Contribuanten/Projecten/Kolommen voor referenties

This page is a translated version of the page Contributors/Projects/Columns for references and the translation is 100% complete.

Op verzoek van de Wikipedia editors is er een functie toegevoegd aan de MediaWiki. Lange lijsten met referenties (aangemaakt met ‎<ref> tags; soms citaten of voetnoten genoemd) worden in kolommen getoond. Het aantal kolommen zal worden bepaald door de wijdte van het scherm van de gebruiker. Dit zal de Toegankelijkheid verbeteren en het eenvoudiger maken voor de meeste mensen om de referenties te lezen, vooral op smalle of erg wijde schermen. Een korte lijst met referenties blijft ongewijzigd.

U gebruikt de gewone tag ‎<references /> op de pagina, als er veel referenties zijn dan ziet u de werking wel, als deze functie tenminste op uw wiki is ingeschakeld. Als u wilt voorkomen dat er kolommen gebruikt worden, gebruik dan de wikitext-code: <references responsive="0" />.

Planning

De server-side software zal wijzigen in de normale uitrol van software in de week van 14 maart 2017. Het effect zal echter niet snel zichtbaar zijn (behalve op MediaWiki.org waar het standaard responsief is[1]) totdat het handmatig is ingeschakeld op uw wiki. WMF-hosted wiki's die deze functie lokaal willen gebruiken kunnen een verzoek doen om de configuratie te wijzigen om het in te schakelen.

Na het uitrollen van de software, kunt u (zolang het nog niet is ingeschakeld op uw wiki) handmatig aanroepen op individuele pagina's met de wikitext-code: <references responsive /> i.p.v. de tag ‎<references /> of een lokaal sjabloon.

Groepen:

Interactie met lokale sjablonen

Enkele Wikipedia's hebben lokale sjablonen gebruikt zoals {{Reflist}} om kolommen te maken of een andere opmaak te doen. Deze sjablonen zouden gewijzigd moeten worden (of het gebruik ervan ontraden) voordat deze wijziging handmatig wordt ingeschakeld op uw wiki.

Een lokaal sjabloon aanpassen

De toegankelijkheid verbeteren

Overweeg het standaardgedrag van het sjabloon te definiëren als het standaardgedrag van de tag ‎<references /> en verwijder (of ontraad) een parameter die een vast aantal kolommen bepaald als dat ongeacht de schermgrootte is.

Als u het bestaande gedrag van het sjabloon wilt behouden

<references responsive /> zal automatisch de lijst wikkelen in <div class="mw-references-wrap">. Als de functie is ingeschakeld zal elke lijst met meer dan 10 referenties de class mw-references-columns krijgen. In deze mode zal de lijst met referenties automatisch over meerdere kolommen verdeeld worden, gebaseerd op de beschikbare ruimte op het scherm. Bijvoorbeeld op smalle schermen 1 of 2 kolommen en op wijdere 2 of 3. Omdat dit automatisch gaat, hoeft de bewerker niet meer handmatig de kolommode in of uit te schakelen.

Bedenk dat ook andere aanpassingen voor de referentie-lijst het beste direct toegepast kunnen worden in ol.references> CSS selector in uw wiki's MediaWiki:Common.css. Veel wiki's passen de font-size op deze manier al aan. (Geen handmatige codering nodig via een sjabloon). Als er een DIV wrapper nodig is voor bepaalde stijlen, de .mw-references-wrap CSS selector is van toepassing op alle referentielijsten aangemaakt met <references responsive />, ongeacht of de kolommen dynamisch worden ingeschakeld.

Voor de compatibiliteit met de vaste kolommen lay-out, dient u de sjablonen reflist en refhead de responsieve mode uit te schakelen met responsive=0 als er een vast aantal kolommen wordt gespecificeerd. u kunt ook relevante lay-out regels in uw wiki's MediaWiki:Common.cssss willen bewerken zodat ze alleen overeenkomen met ol.references elementen zonder bovenliggende 'wrapping' .mw-references-wrap om te voorkomen dat er herhaalde definities komen van de meerdere kolommen lay-out. Dit kan worden gedaan in CSS met een directe 'descendant' > operator.

Deze functie gebruiken op uw wiki

Als u wilt dat deze functie ingeschakeld wordt op uw wiki, doe dan een verzoek door het maken van een 'task' op Phabricator door dit vooringevulde formulier verder in te vullen.

Of laat een bericht achter op de overlegpagina. Voeg a.u.b. in een verzoek een link toe naar elke lokale discussie of relevant sjabloon.

Referenties