Extension:Cite/Cite.php/hu

A Cite.php a speciálisan a Wikipedia számára készített Cite funkcióbővítés része, és 2005. december 25. óta használható.

Használatával minden kijelentés ellátható forrásmegjelöléssel <ref> és </ref> tag-ek között. A <references/> segítségével a hivatkozáslista megjeleníthető, és annak sorszámozása szerinti hivatkozás fog megjelenni a szócikkben.

SzintaxisEdit

 • <ref[ name=["id"|id]][ group="csoportnév"]>Hivatkozás szövege</ref>
 • <references [group="csoportnév"]/>, amit a szócikk végére a Jegyzetek/Bibliográfia/Hivatkozások stb. alcím alá kell beírni.

MegjegyzésekEdit

 • Az (id) paraméter megadása opcionális. Arra szolgál, hogy több szövegrész ugyanarra a forrásra hivatkozhasson.
Az idézőjelek csak akkor szükségesek, ha az id speciális karaktereket tartalmaz: tabulátor, soremelés vagy szóköz (ASCII hexa-kóddal 09, 0A, 0D vagy 20).
 • A <references/> parancs – vagy magyar Wikipédiában a {{források}} sablon – megjeleníti a hivatkozások listáját, köztük azokat a hivatkozásokat is, amelyek a forrásszövegben csak a <references/> után következnek. Emiatt a <references/> többszöri használata értelmetlen, hiszen csupán a már máshol is meglévő hivatkozáslista „megduplázásához” vezet.
 • A csoportosítás (group) lehetősége a $wgAllowCiteGroups = false; kóddal letiltható. Az alapítvány wikijein engedélyezve van a csoportosítás.

HasználatEdit

(A szövegben pirossal kiemelve a lényeg.)

Egyszerű példaEdit

Ezt kell
beírni

A Hubble űrtávcső megfigyelései<ref>Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal</ref> azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz<ref>[http://www.nasa.gov NASA]</ref>. Mindeddig a …

== Lábjegyzetek ==
<references/>

Ez fog
megjelenni
A Hubble űrtávcső megfigyelései[1] azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz[2]. Mindeddig a …


Lábjegyzetek

 1. Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal
 2. NASA

Egy forráshivatkozás több helyen használvaEdit

Ebben a példában a Popular Science és a NYT azonosítójú hivatkozások kétszer szerepelnek:

Ezt kell
beírni

A Hubble űrtávcső megfigyelései<ref name="Popular Science">Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal</ref> azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz<ref>NASA</ref>. Mindeddig a Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították<ref name="Popular Science"/>. A New York Times<ref name=NYT>New York Times, 2006 januári kiadás, 16. oldal</ref> mindenesetre arról tudósít<ref name=NYT/>, hogy ...

== Lábjegyzetek ==
<references/>

Ez fog
megjelenni
A Hubble űrtávcső megfigyelései[1] azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz[2]. Mindeddig a Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították[1]. A New York Times[3] mindenesetre arról tudósít[3], hogy ...


Lábjegyzetek

 1. NASA
 2. 3.0 3.1 New York Times, 2006 januári kiadás, 16. oldal

Csoportosított forráshivatkozásokEdit

Ebben a példában megjegyzés néven külön csoportban kaptak helyet a nem forrrásként szolgáló hivatkozások:

Ezt kell
beírni

A Hubble űrtávcső megfigyelései<ref>Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal</ref> azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz<ref group="megjegyzés">A Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították</ref>.

== Lábjegyzetek ==
<references group="megjegyzés"/>

== Lábjegyzetek ==
<references />

Ez fog
megjelenni
A Hubble űrtávcső megfigyelései[1] azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz[megjegyzés 1].

Lábjegyzetek

 1. A Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították

Források

 1. Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal

Összetett példaEdit

Ezt kell
beírni

A Hubble űrtávcső megfigyelései<ref name="Popular Science" group="forr">Popular Science, 2005 decemberi kiadás, 12. oldal</ref> azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz<ref group="megj">Mindeddig a Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították.</ref>. A New York Times<ref group="forr">New York Times, 2006 januári kiadás, 16. oldal</ref> mindenesetre arról tudósít, hogy a Popular Science cikke<ref name="Popular Science" group="forr"/> tévedett.

== Lábjegyzetek ==
<references group="megj"/>

== Források ==
<references group="forr"/>

Ez fog
megjelenni
A Hubble űrtávcső megfigyelései[forr 1] azt mutatják, hogy az Uránusz holdjai közelednek a bolygóhoz[megj 1]. A New York Times[forr 2] mindenesetre arról tudósít, hogy a Popular Science cikke[forr 1] tévedett.


Lábjegyzetek

 1. Mindeddig a Marslakók ezt az állásfoglalást elutasították.

Források

 1. New York Times, 2006 januári kiadás, 16. oldal

A formátum igazításaEdit

A kinézet formázása csak az adminisztrátorok számára lehetséges az angol oldalon leírt módon.

Külső hivatkozásEdit