete hiërarchie stellen, die eruit zou kunnen zien als:
* Fiction
** Science fiction
*** Cyberpunk
** Historical fiction
...en zo verder.
3. Klik op Veld toevoegen en stel vervolgens voor het derde veld de waarden in op "Jaar", "Jaar van publicatie" en "Datum" (een betere keuze dan 'Integer').
4. Klik op Veld toevoegen en stel vervolgens, voor het vierde veld, deze in op "Aantal pagina's", "Aantal pagina's" en "Integer".
5. Klik op de knop Pagina opslaan.
Stel bij Special:CreateTemplate de sjabloonnaam in op "Boek" en stel de categorienaam in op "Boeken".

U voegt er vier velden toe en voor elk veld specificeert u ten minste drie waarden: de veldnaam in de sjabloon broncode, het weergave-label op elke pagina en de semantische eigenschap die het bevat.

 1. Voor het eerste veld, stel de veldnaam in op "Auteurs", het label op "Auteur(s) " en de semantische eigenschap "Geschreven door" in en vink het vakje aan dat aangeeft dat dit veld een lijst van waarden kan bevatten (aangezien een boek meer dan één auteur kan hebben);
 2. Klik op Veld toevoegen en stel vervolgens, voor het tweede veld, de drie waarden in op "Genres", "Genre(s)" en "Heeft genre", en vink ook het vakje aan voor een lijst met waarden;
 3. Klik op Veld toevoegen en stel vervolgens voor het derde veld de waarden in op "Jaar", "Jaar van publicatie" en "Gepubliceerd in jaar";
 4. Klik op Veld toevoegen en stel vervolgens voor het vierde veld de waarden in op "Aantal pagina's", "Aantal pagina's" en "Heeft aantal pagina's".

Klik op de knop Aanmaken.

Maak vervolgens het sjabloon voor Auteurs - met behulp van de pagina "Sjabloon maken" maakt u een sjabloon met de naam "Auteur", en stelt u deze in om de categorie "Auteurs" te definiëren.

Met Cargo Met SMW
 1. Voeg hier een veld toe, waarvoor u de drie waarden "Land", "Land van oorsprong" en "$pagina" hebt ingesteld.
 2. Klik op de knop Pagina opslaan.
 1. Voeg gewoon één veld toe aan dit sjabloon, waarvoor u de drie waarden instelt op "Land", "Land van herkomst" en "Komt uit het land".
 2. Voor dit sjabloon vult u ook de velden "Aggregatie" in het formulier in, omdat u wil dat elke auteurspagina alle boeken die de auteur heeft geschreven, vermeld. Onder "Semantische eigenschap" selecteert u "Geschreven door", en voor "Titel voor lijst" kiest u "Boeken van deze auteur".
 3. Klik op de knop Pagina opslaan.

4. Formulieren aanmaken. U moet twee formulieren maken, één voor boeken en één voor auteurs:

 • Boeken - met behulp van de pagina "Formulier maken" (bij Special:CreateForm), maakt u een formulier met de naam "Boek", selecteert u het sjabloon "Boek" en klikt u op de knop Toevoegen. U kunt ook optioneel een gedeelte toevoegen voor het plot van het boek - om dat te doen, voegt u een gedeelte toe (niet een sjabloon) genaamd "Plot". U doet geen verdere aanpassingen aan dit formulier, maar sla het formulier op zodra u het hebt gemaakt.
 • Auteurs - met behulp van de pagina "Formulier maken" maakt u een formulier met de naam "Auteur", en voegt u er het sjabloon "Auteur" aan toe. Zoals voorheen, doet u geen verdere aanpassingen - u slaat de pagina gewoon op.

5. Categorieën aanmaken. U moet twee categorieën maken, één voor boeken en één voor auteurs; u hebt al eerder de namen van deze categorieën gespecificeerd:

 • Boeken - met behulp van de pagina "Categorie maken" (voor Special:CreateCategory), maakt u een categorie met de naam "Boeken", en geeft het de standaardvorm "Boek".
 • Auteurs - met behulp van de pagina "Categorie maken" maakt u een categorie met de naam "Auteurs", en geeft u deze de standaardvorm "Auteur".

6. Inschakelen links naar formulieren.

Met Cargo Met SMW
In de tekst voor het boek-sjabloon (op Template:Book) vind u het gedeelte van het scherm dat de tag bevat:
{{{Authors|}}}

Vervang dit door iets als:

{{#arraymap:{{{Authors|}}}|,|x|{{#formredlink:target=x|form=Author}} }}
De tekst voor het boek-sjabloon (op Template:Book) heeft waarschijnlijk een gedeelte dat eruit ziet als
{{#arraymap:{{{Authors|}}}|,|x|[[Was written by::x]]}}

Vervang dit door iets als

{{#arraymap:{{{Authors|}}}|,|x|{{#formredlink:target=x|form=Author}}{{#set:Was written by=x}}}}

Dit maakt links naar pagina's die nog niet bestaan, naar het formulier verwijzen voor het maken van die pagina's.

7. Gegevens toevoegen. Met het formulier "Boek" (bij Form:Book) maakt u pagina's voor sommige boeken; u controleert of zowel het formulier als de resulterende pagina's goed lijken. Elke boekpagina zal nu een rode link naar de auteur hebben, die naar het formulier "Auteur" moet wijzen om die auteur toe te voegen (u moet de pagina misschien verversen om de nieuwe link te krijgen). U kunt vervolgens een paar auteurs toevoegen, hetzij via deze links of rechtstreeks vanaf de formulierpagina, om ervoor te zorgen dat deze constructie ook correct werkt. Op elke aangemaakte auteurspagina moet een lijst worden weergegeven van de boeken die u heeft opgeslagen die die persoon als auteur hebben.

8. Links op zijbalk en elders toevoegen. Uw structuren zijn nu allemaal ingesteld en u kunt links toevoegen via de zijbalk voor eenvoudig toevoegen en bekijken, door de pagina MediaWiki:Sidebar te wijzigen (of het equivalent als u een andere taal dan Engels gebruikt). U kunt links toevoegen met de formulieren "Boek" en "Auteur" om het gemakkelijk te maken nieuwe toe te voegen. U kunt ook linken naar Special:Drilldown (als u Cargo heeft geïnstalleerd) of Special:BrowseData (als u de extensie Semantic Drilldown heeft geïnstalleerd), zodat gebruikers alle gegevens in één oogopslag kunnen bekijken.

Pagina-schema's gebruiken

De extensie Page Schemas is specifiek bedoeld voor het geautomatiseerd maken van datastructuren, waaronder formulieren. Het grote voordeel van de PF-helper is dat deze pagina's vaak kunnen worden gebruikt om deze pagina's te maken en te wijzigen, niet alleen één keer voor het aanmaken. Het kan worden gebruikt met geïnstalleerde Cargo of Semantic MediaWiki, of met geen van beide geïnstalleerd. Als Cargo en/of SMW zijn geïnstalleerd, bevat het formulier Page Schemas veel extra formuliervelden om de extra tags te maken die nodig zijn. Om een pagina-schema te maken, moet u naar de categorie-pagina gaan (of het nu al is gemaakt), naar de tabblad actie voor het maken van dat schema van de pagina, vul het formulier, dan naar de tabblad actie voor het genereren van pagina's op basis van dat schema. Zie de documentatie van Page Schemas voor meer informatie.

Korte referentiehandleiding

Er zijn twee beknopte handleidingen, of "spiekbriefjes", die nuttige informatie bevatten over paginaformulieren (hoewel ze er in beide gevallen nog steeds naar verwijzen als "semantische formulieren"), naast andere extensies: